F1: Φημολογείται πώληση του 25% της Alpine στην AutoNation

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Alpine ενδέχεται να έχει ήδη πουλήσει το 25% των μετοχών της ομάδας της στη Formula 1 στην αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης αυτοκινήτων AutoNation.

F1: Φημολογείται πώληση του 25% της Alpine στην AutoNation

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Alpine ενδέχεται να έχει ήδη πουλήσει το 25% των μετοχών της ομάδας της στη Formula 1 στην αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης αυτοκινήτων AutoNation.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Renault απαρίθμησε μεταξύ των μακροπρόθεσμων στόχων για τη μάρκα της Alpine να επεκταθεί παγκοσμίως «αξιοποιώντας τις εμπορικές συνεργασίες και την υποστήριξη των επενδυτών. Η Alpine είναι ανοιχτή στην οικονομική αξιοποίηση των δραστηριοτήτων της ομάδας της Formula 1». Πρόκειται για λόγια ουσιαστικού ανοίγματος προς την είσοδο νέων μετόχων για τη γαλλική ομάδα της Formula 1, με στόχο την εξασφάλιση της αυτοσυντήρησής της.

Εχθές, η Alpine ανακοίνωσε ότι η AutoNation, μία από τις κορυφαίες αμερικανικές αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης αυτοκινήτων, με περισσότερα από 300 καταστήματα στις ΗΠΑ, θα αποτελέσει σπόνσορα της γαλλικής ομάδας στο GP Μαϊάμι αυτού του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συμφωνία ενδέχεται να έχει βαθύτερες ρίζες, καθώς αναφέρεται η «έναρξη διαλόγου για μελλοντικές ευκαιρίες που αφορούν την αμερικανική αγορά λιανικής πώλησης αυτοκινήτων».

Διευθύνων σύμβουλος της AutoNation είναι ο Mike Manley, πρώην CEO της Fiat Chrysler Automobiles, όταν η θυγατρική της, Alfa Romeo, έκλεισε τη συμφωνία χορηγίας της ομάδας της Sauber στα τέλη του 2017. Παράλληλα, η εταιρεία δεν είναι ξένη όσον αφορά τις χορηγίες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Επί σειρά ετών υποστήριζε τη συμμετοχή του Αμερικανού οδηγού Alex Rossi στο πρωτάθλημα μονοθεσίων των ΗΠΑ, το IndyCar, αν και φέτος είναι σπόνσορας του ανερχόμενου αστέρα Kyle Kirkwood, που αγωνίζεται με την ομάδα της Andretti.

Η AutoNation διαθέτει 300 καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ και εδρεύει στο Fort Lauderdale, κοντά στο Hard Rock Stadium, όπου διεξάγεται το Grand Prix του Μαϊάμι. Η εταιρεία έχει επίσης μια πολυετή συμφωνία χορηγίας του GP Μαϊάμι, γεγονός που δείχνει ότι έχει ήδη ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει τη Formula 1 για την προώθησή της. H AutoNation και ανήκει στην οικογένεια Huizenga, η οποία έχει μακρά ιστορία στις αθλητικές επενδύσεις με τους Miami Dolphins και πολλά άλλα αθλητικά franchise της Φλόριντα. Ο -εκλιπών- Wayne Huizenga ήταν επίσης συνέταιρος στην πίστα Homestead Speedway του Μαϊάμι.

O Βρετανός δημοσιογράφος Joe Saward αναφέρει ότι η Alpine ενδέχεται να έχει ήδη πουλήσει 25% των μετοχών της ομάδας της Formula 1 στην AutoNation, έναντι 212 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική αξία της εκτιμάται στα 850 εκατομμύρια δολάρια. Ο Saward αναφέρει ότι ενδέχεται επίσης η AutoNation να αυξήσει το ποσοστό της στο 40%. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξης της ομάδας, διασφαλίζοντας ότι η Renault δεν θα χρειαστεί να συνδράμει περαιτέρω.

Η αμερικανική αγορά είναι σημαντική για την Alpine, διότι αυτή τη στιγμή πουλάει μόλις 3.500 αυτοκίνητα ετησίως στις ΗΠΑ. Συνεπώς, θα πρέπει να αυξήσει τις πωλήσεις της σημαντικά, αν θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της 150.000 πωλήσεων ετησίως έως το 2030. Η Renault εγκατέλειψε την αγορά των ΗΠΑ το 1987, πουλώντας στην Chrysler Corp. το μερίδιο που κατείχε στην American Motors Corp.

F1 - Pierre Gasly (Alpine), GP Αζερμπαϊτζάν 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!