F1: Οι φήμες για το πρόγραμμα αγώνων του 2023

Η προσπάθεια της Formula 1 να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα αγώνων που θα έχει περισσότερο νόημα ταξιδιωτικά, δεν αποδεικνύεται εύκολη. Παραθέτουμε τις πρώτες πληροφορίες για το πρόγραμμα αγώνων της επόμενης σεζόν.

F1: Οι φήμες για το πρόγραμμα αγώνων του 2023

Η προσπάθεια της Formula 1 να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα αγώνων που θα έχει περισσότερο νόημα ταξιδιωτικά, δεν αποδεικνύεται εύκολη. Παραθέτουμε τις πρώτες πληροφορίες για το πρόγραμμα αγώνων της επόμενης σεζόν.

Συνήθως, αυτή την εποχή της σεζόν, η ιδιοκτήτρια της Formula 1, Liberty Media, καταλήγει σε ένα αρχικό πλάνο αγώνων για την επόμενη σεζόν. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες να σχεδιαστεί μία «διαδρομή» στη σεζόν που να έχει περισσότερη λογική, με ομαδοποιημένους κοντινούς προορισμούς, για τη μείωση μεταφορικών εξόδων και εκπομπών ρύπων.

Ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται πιο δύσκολο στην πράξη, από ό,τι στη θεωρία, καθώς οι διοργανωτές των Grand Prix έχουν προτεραιότητα το δικό τους συμφέρον και δεν ενδιαφέρονται πολύ τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους αγώνες, εκτός και αν θέλουν να αποφύγουν να βρεθούν πολύ κοντά τους ημερολογιακά, διότι υπάρχει μικρή γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους και πιστεύουν ότι θα τους στερήσουν πωλήσεις εισιτηρίων.

Επιπλέον η προσθήκη περαιτέρω αγώνων περιπλέκει τα πράγματα, ενώ οι ομάδες ζητούν να μην υπάρχουν τριάδες αγώνων σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα. Υπάρχει επίσης η επιθυμία να συνδυάζονται ορισμένοι αγώνες με εθνικές εορτές, όπως το GP Μεξικού με την Ημέρα των Νεκρών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η F1 στην αναδιοργάνωση του προγράμματος αγώνων, είναι ότι τα συμβόλαια των διοργανωτών ορίζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες, τις οποίες οι περισσότεροι δεν θέλουν να αλλάξουν.

Η Formula 1 θα πρέπει βρει συμβιβασμό μεταξύ όλων αυτών των απαιτήσεων. Ίσως για αυτό ο CEO της F1, Stefano Domenicali δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει λεπτομέρειες του προγράμματος αγώνων της επόμενης χρονιάς «γύρω στις αρχές Οκτωβρίου. Θα θέλαμε να διατηρήσουμε τη σωστή ροή όσον αφορά την αποτελεσματικότητα σε όλο τον κόσμο, να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες ενός προγράμματος που θα κατανέμεται από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο σε όλο τον κόσμο».

Gp Σαουδικής Αραβίας 2022, Εκκίνηση

«Η ζήτηση είναι πολύ υψηλή. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο, επειδή οριστικοποιούμε όλες τις λεπτομέρειες. Αλλά σίγουρα περιμένουμε να έχουμε μερικούς αγώνες περισσότερους από φέτος, αλλά λιγότερους από 25, αυτό είναι σίγουρο». Λογικά, η Formula 1 θα προσπαθήσει να έχει 24 Grand Prix το 2023, τον μέγιστο δηλαδή αριθμό αγώνων που επιτρέπεται υπό τους όρους της ισχύουσας Συνθήκης Ομονοίας που έχει υπογράψει η F1 με τη FIA και τις ομάδες.

