F1 Academy: Νέα κατηγορία αγώνων αποκλειστικά για γυναίκες

Η Formula 1 ανακοίνωσε τη δημιουργία του Πρωταθλήματος F1 Academy, ένα καινούργιο Πρωτάθλημα αποκλειστικά για γυναίκες οδηγούς, το οποίο θα ξεκινήσει το 2023 και θα λειτουργεί παράλληλα με το ήδη υπάρχον W Series.

F1 Academy: Νέα κατηγορία αγώνων αποκλειστικά για γυναίκες

Η Formula 1 ανακοίνωσε τη δημιουργία του Πρωταθλήματος F1 Academy, ένα καινούργιο Πρωτάθλημα αποκλειστικά για γυναίκες οδηγούς, το οποίο θα ξεκινήσει το 2023 και θα λειτουργεί παράλληλα με το ήδη υπάρχον W Series.

Από το 2023, η Formula 1 θα δημιουργήσει το Πρωτάθλημα F1 Academy, στο οποίο θα συμμετέχουν αποκλειστικά γυναίκες οδηγοί, με μονοθέσια προδιαγραφών Formula 4. Ο στόχος είναι να προετοιμάσει νεαρές γυναίκες οδηγούς για να προχωρήσουν σε υψηλότερες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των W Series (το Πρωτάθλημα γυναικών που πραγματοποιείται με μονοθέσια προδιαγραφών F3), Formula 3, Formula 2 και Formula 1.

To Πρωτάθλημα θα αποτελείται από 5 ομάδες, που θα διοικούνται από τις σημερινές ομάδες της F2 και της F3, κάθε μία από τις οποίες θα συμμετέχει με 3 μονοθέσια. Συνεπώς, θα δημιουργηθεί ένα grid 15 μονοθεσίων. Η πρώτη σεζόν θα περιλαμβάνει 7 γύρους με τον καθένα να αποτελείται από 3 αγώνες, (συνολικά 21 αγώνες δηλαδή)- καθώς και 15 ημέρες επίσημων δοκιμών.

Οι πίστες που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω, με τουλάχιστον έναν από τους γύρους του Πρωταθλήματος να διεξάγεται στα πλαίσια Grand Prix της Formula 1. Το μονοθέσιο που θα χρησιμοποιείται είναι η Tatuus T421, με την Autotecnica να προμηθεύει τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες που θα αποδίδουν 165 ίππους, ενώ η Pirelli θα παρέχει τα ελαστικά.

Το Πρωτάθλημα, το οποίο θα διαχειρίζεται ο CEO της Formula Motorsport Limited, Bruno Michel, προβλέπει ότι η Formula 1 θα επιδοτεί το κόστος κάθε μονοθεσίου με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, ενώ οι γυναίκες οδηγοί θα καλύπτουν το ίδιο ποσό των εξόδων. Με αυτό τον τρόπο, το Πρωτάθλημα θα είναι πολύ πιο ανέξοδο σε σύγκριση με αντίστοιχες σεζόν σε άλλες διοργανώσεις, με τις ομάδες να καλύπτουν το υπόλοιπο του προϋπολογισμού.

Στόχος της σειράς είναι να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες των νεαρών γυναικών οδηγών για να τους επιτρέψει να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και να προσφέρει στα νεαρά ταλέντα που βρίσκονται επί του παρόντος στα καρτ ή σε άλλες μικρές κατηγορίες πρόσβαση στο θεμελιώδες επίπεδο εμπειρίας που απαιτείται πριν από τη συμμετοχή σε αγώνες στην F3 και την είσοδο στην πυραμίδα προς τη Formula 1.

Μετά την αξιολόγηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι νεαρές γυναίκες οδηγοί για την είσοδό τους στην πυραμίδα της F1, κατέστη σαφές ότι δεν έχουν την ίδια εμπειρία με τους άνδρες συναδέλφους τους στην ίδια ηλικία. Έτσι, ο στόχος του F1 Academy είναι να καλύψει αυτό το κενό και να προσφέρει στις γυναίκες οδηγούς πρόσβαση σε περισσότερο χρόνο στην πίστα, σε αγώνες και δοκιμές.

Οι αγωνιζόμενες θα ωριμάσουν επίσης μέσω της συνεργασίας τους με επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες είναι γνωστές στον μηχανοκίνητο αθλητισμό για την ανατροφή νεαρών οδηγών και οι οποίες θα τις βοηθήσουν να αναπτύξουν κρίσιμων τεχνικών, καθώς και σωματικών και πνευματικών δεξιοτήτων προετοιμασίας που απαιτούνται για τις ανώτερες κατηγορίες.

To W Series, το ήδη υπάρχον Πρωτάθλημα γυναικών που πραγματοποιείται με μονοθέσια προδιαγραφών F3, καλωσόρισε την έλευση της συμπληρωματικής κατηγορίας. Η CEO του W Series, Catherine Bond Muir, δήλωσε: «Το W Series καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία που μοιράζεται τη φιλοδοξία μας να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό».

«Ο στόχος μας από την αρχή ήταν πάντα να αυξήσουμε την πληθώρα ταλαντούχων γυναικών οδηγών αγώνων, και η προσθήκη του F1 Academy ως τροφοδότη του W Series και άλλων Πρωταθλημάτων είναι ένα ακόμη βήμα για να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά να προχωρήσει στην πυραμίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!