Aiways U5: Ηλεκτρική επέλαση από την Κίνα

H κινεζική φίρμα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διαθέσει στην Ευρώπη από το 2023 το αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της, U5.

Aiways U5: Ηλεκτρική επέλαση από την Κίνα

H κινεζική φίρμα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διαθέσει στην Ευρώπη από το 2023 το αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της, U5.

Πληθαίνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με προέλευση την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ηλεκτρικό portfolio που επιδιώκουν τη διέξοδο στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά της γηραιάς ηπείρου.

Σε αυτές συγκαταλέγεται πλέον και η Aiways η οποία, όπως ανακοίνωσε, θα διαθέσει σύντομα το αμιγώς ηλεκτροκίνητο crossover της, U5, και στην Ευρώπη καθώς, πλέον τα προβλήματα παραγωγής που συνδέονταν με την πανδημία του κορωνοϊού ξεπεράστηκαν και το εργοστάσιο του Shangrao όπου θα κατασκευάζεται το νέο μοντέλο επανήλθε στην κανονικότητα.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, με μήκος 4,68 μέτρων και το γενναιόδωρο ύψος των 1,8 μέτρων το κινεζικό crossover υπόσχεται γενναιόδωρους χώρους που σύμφωνα με τις συστάσεις της Aiways θα είναι «πρωτόγνωροι» ειδικά για τους επιβάτες του πίσω καθίσματος. Σε όρους πρακτικότητας, το πορτ μπαγκάζ το οποίο θα είναι προσβάσιμο μέσω μιας ηλεκτρικά ανοιγόμενης θύρας θα ξεκινά από τα 432 λίτρα και θα φτάνει έως τα 1.555 λίτρα.

Το ηλεκτρικό σύνολο θα αποτελείται από ένα ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 204 ίππων και 315 Nm ροπής που θα τροφοδοτείται από μπαταρία 63 kWh με αυτονομία που θα ξεπερνά τα 400 χλμ. βάσει πρωτοκόλλου WLTP. H δε επαναφόρτισή της από 30-80% θα απαιτεί μόλις 27 λεπτά. Να σημειωθεί ότι χάρη στην απλούστερη φύση ενός ηλεκτρικό συνόλου έναντι των κινητήρων εσωτερικής καύσης η Aiways δηλώνει ότι το U5 θα χρειάζεται τεχνικό έλεγχο μετά από 160.000 χλμ.

Το αμάξωμα αποτελείται από αλουμίνιο και ενισχυμένο χάλυβα στοιχείο που σύμφωνα με την κινεζική φίρμα εξασφαλίζει μέγιστη στρεπτική ακαμψία και ασφάλεια. Για του λόγου το ακριβές το ηλεκτρικό crossover έχει ήδη αποσπάσει την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων κατά τις δοκιμές πρόσκρουσης στην Κίνα με την Aiways να υποστηρίζει ότι θα αποτελεί από τα ασφαλέστερα της αγοράς.

Στον εξοπλισμό ασφαλείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης της πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας, ανίχνευσης της κόπωσης του οδηγού, υποβοήθησης στάθμευσης αλλά και ενεργό cruise control με stop&go σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας.

Το U5 θα εφοδιάζεται από infotainment 12,3 ιντσών το οποίο θα συνδυάζεται με ένα παράδοξου σχεδιασμού τρίπτυχο πίνακα οργάνων ενώ στις επιλογές για τις επενδύσεις του εσωτερικού θα συγκαταλέγεται και δέρμα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!