Νέο καθεστώς στα ρυμουλκούμενα: Πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για όλα

Επίσης από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να αφαιρείται ο κοτσαδόρος όταν δεν υπάρχει ρυμουλκούμενο

Νέο καθεστώς στα ρυμουλκούμενα: Πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για όλα

Επίσης από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να αφαιρείται ο κοτσαδόρος όταν δεν υπάρχει ρυμουλκούμενο

Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 το νέο καθεστώς για την έκδοση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας σε όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα των κατηγοριών Ο1, Ο2, Ο3 και Ο4, καθώς έληξε η εννεάμηνη προθεσμία για την εφαρμογή του σχετικού νόμου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 3, “για τα οχήματα των κατηγοριών Ο εκδίδεται άδεια
κυκλοφορίας και χορηγούνται πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας διαφορετικό από αυτό του έλκοντος οχήματος και τίθενται σε κυκλοφορία ως ανεξάρτητα οχήματα. Στον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών προτάσσεται: α) το διακριτικό γράμμα «Ρ» για τα οχήματα Δημόσιας Χρήσης και β) συνδυασμός δύο χαρακτήρων με αρχικό το διακριτικό γράμμα «Τ» για τα λοιπά”.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, είναι υποχρεωτική η αφαίρεση της διάταξης σύνδεσης (κοτσαδόρου), εφόσον δεν υπάρχει ρυμουλκούμενο. Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που είχε αποσταλεί τον περασμένο Ιούνιο στα ΚΤΕΟ που λειτουργούν στη χώρα μας (δημόσια και ιδιωτικά), από τις 18 Οκτωβρίου και μετά ο κοτσαδόρος θα πρέπει να αφαιρείται από τα οχήματα των κατηγοριών Μ1 και Ν1, όταν κυκλοφορούν χωρίς να ρυμουλκούν. Αναλυτικά στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής: «Επισημαίνεται ότι μετά τις 18-10-2021 στα οχήματα των κατηγοριών Μ1 και Ν1 η διάταξη σύνδεσης πρέπει να αποσπάται, όταν κατά την κυκλοφορία τους δεν προσαρτάται σε αυτά ρυμουλκούμενο όχημα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπερ. (δδ) της περ. (στ) της παρ. 2 του άρθρου 5 της (β) σχετικής υ.α.».

Αυτό σημαίνει ότι αν προσέλθει σε ΚΤΕΟ όχημα με κοτσαδόρο, τότε θα σημειώνεται η σχετική έλλειψη. Μέχρι πρόσφατα, γινόταν δεκτό όχημα με κοτσαδόρο, αρκεί να ήταν εφοδιασμένο με ειδικό σημείωμα προσάρτησης ρυμουλκούμενου οχήματος που χορηγείται.

Διαβάστε εδώ το νόμο με όλες τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων στα ρυμουλκούμενα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!