Οι τρεις κατηγορίες για οδήγηση δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου

Οι προϋποθέσεις που θέτει η υπουργική απόφαση για την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης

Οι τρεις κατηγορίες για οδήγηση δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου

Οι προϋποθέσεις που θέτει η υπουργική απόφαση για την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης

Τη δυνατότητα να οδηγούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα κυβισμού έως 125 κ.εκ. έχουν πλέον οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου. Με την  έκδοση της υπουργικής απόφασης Δ30/A3/113358 (ΦΕΚ 1845/Β) ολοκληρώθηκαν πλέον όλες οι σχετικές ρυθμίσεις για την ισοδυναμία της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου (Β) με την άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ, έως 50 κυβικά εκατοστά) και την άδεια οδήγησης ελαφρού δικύκλου (Α1, έως 125 κυβικά εκατοστά).

Οι τρεις κατηγορίες, με αντίστοιχες προϋποθέσεις, είναι:

Η οδήγηση μοτοποδηλάτων και ελαφρών τετράκυκλων (κατηγορία ΑΜ) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από έξι έτη και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέου εντύπου άδειας οδήγησης.

Η οδήγηση ελαφρού δικύκλου έως 125 κ.εκ. και έως 15 ίππων (κατηγορία Α1) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από 4 έτη, κατέχουν άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου πάνω από 4 έτη και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέου εντύπου άδειας οδήγησης.

Η οδήγηση ελαφρού δικύκλου (κατηγορία Α1) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από 6 έτη, έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών και έχουν παρακολουθήσει 5 μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης. Σε αυτή την περίπτωση και με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών θα χορηγείται νέο έντυπο άδειας οδήγησης με την προσθήκη του κωδικού «121» στην κατηγορία Β.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!