7 Βήματα για να προετοιμάσεις το αυτοκίνητό σου για το φθινόπωρο

Με τον σταδιακό ερχομό του φθινοπώρου και την επιστροφή στην καθημερινότητα να έχει ήδη αρχίσει, το αυτοκίνητό μας είναι ένα απο τα πράγματα που πρέπει επίσης να προετοιμάσουμε ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχθεί.. τα πρωτοβρόχια!

7 Βήματα για να προετοιμάσεις το αυτοκίνητό σου για το φθινόπωρο

Με τον σταδιακό ερχομό του φθινοπώρου και την επιστροφή στην καθημερινότητα να έχει ήδη αρχίσει, το αυτοκίνητό μας είναι ένα απο τα πράγματα που πρέπει επίσης να προετοιμάσουμε ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχθεί.. τα πρωτοβρόχια!

Το καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και ο καιρός πλέον δεν μας θυμίζει Αυγουστιάτικες ημέρες αλλά ένα ξεκάθαρα φθινοπωρινό τοπίο. Οι βαλίτσες μπαίνουν πάλι στην αποθήκη και η προετοιμασία για την επιστροφή στην καθημερινότητα έχει ήδη αρχίσει. Το αυτοκίνητό μας είναι ένα απο τα πράγματα που πρέπει επίσης να προετοιμάσουμε για τον ερχομό του φθινωπόρου, ώστε να προλάβουμε φθορές και ζημιές και κυρίως για τη δική μας ασφάλεια. Τα βήματα είναι πολύ απλά, η συνέπεια όμως σε αυτά είναι σημαντική.

1. Καλό εξωτερικό πλύσιμο του αυτοκινήτου

  • Το να πλύνουμε το αυτοκίνητο μόνοι μας στην αυλή δεν είναι το ίδιο με ένα λεπτομερές πλύσιμο σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. Το πιεστικό μηχάνημα που εφοδιάζονται όλα τα πλυντήρια αυτοκινήτων σήμερα, έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει καλύτερα το αυτοκίνητο σε σχέση με το λάστιχο που συνήθως χρησιμοποιούμε εμείς. Δεν πρέπει όμως να αρκεστούμε μόνο σε αυτό, γιατί υπάρχουν αρκετά «κρυφά» σημεία στο αυτοκίνητο που μαζεύουν σκόνη και αλάτι, κάνοντας μακροπρόθεσμα ζημιά στα σημεία αυτά. Έτσι λοιπόν, πρέπει να καθαριστούν καλά τα μαρσπιέ και το μεγαλύτερο μέρος του πατώματος.
  • Το καλοκαίρι συνήθως ψάχνουμε για σκιά και τη βρίσκουμε κάτω από δέντρα, όπως είναι τα πεύκα, τα οποία βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Τα κατάλοιπα που μένουν από αυτή την ενέργειά μας φαίνονται όμως κάτω από το καπό. Σημαντικό είναι το καθάρισμα στις κόχες από τις πευκοβελόνες που έχουν φράξει τις διόδους. Μπορεί να φαίνεται μικρή λεπτομέρεια, αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθεί υπερχείλιση από μια βροχή, λόγω της φραγμένης διόδου, και το νερό να κυλίσει στα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα.
  • Δώσε προσοχή και στις ζάντες του αυτοκινήτου. Μην τις παραμελείς γιατί η βρωμιά σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και τα διάφορα χημικά που μπορεί να πατήσει ένα αυτοκίνητο κατά την κίνησή του, είναι πιθανό να προκαλέσει διάβρωση στο υλικό της ζάντας.

2. Αλλαγή υαλοκαθαριστήρων

Οι λεπίδες διαρκούν το πολύ για 2 χρόνια και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να τις αντικαταστήσεις. Οι καινούριες λεπίδες καθαρίζουν πολύ πιο αποτελεσματικά το παρμπρίζ, σε βοηθούν να έχεις καλύτερη ορατότητα όταν βρέχει & μειώνουν την αντηλιά.

