F1 – GP Άμπου Ντάμπι: Τελική ευθεία

To φετινό Πρωτάθλημα της Formula 1 θα ολοκληρωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο με το κλασικό φινάλε στο Άμπου Ντάμπι.

F1 – GP Άμπου Ντάμπι: Τελική ευθεία

To φετινό Πρωτάθλημα της Formula 1 θα ολοκληρωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο με το κλασικό φινάλε στο Άμπου Ντάμπι.

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά από το 2014, καθώς το Άμπου Ντάμπι έχει ειδική συμφωνία με τη Formula 1, πληρώνοντας… κάτι παραπάνω για να διοργανώνει -έως το 2030– το φινάλε της σεζόν, έτσι και η φετινή χρονιά το Πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί με τον αγώνα στη Yas Marina. Αυτός θα είναι και ο αγώνας αποχαιρετισμού του Sebastian Vettel, o οποίος θα ολοκληρώσει μία πολύ επιτυχημένη πορεία στη Formula 1, με τέσσερις παγκόσμιους τίτλους στο παλμαρέ του.

Μάλιστα, ο Fernando Alonso θα τιμήσει τον Γερμανό, φορώντας ένα κράνος με χρώματα αντίστοιχα του Vettel, με το μήνυμα ‘Danke Seb’. Επίσης, οι Daniel Ricciardo και Mick Schumacher αποχαιρετούν τη φετινή σεζόν γνωρίζοντας ότι δεν θα αγωνίζονται τουλάχιστον του χρόνου στη Formula 1, όπως και ο Nicholas Latifi.

H πίστα της Yas Marina δέχθηκε σημαντικές αλλαγές στη χάραξή της πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχει καλύτερη ροή, αλλά έχουν εξαλειφθεί μερικά σημεία που ευνοούσαν τα προσπεράσματα. H Yas Marina έγινε ταχύτερη, με πιο σύντομο χρόνο γύρου, λιγότερες στροφές και επιβαρύνει λιγότερο πλέον τα συστήματα πέδησης. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της πίστας είναι η ευθεία 1,2 χλμ. μεταξύ των στροφών 5 και 6, και στο τέλος της γίνονται αρκετά προσπεράσματα.

Το pit lane είναι το μοναδικό στο Πρωτάθλημα της Formula 1 που διαθέτει τούνελ στην έξοδό του, περνώντας κάτω από την πίστα για να συγκλίνει με την κανονική χάραξη στην εξωτερική της στροφής 2, γεγονός το οποίο προκάλεσε μερικά προβλήματα πέρυσι.

Η και η περίοδος ελεύθερων δοκιμών θα πραγματοποιηθούν πριν από τη δύση του ηλίου, σε συνθήκες που δεν είναι αντιπροσωπευτικές -με υψηλότερες θερμοκρασίες– καθώς η εκκίνηση δίνεται στο σούρουπο. Συνεπώς, το FP2 θα είναι η πιο σημαντική από τις περιόδους ελεύθερων δοκιμών.

H Pirelli θα φέρει τις πιο μαλακές γόμες στο Άμπου Ντάμπι (C3, C4 και C5), και οι ελάχιστες πιέσεις ελαστικών έχουν διαμορφωθεί στα 23 psi στον εμπρός άξονα και 20,5 psi πίσω, σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου.

O αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Mario Isola, δήλωσε: «Οι περυσινές τροποποιήσεις στη Yas Marina, έκαναν την πίστα ταχύτερη, εξισορροπώντας τις διαμήκεις και πλευρικές απαιτήσεις από τα ελαστικά, ενώ προηγουμένως ήταν περισσότερο θέμα πρόσφυσης και πέδησης. Παρά τις αλλαγές αυτές στη χάραξη, θα εξακολουθήσει να δίνεται μεγάλη προσοχή στα πίσω ελαστικά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή πρόσφυση σε μεγάλα stint».

Ομάδες και οδηγοί

Έπειτα από το «1-2» της Mercedes στο GP Σάο Πάολο, η γερμανική ομάδα γιορτάζει το 200ό αγώνα του Lewis Hamilton με τα χρώματά της. O Βρετανός 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής επιστρέφει στον τόπο όπου έχασε τον περυσινό τίτλο λόγω «ανθρώπινου λάθους», κυνηγάει τη νίκη στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, για να συνεχίσει το ρεκόρ που κατέχει, έχοντας ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου τουλάχιστον μία φορά σε κάθε σεζόν που έχει συμμετάσχει στη Formula 1.

