Formula E – Σεούλ: Vandoorne και Mercedes Πρωταθλητές

Ο Βέλγος Stoffel Vandoorne κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών στη Formula E και η Mercedes αυτό των ομάδων, στην τελευταία της σεζόν στο θεσμό.

Η φετινή σεζόν του Πρωταθλήματος αμιγώς ηλεκτρικών μονοθεσίων, Formula E, ολοκληρώθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, μέ ένα διπλό αγώνα, ο οποίος έστεψε Πρωταθλήτρια Ομάδων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Mercedes, στην τελευταία της χρονιά στο θεσμό, καθώς έχει ήδη πουλήσει την ομάδα της στη McLaren.

Φέτος όμως, ήταν o 30χρονος Βέλγος Stoffel Vandoorne (πρώην οδηγός της McLaren στη Formula 1 τη διετία 2017 και 2018) αυτός που κατέκτησε τον τίτλο, αντί του team-mate του στη Mercedes, Nyck de Vries, ο οποίος στέφθηκε πέρυσι Πρωταθλητής της Formula E και ψάχνει μία θέση στο grid της Formula 1 για το 2023.

Στον πρώτο αγώνα της Σεούλ, ο οποίος ξεκίνησε σε βρεγμένη πίστα, ο 28χρονος Νεοζηλανδός Mitch Evans κατάφερε να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για τον τίτλο έως τον τελικό, καταλαμβάνοντας την πρωτοπορία στη 2η στροφή του 1ου γύρου (ενώ είχε εκκινήσει από την 3η θέση), για να διατηρηθεί επικεφαλής μέχρι την καρό σημαία.

Ο αγώνας είχε διακοπεί με κόκκινη σημαία λόγω καραμπόλας πολλών μονοθεσίων στο δεύτερο γύρο. Το βάθρο μοιράστηκαν με τον Νεοζηλανδό οι Oliver Rowland και Lucas di Grassi, o οποίος με αυτό το αποτέλεσμα ξεπέρασε τους 1.000 βαθμούς στη Formula E, στο 99ο E-Prix της καριέρας του.

Στο δεύτερο αγώνα της Σεούλ επικράτησε ο 35χρονος Ελβετός Edoardo Mortara, ο οποίος μαζί με τον Evans κατέκτησε τις περισσότερες νίκες φέτος (4) και είχε τεθεί επικεφαλής της βαθμολογίας στο Marrakesh στις αρχές Ιουλίου, αλλά με κακά αποτελέσματα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έπεσε προς τα πίσω στη βαθμολογία.

Ο Vandoorne εξασφάλισε τον φετινό τίτλο καθώς προωθήθηκε στη 2η θέση του τελευταίου αγώνα της σεζόν, έπειτα από την ποινή 5 δλ. που δέχθηκε o Jake Dennis (που είδε την καρό σημαία 2ος), για πρόκληση σύγκρουσης με τον Felix da Costa.

Παρότι ο Vandoorne κατέκτησε μόνο μία νίκη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (στο Μονακό), είχε επίσης μόνο έναν αγώνα στον οποίο δεν βαθμολογήθηκε φέτος (στο Μεξικό) και ανέβηκε περισσότερες φορές φέτος στο βάθρο (8) από οποιονδήποτε άλλο οδηγό. Η σταθερότητά του ήταν αυτή που του χάρισε τον τίτλο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!