Φαίνεται ότι η σεζόν του 2023 θα ξεκινήσει στις 5 Μαρτίου στο Μπαχρέιν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αγώνες στη Σαουδική Αραβία και την Αυστραλία, πιθανότατα με κενό Σαββατοκύριακο ανάμεσά τους. Ενδέχεται το GP Νότιας Αφρικής να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο μετά από το GP Αυστραλίας, ωστόσο το συμβόλαιο για τον αγώνα στο Kyalami δεν έχει υπογραφεί ακόμα, επειδή δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα απαιτούμενα χρήματα.

Αναφέρεται επίσης ότι οι διοργανωτές του GP Κατάρ έχουν πλέον εγκαταλείψει την ιδέα να διοργανώσουν έναν αγώνα στην πρωτεύουσα Ντόχα και πιστεύουν πλέον ότι θα είναι καλύτερο να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις της πίστας του Losail. Οι διοργανωτές του Κατάρ θέλουν επίσης να αποφύγουν να βρεθούν κοντά ημερολογιακά με το GP Άμπου Ντάμπι και ζητούν μία ημερομηνία διεξαγωγής μέσα στην άνοιξη.

Αβέβαιο είναι το μέλλον των GP Μονακό, Γαλλίας και Βελγίου, αν και αναφέρεται ότι μάλλον ο αγώνας στους δρόμου του πριγκιπάτου θα παραμείνει. Οι πίστες των GP Αυστρίας και Ουγγαρίας θεωρούνται πολύ κοντά για να τοποθετηθούν μαζί. Η αλληλουχία Μ. Βρετανία-Αυστρία-Γαλλία-Ουγγαρία που είχαμε φέτος ενδέχεται να αλλάξει σε Αυστρία-Μ. Βρετανία-άγνωστο ακόμα (με Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν και Βέλγιο ως πιθανούς προορισμούς)-Ουγγαρία, που έχει περισσότερο νόημα.

Gp Σαουδικής Αραβίας 2022, Εκκίνηση

To GP Ολλανδίας πιθανότατα θα διεξαχθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, με το GP Ιταλίας να το ακολουθεί αμέσως μετά. Άλλο ένα ζευγάρι αγώνων σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα (του Σεπτεμβρίου) θα είναι τα GP Σιγκαπούρης και Ιαπωνίας. Η τριάδα των GP ΗΠΑ, Μεξικού και Βραζιλίας αναμένεται επίσης να διεξαχθεί σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα, όπως και οι αγώνες των Λας Βέγκας και Άμπου Ντάμπι, το οποίο θα ολοκληρώσει τη σεζόν στα τέλη Νοεμβρίου.

Μία προφανής περίπτωση πιθανής ομαδοποίησης θα ήταν αυτή των GP Μαϊάμι και Καναδά, που φέτος διεξήχθησαν αρχές Μαΐου και Ιουνίου, αντίστοιχα, με τα GP Ισπανίας και Μονακό να παρεμβάλλονται. Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών (υπερβολικό κρύο), το Μόντρεαλ πιθανότατα δεν μπορεί να μεταφερθεί στο Μάιο, ενώ στο Μαϊάμι έχει υπογραφεί 10ετής συμφωνία για το Μάιο μεταξύ του τουρνουά τένις Miami Open και το σημείο που ο καιρός στη Φλόριντα γίνεται απλά υπερβολικά θερμός.

Τα προβλήματα με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κίνα εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά αν επιστρέψει ο αγώνας, πιθανότατα θα μεταφερθεί από την άνοιξη στο φθινόπωρο. Η παρουσία του GP Βελγίου στο πρόγραμμα εξαρτάται από το αν θα γίνουν οι αγώνες σε Κίνα και Νότια Αφρική, αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος Joe Saward.

Παράλληλα, το GP Αυστραλίας αναμένεται να αποτελεί τον εναρκτήριο αγώνα των σεζόν του 2024 και 2025, καθώς τα Grand Prix στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να μεταφερθούν αργότερα στη χρονιά, λόγω των εορτασμό του Ραμαζανιού.

F1 - GP Αυστραλίας 2022, Εκκίνηση

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!