Δέκα συμβουλές από εκπαιδευτές οδήγησης για σωστούς νέους οδηγούς

Θέλετε να περάσετε τις εξετάσεις σας με τη πρώτη φορά; Αυτές είναι οι συμβουλές από τους πλέον ειδικούς

Δέκα συμβουλές από εκπαιδευτές οδήγησης για σωστούς νέους οδηγούς

Θέλετε να περάσετε τις εξετάσεις σας με τη πρώτη φορά; Αυτές είναι οι συμβουλές από τους πλέον ειδικούς

Πολλοί υποψήφιοι οδηγοί χρειάστηκε να αναβάλλουν για μήνες τα σχέδια τους για ανεξαρτησία στις μετακινήσεις, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που επέβαλε η πανδημία. Η χρονική και οικονομική πίεση να περάσουν τις εξετάσεις με την πρώτη φορά είναι μάλλον πιο έντονη από ποτέ.

Πλέον και στη χώρα μας οι έφηβοι 17 ετών μπορούν να κάνουν μαθήματα οδήγησης και να δίνουν εξετάσεις, πριν ενηλικιωθούν. Εκπαιδευτές οδήγησης στη σχολή Young Driver της Μ. Βρετανίας, η οποία παραχωρεί μαθήματα σε παιδιά και εφήβους (10-17 ετών) σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, δίνουν συμβουλές για να περάσουν εύκολα οι υποψήφιοι οδηγοί τις εξετάσεις και να γίνουν σωστοί και προσεκτικοί οδηγοί.

1) Μην αντιγράφετε οδηγικές συμπεριφορές από συγγενείς και φίλους. Μπορεί να έχουν λάθος συνήθειες και να σας μπερδέψουν. Ακούτε μόνο τον εκπαιδευτή σας.

2) Παρακολουθείτε τι συμβαίνει όταν δεν οδηγείτε. Να δίνετε προσοχή όταν είστε επιβάτες, αφήστε το τηλέφωνο και παρακολουθήστε το δρόμο για να δείτε τις καταστάσεις που μπορεί να συναντήσετε και σκεφτείτε πώς θα τις χειριζόσαστε.

3) Μάθετε να «διαβάζετε» τους χρήστες του δρόμου. Κάποιοι δεν ακολουθούν τους κανόνες, επομένως πρέπει να μπορείτε να προβλέπετε τις κινήσεις τους. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

4) Κατανοήστε τη θεωρία. Μην την παπαγαλίσετε μόνο για να περάσετε τις εξετάσεις, αλλά προσπαθήστε να την καταλάβετε, ώστε να γίνετε καλύτεροι οδηγοί.

5) Χρησιμοποιήστε ψηφιακά βοηθήματα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν εφαρμογές και μαθήματα οδήγησης που θα σας βοηθήσουν να εξασκηθείτε και να βελτιωθείτε.

6) Κοιτάτε τους καθρέφτες και ελέγχετε τα τυφλά σημεία. Αυτό πρέπει να γίνει δεύτερη φύση σας κάθε φορά που βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, για το υπόλοιπο της οδηγικής σας ζωής. Να είστε πάντα σε εγρήγορση για ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.

7) Να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί. Μην χάνετε ποτέ την ψυχραιμία σας. Ο θυμός και η ένταση δεν βοηθούν την σωστή και ασφαλή οδήγηση.

8) Παραμείνετε ανοιχτοί στην κριτική. Η απόκτηση του διπλώματος οδήγησης είναι η αρχή, όχι το τέλος του μαθησιακού σας ταξιδιού, επομένως συνεχίστε να βελτιώνετε την τεχνική σας.

9) Κρατήστε πάντα την προσοχή σας 100% στο δρόμο. Μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, αρκούν για γίνει ένα ατύχημα ή να κοπείτε στις εξετάσεις.

10) Αποκτήστε όσο το δυνατόν περισσότερη εμπειρία. Κάντε αρκετά μαθήματα μέχρι να νιώσετε ότι είστε έτοιμοι για τις εξετάσεις σας και συζητήστε με τον εκπαιδευτή σας για οτιδήποτε σας προβληματίζει.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!