CUPRA Formentor – Ξεχωρίζει!

Το Formentor είναι το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε αποκλειστικά από τη μάρκα CUPRA για να προσφέρει οδηγικές συγκινήσεις και πρακτικότητα, σε ένα πακέτο τεχνολογικά προηγμένο, ολοκληρωμένο και αναμφίβολα ξεχωριστό!

CUPRA Formentor – Ξεχωρίζει!

Το Formentor είναι το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε αποκλειστικά από τη μάρκα CUPRA για να προσφέρει οδηγικές συγκινήσεις και πρακτικότητα, σε ένα πακέτο τεχνολογικά προηγμένο, ολοκληρωμένο και αναμφίβολα ξεχωριστό!

Η CUPRA συστήνεται ξανά ως μια αυτόνομη εταιρεία, με σπορ μεν γονίδια, όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε, αλλά, το σημαντικότερο, ξεχωριστά και μοναδικά αυτοκίνητα, σχεδιασμένα και εξελιγμένα από αυτήν. Πρώτο δείγμα γραφής αποτελεί το Formentor.

Ένα μοντέλο σχεδιασμένο σε λευκή κόλλα χαρτί από την ίδια την CUPRA, που προάγει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μάρκας, συνδυάζοντας αρμονικά τις σπορ επιδόσεις με την πρακτικότητα, την ευελιξία και την ελευθερία κινήσεων ενός SUV.

Το Formentor αποτελεί το διαβατήριο της CUPRA, ως μάρκα ξεχωριστών μοντέλων, να καθιερωθεί στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού. Αυτού που αναζητά ένα μοναδικό αυτοκίνητο, με χαρακτηριστικά απτής ποιότητας, αλλά και οδικά, που διαθέτει όλα τα στοιχεία εκείνα που του επιτρέπουν να κυριαρχήσει σε κάθε έδαφος.

Το CUPRA Formentor είναι ένα μεσαίο coupe SUV ή αν θέλετε με τη νέα ορολογία, ένα CUV (Coupe Utility Vehicle). Με όνομα εμπνευσμένο από το ακρωτήριο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες, ενσωματώνει την άγρια ομορφιά του τοπίου αποτυπώνοντάς την στην εξωτερική του σχεδίαση.

Επιβάλλεται με την αισθητική του, τη στιβαρότητα της κατασκευής του, κάνοντας σαφές εξαρχής ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους εδάφη, ενώ παράλληλα, διατηρεί την κομψότητα ενός coupe μοντέλου, με την κεκλιμένη στο τελείωμα της οροφής και τους έντονους πίσω θόλους να τονίζουν τη φιλοσοφία του.

Έντονο στοιχείο τη δυναμικής του εμφάνισης είναι δίχως άλλο το εμπρός μέρος. Η μεγάλη μάσκα με το χάλκινο σήμα της CUPRA στο κέντρο, ανεβαίνει ψηλά για να συναντήσει το γραμμωμένο καπό που με τη σειρά του αγκαλιάζει τα φωτιστικά σώματα LED, τα οποία με τη σχεδίασή τους αποτελούν την ταυτότητα του μοντέλου.

Οι μεγάλοι αεραγωγοί στον προφυλακτήρα φροντίζουν για την ψύξη του κινητήρα, ενώ οι δύο επιπλέον, κάθετα τοποθετημένοι είναι λειτουργικοί και φροντίζουν για τη μείωση της θερμοκρασίας των φρένων. Ξεχωριστό αναμφίβολα καθιστούν το Formentor τα πίσω φωτιστικά σώματα με τη δυναμική λειτουργία και το μεγάλο πλάτος τους.

Το σήμα της μάρκας δίνει και εδώ το “παρών”, στο κέντρο της πίσω πόρτας, με την εικόνα να συμπληρώνει ο διαχύτης στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα και οι απολήξεις των εξατμίσεων, που προϊδεάζουν για τη σπορ διάσταση του μοντέλου.

Ανάλογα σπορ είναι και το εσωτερικό του CUPRA Formentor. Σχεδίαση που βάζει σε πρωταγωνιστική θέση τον οδηγό, με τα πάντα να είναι στραμμένα προς αυτόν. Η θέση οδήγησης είναι χαμηλή όπως πρέπει να είναι σε ένα μοντέλο της CUPRA, παρέχοντας όμως απρόσκοπτη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνάμα βάζει τον οδηγό στο σπορ «παιχνίδι», αφού το κάθισμα με την ανατομική σχεδίαση και την άριστη πλευρική στήριξη παρέχει κορυφαία άνεση και άψογη θέση.

Η άριστη ποιότητα υπογραμμίζεται από τη χρήση εξαιρετικών υλικών. Οι δερμάτινες επενδύσεις στο ταμπλό με τις ραφές στο χρώμα του χαλκού και τον οριζόντιο ατμοσφαιρικό φωτισμό που διατρέχει το ταμπλό και τις εμπρός πόρτες αναβαθμίζουν την αίσθηση πολυτέλειας.

