Αστυπάλαια: Σύσκεψη για τις συγκοινωνίες με ηλεκτρικά οχήματα

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος μετατροπής του νησιού σε έξυπνο και βιώσιμο

Αστυπάλαια: Σύσκεψη για τις συγκοινωνίες με ηλεκτρικά οχήματα

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος μετατροπής του νησιού σε έξυπνο και βιώσιμο

Διυπουργική σύσκεψη με θέμα την ανάπτυξη των υπηρεσιών μεταφορών στο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Κατά την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, παρουσίασε τα θέματα για τα οποία χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να υλοποιηθεί το μέρος του προγράμματος που αφορά στην εκτέλεση του έργου, που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου.

Ειδικότερα, τα ζητήματα αυτά αφορούν στον τρόπο εκτέλεσης της αστικής συγκοινωνίας με τα νέα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και τον συντονισμό των υπόλοιπων μέσων που χρησιμοποιούνται σήμερα στο νησί και εκτελούν κάθε είδους μεταφορά. «Καλέσαμε τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών μας για την πρόοδο του προγράμματος της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε ένα Πράσινο και Έξυπνο Νησί. Αναπτύσσεται μία καινοτόμα υπηρεσία, πρωτόγνωρη για τα διεθνή δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε μια ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προσαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία στο πρωτοπόρο πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί στην Αστυπάλαια», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το πρόγραμμα Αστυπάλαια: Το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου (Αστυπάλαια: Smart & Sustainable Island) είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί τις εξελίξεις στους τομείς της πράσινης ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και της κινητικότητας κατά παραγγελία, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία και εκπροσώπων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Αστυπάλαιας και του Ομίλου Volkswagen, ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική προς την κατεύθυνση του καλύτερου δυνατού συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την περαιτέρω πρόοδο στην υλοποίηση του έργου», ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Δείτε πώς γίνεται η αίτηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Αστυπάλαια

«Ο εξηλεκτρισμός όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Αστυπάλαια, ένας από τους βασικούς πυλώνες του έργου, έχει ξεκινήσει, χάρη στο πρόγραμμα επιδότησης e-Αstypalea του ΥΠΕΝ που προσφέρει αυξημένα ποσά ενίσχυσης για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού και είναι πολύ θετικό που υπάρχει ανταπόκριση ήδη με τις πρώτες αιτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα. Επόμενο βήμα είναι η αντικατάσταση του ρυπογόνου σταθμού παραγωγής ενέργειας με υβριδικό που συνδυάζει την παραγωγή ΑΠΕ και την αποθήκευση αυτής σε μπαταρίες, συμβάλλοντας έτσι στη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί. Η Αστυπάλαια αποτελεί το παράδειγμα και την αφετηρία για την μετατροπή όλων των νησιών μας σε οικολογικά και καινοτόμα νησιά, στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας των Gr-eco islands», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος  Αστυπάλαιας κ. Νίκος Κομνηνέας, Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kosmocar, κ. Στήβεν Σίρτης και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Kosmocar, κ. Αντώνης Μαυριδόγλου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!