F1: Πιθανή έξοδος του Marko από τη Red Bull, αλλά ο Verstappen τον υποστηρίζει…

Σε μία εξέλιξη που δείχνει εμφανή εμφύλιο πόλεμο εντός της Red Bull, ο αγωνιστικός σύμβουλος της Πρωταθλήτριας ομάδας της Formula 1, Helmut Marko, βρίσκεται υπό έρευνα και ο Max Verstappen υπονόησε ότι το μέλλον του στην ομάδα είναι συνδεδεμένο με τη μοίρα του Αυστριακού.

F1: Πιθανή έξοδος του Marko από τη Red Bull, αλλά ο Verstappen τον υποστηρίζει…

Σε μία εξέλιξη που δείχνει εμφανή εμφύλιο πόλεμο εντός της Red Bull, ο αγωνιστικός σύμβουλος της Πρωταθλήτριας ομάδας της Formula 1, Helmut Marko, βρίσκεται υπό έρευνα και ο Max Verstappen υπονόησε ότι το μέλλον του στην ομάδα είναι συνδεδεμένο με τη μοίρα του Αυστριακού.

Το θρίλερ που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες εντός της Red Bull, Πρωταθλήτριας ομάδας της Formula 1, αποτελεί μία ξεκάθαρη μάχη ισχύος, η οποία έχει μετατραπεί σε κανονικό εμφύλιο πόλεμο. Πρωταγωνιστές τον επικεφαλής της ομάδας, Christian Horner, και ο αγωνιστικός σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Red Bull GmbH, Helmut Marko, ο οποίος δεν είναι υπάλληλος της ομάδας.

Ο Marko ήταν πάντα τα μάτια και τα αυτιά του συνιδρυτή της Red Bull, Dietrich Mateschitz στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της παντοδύναμης ομάδας. Μετά το θάνατο του Mateschitz το 2022, υπήρχαν αναφορές ότι ήρθε σε σύγκρουση με το Horner. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς o Αυστριακός ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Red Bull. Ωστόσο, τώρα αποκαλύφθηκε ότι ενδέχεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς γίνεται έρευνα γύρω από το πρόσωπό του, για διαρροή πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση Christian Horner.

O Horner βρέθηκε στο επίκεντρο μίας ανεξάρτητης έρευνας της Red Bull GmbH, έπειτα από κατηγορίες της πρώην γραμματέας του, Fiona Hewitson, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Η έρευνα διήρκεσε 8 εβδομάδες και απάλλαξε το Horner από τις κατηγορίες, ωστόσο 24 ώρες μετά την ανακοίνωση, διέρρευσαν στον Τύπο συνομιλίες μέσω μηνυμάτων μεταξύ του Βρετανού και της Hewitson, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την ομάδα εχθές. Ο Horner έκανε λόγο για εισβολή στην ιδιωτική του ζωή και δήλωσε ότι πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την υπόθεση.

Έρευνα για διαρροές στον Τύπο

Ωστόσο, η Red Bull διεξάγει τώρα έρευνα σχετικά με διάφορες διαρροές στον Τύπο που έχουν συμβεί από τότε που αποκαλύφθηκε ότι ο Horner αντιμετώπιζε κατηγορίες ανάρμοστης συμπεριφοράς και περιλαμβάνουν και το Marko. Aν βρεθεί ένοχος, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πειθαρχικά μέτρα. Ο 80χρονος Αυστριακός αποχώρησε από την πίστα της Jeddah λίγα λεπτά μετά το τέλος των κατατακτήριων δοκιμών και κάποιοι αναφέρουν ότι δεν του επιτρέπεται πλέον να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Πριν συμβεί αυτό, όταν ο Marko όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να τεθεί σε διαθεσιμότητα από τη Δευτέρα, δήλωσε στο αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι ORF: «Θα το θέσω έτσι, είναι δύσκολο να το κρίνω, ή ας το θέσουμε έτσι, τελικά, εγώ θα αποφασίσω για τον εαυτό μου τι θα κάνω. Η θεωρητική δυνατότητα (να τεθεί σε διαθεσιμότητα) υπάρχει πάντα. Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Θέλουμε την ειρήνη στην ομάδα. Αύριο θα έχω άλλη μία συζήτηση και μετά θα δούμε. Αλλά πρέπει όλα να είναι σωστά για να θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι εδώ».

F1 - Christian Horner & Helmut Marko (Red Bull)

Κυκλοφορούν φήμες ότι το συμβόλαιο του Verstappen έχει όρο ο οποίος αναφέρει ότι αν Αυστριακός απομακρυνθεί από τη θέση του. Ο Marko δήλωσε: «Ο Max είναι σίγουρα το ισχυρότερο στοιχείο που διαθέτει η ομάδα. Δεν υπάρχει ταχύτερος οδηγός αυτή τη στιγμή και αν τον χάναμε, θα ήταν μια απίστευτη απώλεια, γιατί φυσικά υπάρχει επίσης ένας απίστευτος αριθμός μηχανολόγων και μηχανικών, οι οποίοι εργάζονται όλοι απίστευτα σκληρά για τον Max. Νομίζω ότι είναι αρκετά λογικό και ξεκάθαρο ότι ο Max είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ομάδας».

O Verstappen πιστός στο Marko 

Από την πλευρά του, o Max Verstappen εξέφρασε την υποστήριξή του προς το Marko: «Σέβομαι πολύ το Helmut και όσα έχουμε πετύχει μαζί. Η αφοσίωσή μου σε αυτόν είναι πολύ μεγάλη, και επίσης το έχω εκφράσει πάντα σε όλους μέσα στην ομάδα, σε όλους τους υψηλά ιστάμενους, ότι είναι σημαντικός παράγοντας στη λήψη των αποφάσεών μου για το μέλλον και μέσα στην ομάδα».

«Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει μέσα στην ομάδα, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και όλων των άλλων, διότι πρόκειται για μια ομαδική προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τους ανθρώπους-κλειδιά μαζί, γιατί αισθάνομαι ότι αν ένας τόσο σημαντικός πυλώνας πέσει -αυτό έχω πει και στην ομάδα- αυτό δεν είναι καλό και για τη δική μου κατάσταση. Οπότε ναι, σίγουρα, για μένα, ο Helmut πρέπει να μείνει».

F1 - Christian Horner, Max Verstappen, Helmut Marko (Red Bull)

«Χωρίς αυτόν στην ομάδα, πιστεύω ότι θα υπάρχει πρόβλημα, και για μένα, γιατί πάντα είχα μεγάλη εμπιστοσύνη στο Helmut. Δεν μπορείς να ξεχάσεις αυτό που έχτισαν μαζί με τον Dietrich και πρέπει να έχει μεγάλο σεβασμό για αυτό. Και αυτό γίνεται με τη μορφή αφοσίωσης και ακεραιότητας. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ομάδα».

Από αυτά φαίνεται ότι ο Verstappen βρίσκεται στο στρατόπεδο του Marko, όπως είχαμε αναφέρει εχθές. Φαίνεται ότι αν ο Marko βρεθεί εκτός του περιβάλλοντος της Red Bull, τότε η πιθανότητα ο Verstappen να ψάξει άλλη ομάδα (όπως η Mercedes), ενδέχεται να αυξηθεί. Παράλληλα αναζωπυρώθηκαν στον ιταλικό Τύπο οι φήμες που θέλουν τη Ferrari να προσεγγίζει τον Adrian Newey (επικεφαλής τεχνικό σύμβουλο της Red Bull), τον Pierre Wache (τεχνικό διευθυντή της Red Bull) και τεχνικούς γύρω από το Γάλλο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!