3. Κέρωμα

Αφού τελειώσεις με το ξέπλυμα του αυτοκινήτου σου, καλό είναι να κερώσεις όλη την επιφάνειά του. Το κερί θα σχηματίσει ένα στρώμα πάνω στο βερνίκι προστατεύοντας το χρώμα από τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου.

4. Έλεγχος μπαταρίας

Η μπαταρία είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες βλάβης σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά κυρίως τον χειμώνα που τα ηλεκτρικά φορτία είναι υψηλότερα. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημάδι ότι η μπαταρία σου δυσκολεύεται, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σε απογοητεύσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, (ιδιαίτερα αν είναι άνω των 5 ετών). Ανανέωσέ την τώρα ώστε να αποφύγεις την ταλαιπωρία και την αναστάτωση μιας απρόβλεπτης βλάβης.

5. Ελαστικά

  • Έλεγξε την κατάσταση των ελαστικών σου καθώς ο χωματόδρομος του νησιού μπορεί να άφησε αρκετά σφηνωμένα πετραδάκια στις αυλακώσεις του ελαστικού. Εκτός του ότι δημιουργεί σχισίματα στο ελαστικό, μειώνει και την πρόσφυση, ειδικά τους βροχερούς μήνες.
  • Όσον αφορά την πίεση των ελαστικών, το καλοκαίρι ο αέρας διαστέλλεται και πρέπει να τον αφαιρέσουμε, ενώ το φθινόπωρο πρέπει πάλι να διορθώσουμε την πίεση. Φυσικά μην ξεχνάς και την ρεζέρβα!  

6. Έλεγχος αντιψυκτικού

Το αντιψυκτικό είναι πολύ σημαντικό για όλο τον χρόνο καθώς περιέχει πρόσθετα για την πρόληψη της διάβρωσης αλλά και τη βελτίωση της ψύξης. Ένας παγωμένος κινητήρας κοστίζει πολύ για να επισκευαστεί οπότε αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ελέγξεις την συγκέντρωση. Το εγχειρίδιο του κατασκευαστή θα σου δώσει λεπτομέρειες για το σωστό αντιψυκτικό που πρέπει να χρησιμοποιείς στο αυτοκίνητό σου– υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και η μίξη τους θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επισκέψου ένα συνεργείο να το ελέγξει για εσένα – πολλά συνεργεία προσφέρουν φθηνούς ή ακόμη και δωρεάν ελέγχους αυτή την εποχή του έτους.

7. Ώρα για το εσωτερικό

Αφού τελειώσαμε με το εξωτερικό και την σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου, ήρθε η στιγμή για την εσωτερική καθαριότητα.

  • Τα πατάκια του αυτοκίνητου, μετά το καλοκαίρι, είναι γεμάτα από άμμο και σκόνη. Ο πιο σημαντικός συνεργάτης για αυτή τη δουλειά είναι μια ηλεκτρική σκούπα.
  • Το ταμπλό χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα για να φύγουν οι σκόνες και τα υπολείμματα από αλάτι, με ένα μαλακό νωπό πανί. Αυτό ισχύει για όλες τις πλαστικές επιφάνειες. Το νερό όμως δεν καθαρίζει καλά και θαμπώνει το πλαστικό, γι’ αυτό το επόμενο βήμα είναι κάποιο υγρό καθαρισμού-γυαλίσματος. Μην το παρακάνεις βέβαια γιατί μπορεί οι ακτίνες του ήλιου να καθρεφτίζουν το ταμπλό σου στο εμπρός παρμπρίζ, κάνοντας την οδήγηση δυσκολότερη.
  • Η σκόνη και η άμμος εισχωρούν στις κλειδαριές και στους μεντεσέδες της πόρτας. Επειδή είναι δύσκολος ο καθαρισμός τους, καλό είναι να λιπαίνονται, ώστε να διατηρείται η λειτουργικότητά τους.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!