Απολαμβάνεις να βρίσκεσαι στο εσωτερικό του CUPRA Formentor. Η πρακτικότητα είναι αναμφίβολα από τα δυνατά σημεία του μοντέλου, αφού είναι ικανό να φιλοξενήσει πέντε άτομα, παρέχοντας κορυφαίες ανέσεις. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 450 λίτρα ή 420 -αν επιλέξετε την τετρακίνητη έκδοση του μοντέλου- έχοντας κανονικό σχήμα για να εξυπηρετεί τη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων, ενώ για τα μικρότερα μέσα στην καμπίνα φροντίζουν οι στρατηγικά τοποθετημένες θήκες που χωρούν όλα τα πράγματα της καθημερινότητας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η σύγχρονη τεχνολογία. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής 12 ιντσών του συστήματος πολυμέσων. Με υψηλή ευκρίνεια και ανάλυση, αλλά και πολλές δυνατότητες συνδεσιμότητας, με Apple CarPlay (ασύρματα), αλλά και με Android Auto, ενώ υπάρχει και η επιλογή σύνδεσης του τηλεφώνου μέσω USB ή Bluetooth.

Κορυφαία ευκολία προσφέρει το σύστημα αναγνώρισης φωνητικών εντολών για τον έλεγχο του συστήματος πλοήγησης, του κλιματισμού ή της μουσικής με απόλυτη ασφάλεια, αρκεί να πείτε “Hola, Hola”. Ο οδηγός έχει μπροστά του ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, με δυνατότητα διαμόρφωσης του ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Προβάλει από τις κλασικές πληροφορίες σχετικές με το αυτοκίνητο, μέχρι πλοήγηση, αλλά και ενδείξεις για την πίεση του turbo και τα G των επιταχύνσεων που προσφέρει αυτό το σπορ CUV.

Γεννημένο για να προσφέρει απόλαυση στην οδήγηση, το CUPRA Formentor ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του στιβαρού του πλαισίου. Η εξελιγμένη ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, προσφέροντας εξαιρετική ακρίβεια στη σπορ οδήγηση, αλλά και κορυφαία άνεση στην καθημερινότητα.

Η γκάμα των κινητήρων του είναι πλούσια, έχοντας εισαγωγική μια βενζίνης turbo 1,5 λίτρων με 150 ίππους και ροπή 250 Nm. Συνδυάζεται με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων ή το πολύ γρήγορο στις αλλαγές αυτόματο διπλού συμπλέκτη DCT με επτά σχέσεις, που στέλνουν τη μετάδοση της κίνησης στους εμπρός τροχούς.

Για ακόμα περισσότερη ισχύ, αλλά παράλληλα και χαμηλότερους ρύπους και κατανάλωση, υπάρχει η Plug-in υβριδική έκδοση που συνδυάζει ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης 1.4 TSI με ένα ηλεκτρικό, έχοντας συνδυαστική απόδοση 204 ή 245 ίππων και 350 ή 400 Nm ροπής που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων και είναι ικανή να προσφέρει 50 χιλιόμετρα αποκλειστικά ηλεκτρικής κίνησης!

Τις σπορ ανησυχίες και του πιο απαιτητικού οδηγού έρχεται να καλύψει η κορυφαία έκδοση με τον 4κύλινδρο turbo κινητήρα 2,0 λίτρων που έχει απόδοση 310 ίππων και 400 Nm ροπής! Για τη μετάδοση που περνάει και στους τέσσερις τροχούς μέσω του συστήματος 4Drive φροντίζει ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις. Το Formentor σε αυτή την έκδοση εκτοξεύεται από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,9 δευτερόλεπτα, με τη μέγιστη ταχύτητα να είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χλμ./ώρα!

Στο τιμόνι με τη μεστή αίσθηση, που παρέχει πληθώρα πληροφοριών στα χέρια του οδηγού, σε αυτή την έκδοση είναι τοποθετημένο το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα, αλλά και το CUPRA, που παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής προγραμμάτων οδήγησης. Με ένα άγγιγμα σε αυτό ο οδηγός μπορεί να μετακινηθεί από το Comfort στο Sport ή ένα εξατομικευμένο (Individual) στο οποίο έχει αποθηκεύσει τις προτιμήσεις του, ενώ πατώντας παρατεταμένα το κουμπί πηγαίνει απευθείας στο προφίλ οδήγησης CUPRA, για μέγιστη απόλαυση.

Για τους λάτρεις της πραγματικά σπορ οδήγησης η CUPRA ετοίμασε μια κορυφαία συλλεκτική έκδοση που θα είναι διαθέσιμη σε 7.000 αντίτυπα και θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του 2021, με τα διακριτικά VZ5 και απόδοση που φτάνει τους 390 ίππους και 480 Nm ροπής!

Κάτω από το δυναμικό σε σχεδίαση καπό βρίσκεται ένας 5κύλινδρος turbo κινητήρας 2,5 λίτρων που συνεργάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη για ταχύτατες αλλαγές σχέσεων, που στέλνει τη θηριώδη δύναμη και στους τέσσερις τροχούς.

Έτσι, το CUPRA Formentor VZ5 επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,2 δευτερόλεπτα, με τη μέγιστα ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Το κορυφαίο Formentor VZ5 στα προγράμματα οδήγησης έχει επιπλέον και ένα νέο Drift mode, που εκτοξεύει το δείκτη απόλαυσης στην οδήγηση.

Το CUPRA Formentor όμως είναι εκτός από μια απολαυστική μηχανή οδήγησης, ένα απόλυτα ασφαλές αυτοκίνητο, αφού περιλαμβάνει όλα τα εξελιγμένα συστήματα. Μεταξύ άλλων διαθέτει τα Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist και Emergency Assist, προσφέροντας κορυφαία ασφάλεια, αλλά και άνεση στον οδηγό.

Το CUPRA Formentor είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με την εισαγωγική έκδοση 1.5 TSI των 150 ίππων να στοιχίζει 29.290 ευρώ. Για να βρείτε την έκδοση που σας ταιριάζει μπορείτε να επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα της μάρκας www.cupraofficial.gr.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!