Alonso: «Δεν υπάρχει πια σωστή κουλτούρα για την F1»

Ο Fernando Alonso σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί νέοι θεατές της Formula 1 εκλαμβάνουν το σπορ στη σύγχρονη εποχή, καθώς θεωρεί ότι γνωρίζουν λιγότερα για αυτό, σε αντίθεση με οπαδούς προηγούμενων δεκαετιών.

Alonso: «Δεν υπάρχει πια σωστή κουλτούρα για την F1»

Ο Fernando Alonso σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί νέοι θεατές της Formula 1 εκλαμβάνουν το σπορ στη σύγχρονη εποχή, καθώς θεωρεί ότι γνωρίζουν λιγότερα για αυτό, σε αντίθεση με οπαδούς προηγούμενων δεκαετιών.

Ο πιο έμπειρος οδηγός του grid της Formula 1, o Fernando Alonso, ο οποίος αναμένεται φέτος να σπάσει το ρεκόρ περισσότερων συμμετοχών στην ιστορία, έχει τελειοποιήσει την τέχνη των δηλώσεων που μπορούν να γίνουν επικεφαλίδες. Στο GP Αυστρίας είχε σχολιάσει ότι η F1 εξακολουθεί να είναι βαρετή, ενώ τώρα δήλωσε ότι οι νέοι θεατές του σπορ δεν έχουν τη σωστή κουλτούρα προς το σπορ.

Ο Ισπανός οδηγός της Alpine, που θα γιορτάσει τα 41α γενέθλιά του την Παρασκευή του GP Ουγγαρίας, στις 29 Ιουλίου, σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουν στη σύγχρονη εποχή οι μισοί θεατές είναι νέοι στη Formula 1 και πιστεύει ότι έχουν λιγότερες γνώσεις για αυτήν, από ό,τι είχαν οι ακόλουθοι του σπορ σε προηγούμενες δεκαετίες.

Ο Alonso δήλωσε -γελώντας- ότι η ηλικία του θα γίνει θέμα συζήτησης στην Ουγγαρία: «Τώρα που θα είμαι 41 ετών, αυτό θα είναι το θέμα στην Ουγγαρία! Δεν αισθάνομαι διαφορετικά στην Ουγγαρία από ό,τι αισθανόμουν πέρυσι στα 39 μου. Αλλά έχω επίγνωση αυτού του γεγονότος. Ας πούμε ότι τώρα υπάρχει και μια νέα γενιά οπαδών που δεν ήταν εκεί το 2006, όταν κέρδισα το Πρωτάθλημα, ή δεν ήταν εκεί το 2012, όταν ήμουν στη Ferrari και πάλευα για τον τίτλο».

«Τώρα, υπάρχουν 50% νέοι θεατές και δεν είδαν ποτέ τον Alonso να αγωνίζεται για βάθρα και νίκες. Οπότε, όταν επέστρεψα, δεν είναι ότι είπαν ‘ποιος είναι αυτός ο τύπος;’, αλλά ξέρετε, ‘τι προσθέτει στο σπορ;’ Σε Σαββατοκύριακα όπως του Καναδά ή το δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς, νομίζω ότι μπορούν να δουν πως μπορώ ακόμα να προσθέσω κάτι στο άθλημα».

Ο Alonso, σχολιάζοντας τη φετινή του σεζόν, δήλωσε: «Από άποψη φυσικής κατάστασης, νιώθω ότι οδηγώ καλύτερα από ποτέ. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας μέχρι στιγμής ήταν η έλλειψη επιτυχιών. Η τύχη μας έχει εξαντληθεί πολλές φορές, σε κρίσιμες στιγμές αυτή τη σεζόν». 

Σε ερώτηση πως θα ήθελε να τον βλέπουν οι θεατές της Formula 1, o Alonso απάντησε: «Ως μαχητή. Κάποιον που δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, και προσπαθεί πάντα να αποδίδει το μέγιστο. Σε κάθε περίοδο ελεύθερων δοκιμών, στις κατατακτήριες, στον αγώνα, σε κάθε συνθήκη ή θέση για την οποία αγωνίζεται. Μπορεί να είναι η νίκη ή μπορεί να είναι η 12η θέση. Είναι σημαντικό για μένα να καταλάβει ο κόσμος ότι αγαπώ τον ανταγωνισμό και το σπορ».

«Νομίζω ότι η εξωτερική αντίληψη ή το συναίσθημα απέναντί μου έχει αλλάξει, από καιρό σε καιρό. Το 2007, ίσως ο κόσμος είχε μια αντίληψη για το τι ήμουν ως οδηγός ή ως άτομο. Στη συνέχεια, αυτό άλλαξε όταν ήμουν στη Ferrari, ταίριαζα πολύ καλά στη λατινική ομάδα. Νομίζω ότι οι οπαδοί που έχουμε τώρα, είναι νέοι θεατές και κατά κάποιο τρόπο -και δεν θέλω να φανώ ασεβής προς αυτούς- αλλά δεν γνωρίζουν πολλά για τη Formula 1».

Fernando Alonso - Alpine, GP Αζερμπαϊτζάν 2022

«Μοιάζουν περισσότερο με τους οπαδούς του ποδοσφαίρου, παρακολουθούν απλά τα αποτελέσματα, όποιος κερδίζει κάνει την καλύτερη δουλειά, και όποιος είναι τελευταίος δεν είναι επιπέδου Formula 1. Δεν καταλαβαίνουν πολλά για την απόδοση του μονοθεσίου και το πακέτο που χρειάζεσαι. Οπότε, βρίσκεσαι περισσότερο σε ένα είδος rollercoaster, όσον αφορά την αντίληψη, το τι αισθάνεται ο κόσμος για σένα».

«Όταν κάνεις ένα καλό Σαββατοκύριακο, φαντάζεις θεός. Και όταν κάνεις ένα κακό Σαββατοκύριακο, είσαι πολύ γέρος ή πολύ νέος ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά όλοι περνάμε από αυτές τις φάσεις. Νομίζω ότι τώρα οι οπαδοί, απλά παρακολουθούν τον αγώνα και διαμορφώνουν άμεσα μία αίσθηση. Έπειτα δεν ασχολούνται μέχρι την επόμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει πια σωστή κουλτούρα για τη Formula 1».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!