F1: H Alpine θέλει να φέρει τις γυναίκες στο προσκήνιο

Η Alpine ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών που εργάζονται στη γαλλική ομάδα της Formula 1 και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ανάδειξη γυναικών οδηγών.

F1: H Alpine θέλει να φέρει τις γυναίκες στο προσκήνιο

Η Alpine ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών που εργάζονται στη γαλλική ομάδα της Formula 1 και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ανάδειξη γυναικών οδηγών.

Η Alpine ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος Rac(H)er, το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για γυναίκες μέσα στον οργανισμό της. Το πρόγραμμα Rac(H)er αφορά τόσο την ομάδα της Formula 1 όσο και την αυτοκινητοβιομηχανία της Alpine, και στοχεύει το προσωπικό της γαλλικής εταιρείας να αποτελείται κατά 30% από γυναίκες τα επόμενα πέντε χρόνια, μία σημαντική αύξηση από το 12% που είναι τώρα. Αυτό θα επιτευχθεί με την άμεση έναρξη πρόσληψης 50% γυναικών και 50% ανδρών εκπαιδευόμενων και αποφοίτων.

Το πρόγραμμα Rac(H)er σκοπεύει να κάνει τις θέσεις εργασίας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό πιο ελκυστικές για τις νεαρές γυναίκες. Θα συμπεριλάβει προγράμματα σε σχολεία, δημιουργώντας μία κατάλληλη πορεία για να επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να κάνουν καριέρα στην ομάδα της F1. Επίσης, στόχος του προγράμματος είναι να βρει την επόμενη γυναίκα οδηγό της Formula 1.

H τελευταία φορά που το grid διέθετε γυναίκα οδηγό σε αγωνιστικό cockpit ήταν το 1992, με την Giovanna Amati στην ομάδα της Brabham. Η Ιταλίδα δεν κατάφερε να προκριθεί σε κανέναν από τους τρεις αγώνες που προσπάθησε να συμμετάσχει, πριν αντικατασταθεί από τον Damon Hill. Η τελευταία γυναίκα που συμμετείχε σε Grand Prix ήταν η -επίσης Ιταλίδα- Lella Lombardi στην Αυστρία το 1976, η μοναδική οδηγός που έχει σημειώσει -μισό- βαθμό στην F1. Έκτοτε, μόνο η Susie Wolff είχε συμμετάσχει σε μερικές ελεύθερες δοκιμές με τη Williams (2014-2015). Στα 72 χρόνια ιστορίας του σπορ, μόλις 6 από τους 885 οδηγούς ήταν γυναίκες.

To πρόγραμμα Rac(H)er της Alpine θα περιλαμβάνει μια επιστημονική μελέτη για να εξερευνήσει την ορθότητα των υποτιθέμενων εμποδίων που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν επιτρέψει σε γυναίκες να φτάσουν έως τη Formula 1 τα τελευταία 30 χρόνια.

Στην ανακοίνωση της Alpine αναφέρεται: «Πολύ συχνά τα γυναικεία ταλέντα εντοπίζονται και υποστηρίζονται πολύ αργά για να ακολουθήσουν μια μακροχρόνια καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο, το πρόγραμμα της Ακαδημίας στοχεύει στον εντοπισμό, από νεαρή ηλικία, νεαρών γυναικών που αγωνίζονται στα καρτ και θέλουν να εισέλθουν στη Formula 1».

«Αυτό το πρόγραμμα θα αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για να καθορίσει σχέδια δοκιμών και αγώνων καθώς και σωματικής και πνευματικής εξάσκησης για την υποστήριξη της εξέλιξης αυτών των ταλέντων. Η Alpine δεσμεύεται να διεξάγει επιστημονικές μελέτες (σωματικές, πνευματικές και ευεξίας) για να προσδιορίσει τις ανάγκες κατάρτισης αυτών των πολλά υποσχόμενων οδηγών, ώστε να τις φέρει σε ανταγωνιστικό επίπεδο στη Formula 1».

«Θα διατεθούν σημαντικοί πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε οι γυναίκες οδηγοί να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες επιτυχίας όπως και οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές που εκπαιδεύονται από την Ακαδημία και να περάσουν έτσι από τα καρτ στη Formula 4 και στη συνέχεια από τα τοπικά πρωταθλήματα στη Formula 3, και τέλος από τη Formula 2 στην F1».

Το πρόγραμμα Rac(H)er θα συνεργαστεί με την Επιτροπή Γυναικών στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό της FIA, και θα δημιουργήσει δεσμούς με υφιστάμενα προγράμματα, όπως το Girls on Track. Νωρίτερα φέτος, η Alpine ανακοίνωσε ότι η πρωταγωνίστρια του γυναικείου Πρωταθλήματος W Series, Abbi Pulling θα αποτελεί συνεργαζόμενο μέλο της Ακαδημίας της. Παράλληλα, προσέλαβε την -επίσης αγωνιζόμενη στο W Series- Alice Powell (η οποία έχει αποτελέσει ένα είδος μέντορα για την Pulling) για τον εντοπισμό και την εξέλιξη γυναικείων ταλέντων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!