F1: Επίσημη η ρήξη Red Bull-Porsche

H Porsche ανακοίνωσε επίσημα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Red Bull για να εισέλθει στη Formula 1 από το 2026 και μετά.

F1: Επίσημη η ρήξη Red Bull-Porsche

H Porsche ανακοίνωσε επίσημα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Red Bull για να εισέλθει στη Formula 1 από το 2026 και μετά.

Όπως είχαμε αναφέρει, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Red Bull και Porsche κατέρρευσαν. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, η συνεργασία θεωρούνταν σχεδόν σίγουρη. Μάλιστα, υπήρχαν σχέδια να ανακοινωθεί στο GP Αυστρίας, αλλά δεν είχαν εγκριθεί ακόμα από τη FIA οι κανονισμοί για τις μονάδες ισχύος τoυ 2026. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα που παρεμβλήθηκε, η Red Bull… άλλαξε γνώμη.

Η Porsche θα αποκτούσε το 50% της Red Bull Technology, της εταιρείας που κατασκευάζει τα μονοθέσια της αυστριακής ομάδας, έναντι 500 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις φήμες. Με τον καιρό όμως, η Red Bull αξιολόγησε την κατάσταση και έκρινε ότι δεν θέλει να παραχωρήσει τον έλεγχο επί της ομάδας της και διαπίστωσε ότι αξίζει περισσότερα χρήματα.

Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η Honda επέδειξε ενδιαφέρον να επιστρέψει στη Formula 1 το 2026, προτείνοντας στη Red Bull να συνεργαστούν ξανά. Σύμφωνα με τον CEO της F1, Stefano Domeincali, πέρανα από την Porsche, υπάρχουν κι άλλοι κατασκευαστές που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στη Formula 1. Οι τελευταίες φήμες μιλάνε για ενδιαφερόμενο κατασκευαστή με βάση τις ΗΠΑ.

Η Porsche εξακολουθεί να θέλει να εισέλθει στη Formula 1 το 2026, ωστόσο θα πρέπει να βρει μία άλλη ομάδα με την οποία θα πρέπει να συνεργαστεί και οι επιλογές της είναι περιορισμένες, καθώς δεν ήταν διατεθειμένη να δημιουργήσει τμήμα το οποίο θα κατασκευάζει τις δικές του μονάδες ισχύος, αλλά θα βασιζόταν στη Red Bull Powertrains.

Porsche

H ανακοίνωση της Porsche ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG και η Red Bull GmbH είχαν συνομιλίες σχετικά με την πιθανότητα εισόδου της Porsche στη Formula 1. Οι δύο εταιρείες κατέληξαν από κοινού στο συμπέρασμα ότι οι συζητήσεις αυτές δεν θα συνεχιστούν πλέον».

«Η προϋπόθεση ήταν πάντα ότι μια συνεργασία θα βασιζόταν σε ισότιμη βάση, η οποία θα περιλάμβανε όχι μόνο μια συνεργασία κινητήρα αλλά και για την ομάδα. Αυτό δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Με τις οριστικοποιημένες αλλαγές στους κανονισμούς, η Formula 1 παραμένει ένα ελκυστικό περιβάλλον για την Porsche, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθείται».

Ο επικεφαλής της Red Bull, Christian Horner, έχει δηλώσει ότι όποια εταιρεία θελήσει να συνεργαστεί με την αυστριακή ομάδα, θα πρέπει να το κάνει υπό τους δικούς της όρους: «Η θέση μας είναι ότι, προφανώς, η ομάδα είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο μάρκετινγκ παγκοσμίως για τη Red Bull. Γιατί να το διακυβεύσουμε αυτό μακροπρόθεσμα;»

«Δεν είμαστε ένας οργανισμός που διοικείται από εταιρείες». Σύμφωνα με τον Horner, oι υποψήφιοι συνεργάτες της Red Bull «θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να προσχωρήσουν σε αυτό τον οργανισμό (με αυτό τον τρόπο λειτουργίας) ή όχι. Αλλά θα πρέπει να είναι μέσα στην κουλτούρα του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τους αγώνες».

Με την Porsche, «δεν υπήρξε ποτέ οικονομική συζήτηση. Η Porsche είναι μια σπουδαία μάρκα. Αλλά το DNA της είναι αρκετά διαφορετικό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συζητήσεων, κατέστη σαφές ότι δεν ήμασταν ευθυγραμμισμένοι στρατηγικά».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!