Θα είναι αρκετά δύσκολο όμως για τη Mercedes να αποσπάσει τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών από τη Ferrari, δεδομένης της διαφοράς 19 βαθμών που χωρίζει τις δύο ομάδες. Ισόβαθμοι καταφθάνουν στο Άμπου Ντάμπι οι Charles Leclerc και Sergio Perez στη μάχη για τη 2η θέση του Πρωταθλήματος Οδηγών, ένα από τα αποτελέσματα που θα καθοριστούν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

H McLaren θα αγωνιστεί με ειδικό χρωματισμό για το φινάλε της σεζόν, τον οποίο μπορείτε να δείτε στις ακόλουθες φωτογραφίες. Ωστόσο, η βρετανική ομάδα έχει ουσιαστικά χάσει τη μάχη για την 4η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, αφού βρίσκεται 19 βαθμούς πίσω από την Alpine.

Η Alfa Romeo φτάνει στο Άμπου Ντάμπι με προβάδισμα 5 βαθμών επί της Aston Martin στη μάχη για την 6η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, ενώ η Haas προηγείται με δύο βαθμούς επί της AlphaTauri στη μεταξύ τους μάχη για την 8η θέση.

Πολλοί νεαροί οδηγοί θα συμμετέχουν στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών. O 20χρονος Νεοζηλανδός Liam Lawson θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι της Red Bull του Max Verstappen, ενώ τη Ferrari του Charles Leclerc θα οδηγεί ο 23χρονος Ρώσος/Ισραηλινός Robert Shwartzman. O 23χρονος Μεξικανός Pato O’Ward θα οδηγήσει τη McLaren του Lando Norris και ο 22 ετών Βραζιλιάνος Felipe Drugovich θα βρεθεί στο cockpit της Aston Martin του Lance Stroll.

O επίσης Βραζιλιάνος Pietro Fittipaldi θα βρεθεί στο τιμόνι της Haas του Mick Schumacher και ο 21 ετών Αμερικανός Logan Sargeant θα οδηγήσει τη Williams του Nicholas Latifi, τον οδηγό δηλαδή που θα αντικαταστήσει στην ομάδα, εφόσον εξασφαλίσει τους απαιτούμενους βαθμούς για να του χορηγηθεί superlicence, στο φινάλε της φετινής σεζόν της Formula 2.

Οι ομάδες θα παραμείνουν στην πίστα της Yas Marina μετά τον αγώνα, για να πραγματοποιήσουν το τεστ νεαρών οδηγών και ελαστικών του 2023 την Τρίτη. Σε αυτό, οι οδηγοί που θα μεταβούν σε διαφορετικές ομάδες την επόμενη χρονιά, θα οδηγήσουν για πρώτη φορά το μονοθέσιο του καινούργιου προορισμού τους.

GP Άμπου Ντάμπι – Yas Marina

22ος γύρος του Πρωταθλήματος F1 για το 2022
Μήκος πίστας: 5.281 μ.
Γύροι: 58
Συνολική απόσταση αγώνα: 306,183 χλμ.
Ρεκόρ γύρου (σε αγώνα): 1:26.103 (220,800 χλμ./ώρα μ.ω.τ.) – Max Verstappen (Red Bull), 2021
Απόλυτο ρεκόρ γύρου: 1:22.109 (231,541 χλμ./ώρα μ.ω.τ.) – Max Verstappen (Red Bull), 2021
Στροφές: 16 (6 αριστερές, 10 δεξιές)
Απόσταση pole position – 1ης ζώνης φρεναρίσματος: 187 μ.
Χρόνος στο γύρο με τέρμα γκάζι: 69%
Απόσταση γύρου με τέρμα γκάζι: 78%
Αλλαγές σχέσεων ανά γύρο: 56
Ζώνες DRS: 2 (μεταξύ των στροφών 5-6 και 8-9)

Πρόγραμμα τριημέρου

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου
Ελεύθερες δοκιμές 1: 12:00
Ελεύθερες δοκιμές 2: 15:00
Σάββατο 19 Νοεμβρίου
Ελεύθερες δοκιμές 3: 12:30
Κατατακτήριες δοκιμές: 16:00
Κυριακή 20 Νοεμβρίου
Αγώνας: 15:00

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!