Οι 4 πυλώνες για την μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας

Οι επιδοτήσεις στους κατοίκους για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η έξυπνη κινητικότητα, η πράσινη ενέργεια και η αυτόνομη οδήγηση αναμένεται να την καταστήσουν νησί-πρότυπο

Οι 4 πυλώνες για την μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας

Οι επιδοτήσεις στους κατοίκους για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η έξυπνη κινητικότητα, η πράσινη ενέργεια και η αυτόνομη οδήγηση αναμένεται να την καταστήσουν νησί-πρότυπο

Το project για την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί, δεν περιορίζεται απλά στην αντικατάσταση των συμβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες του πλάνου, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νησί, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του CEO του Volkswagen Group, Herbert Diess.

Πρώτος πυλώνας: Η αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου οχημάτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά

Θα δοθούν κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, όπως επιδότηση αλλά και δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσού.

Για ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιδότηση 40% έως 12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για απόσυρση παλαιού οχήματος

Για ηλεκτρικό σκούτερ επιδότηση έως 2.000 ευρώ + 800 ευρώ για απόσυρση

Για ηλεκτρικό ποδήλατο επιδότηση έως 800 ευρώ

Για οικιακό φορτιστή επιδότηση 500 ευρώ

Επιπλέον επιδότηση θα δοθεί σε άτομα με αναπηρία, τρίτεκνους και πολύτεκνους

Για ιδιοκτήτες ταξί επιδότηση 40% έως 15.000 ευρώ + 4.500 ευρώ για απόσυρση παλαιού ταξί

Για επιχειρήσεις με έδρα ή υποκατάστημα στην Αστυπάλαια επιδότηση 40% έως 12.000 ευρώ για ηλεκτρικό όχημα, +3.000 ευρώ για απόσυρση παλαιού οχήματος (η επιδότηση ισχύει για έως 30 συνολικά οχήματα).

Επιδότηση θα λάβουν επίσης για ηλεκτρικό σκούτερ ή ηλεκτρικό ποδήλατο, αλλά και με 400 ευρώ για φορτιστή σε χώρο στάθμευσης της επιχείρησης για ιδιωτική χρήση.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας e-astypalea.gov.gr. Η εγγραφή στην υπηρεσία θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση info-eastypalea@prv.ypeka.gr

Δεύτερος πυλώνας: Έξυπνη κινητικότητα.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα λειτουργούν on demand, με δρομολόγια δηλαδή κατά παραγγελία του επιβατικού κοινού. Θα υπάρχουν επίσης υπηρεσίες κοινής χρήσης οχημάτων (car sharing), για όσους δεν θέλουν να έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η δοκιμαστική φάση του προγράμματος smart mobility θα αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2021. Θα εφαρμοστεί πιο αναλυτικά το 2022 και πλήρως το 2023.

Τρίτος πυλώνας: Πράσινη ενέργεια για τη φόρτιση και τις ανάγκες του νησιού

Ένα υβριδικό σύστημα θα αντικαταστήσει σε δύο φάσεις τις δύο ντιζελογεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε η Αστυπάλαια να καταστεί πράσινο και βιώσιμο νησί.

Η πρώτη φάση (έως το 2023) αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 3 MW και συστήματος μπαταριών 7 MWh, με την παραγόμενη ενέργεια να επαρκεί 100% για τις ανάγκες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και 55% για τη συνολική ανάγκη του νησιού σε ενέργεια.

Η δεύτερη φάση (έως το 2026) προβλέπει την πιθανή προσθήκη ανεμογεννήτριας, καλύπτοντας το 80% της συνολικής ανάγκης σε ενέργεια.

Η μείωση των εκπομπών CO2 υπολογίζεται σε 50% στη φάση 1 και σε 70% στη φάση 2, ενώ το κόστος της εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 25%.

Τέταρτος πυλώνας: Αυτόνομη οδήγηση

Η εφαρμογή δεν θα γίνει άμεσα, αλλά τα επόμενα χρόνια. Όταν θα είναι διαθέσιμη η σχετική τεχνολογία από τους κατασκευαστές οχημάτων αλλά και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επεμβάσεις στις υποδομές του νησιού (όπως το δίκτυο 5G) και σε θεσμικό επίπεδο, θα μπορούν στην Αστυπάλαια να κινηθούν αυτόνομα οχήματα.

Από τις 10 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα smartastypalea.gov.gr, η οποία θα παρέχει πληροφορίες για όλο το project σε κάθε ενδιαφερόμενο (στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά).

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!