Το Seal επιβεβαιώνει πως οι ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις που έχουμε ήδη αποκομίσει για την BYD, από το Atto 3 στην Ελλάδα και το Seal U DM-i στην Ιταλία, δεν αποτελούν πυροτεχνήματα αλλά θα έχουν και συνέχεια.
Το αμιγώς ηλεκτρικό σεντάν της κινεζικής μάρκας δείχνει και είναι προσεγμένο στη λεπτομέρεια και εντυπωσιάζει τόσο με τη σχεδίαση όσο και με τις προδιαγραφές του, ειδικά στην ισχυρότερη τετρακίνητη έκδοση που δοκιμάζουμε.
Το “Ocean Aesthetics” στα καλύτερά του
Τα αυτοκίνητα της BYD ξεφεύγουν από την αμφιλεγόμενη ασιατική λογική σχεδιασμού που συνήθως διακρίνει τα κινεζικά αυτοκίνητα.
Σημαντικό μερίδιο αυτή της επιτυχίας ανήκει φυσικά στον επικεφαλής σχεδιαστή της εταιρείας, Wolfgang Egger, ο οποίος έχει διατελέσει σε αντίστοιχες θέσεις ευρωπαϊκών εταιριών όπως η Alfa Romeo, η Seat, η Audi και η Lamborghini.
Στο Seal, η σχεδιαστική φιλοσοφία “Ocean Aesthetics” της BYD έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Το μήκους 4,8 μ. σεντάν διακρίνεται για την αεροδυναμική σιλουέτα (Cd 0.22) με τις καμπύλες γραμμές και τις σμιλεμένες επιφάνειες.
Θα σταθούμε στα ιδιαίτερα φώτα εμπρός και πίσω, το πίσω μέρος που παραπέμπει σε fastback, τις χωνευτές χειρολαβές στις πόρτες που εμφανίζονται αυτόματα μόλις ο οδηγός πλησιάσει το όχημα και στο σήμα “3.8 s” που συνοδεύει την ονομασία του μοντέλου στο πορτμπαγκάζ και παραπέμπει στο… 0-100 χλμ./ώρα!
Φινετσάτο και hi-tech εσωτερικό
Οι καμπύλες κυριαρχούν και στο εσωτερικό του Seal. Το δεύτερο που σου κάνει εξαιρετικά θετική εντύπωση, είναι η κορυφαία ποιότητα υλικών και συναρμογής την οποία θα ζήλευαν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Ιάπωνες ανταγωνιστές, ακόμη και της premium κατηγορίας! Στην αύρα πολυτέλειας συμβάλλουν και οι επενδύσεις από τεχνητό δέρμα και σουέντ.
Πρωταγωνιστής είναι φυσικά η κεντρική οθόνη αφής 15,6’’ που φροντίζει για ενημέρωση, πλοήγηση, συνδεσιμότητα και ψυχαγωγία και ξεχωρίζει για τη δυνατότητά της να περιστρέφεται κατά 90 μοίρες. Ο οδηγός έχει επίσης στη διάθεσή του μία ακόμη οθόνη 10,25’’ για τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων η οποία συμπληρώνεται από head-up display.
Εκτός από τα παραπάνω, ο πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμη ψηφιακό βοηθό με φωνητική αναγνώριση (“Hi BYD”), ασύρματη φόρτιση για 2 κινητά, κλιματιζόμενα και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα, θερμαινόμενο τιμόνι, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και γυάλινη πανοραμική ηλιοροφή που καταφέρνει και αφήνει εκτός καμπίνας την ηλιακή ακτινοβολία (και ζέστη) παρά την έλλειψη πτυσσόμενου εσωτερικού καλύμματος.
Η θέση οδήγησης είναι άριστη, τα καθίσματα αναπαυτικά και η εργονομία σωστή γενικά, με τους λιγοστούς διακόπτες συγκεντρωμένους στην όμορφη, υπερυψωμένη κονσόλα με τα δύο επίπεδα. Θα προτιμούσαμε βέβαια να υπάρχουν στο ταμπλό κουμπιά άμεσης πρόσβασης για τις βασικές λειτουργίες του κλιματισμού.
Με μήκος 4,8 μ. και μεταξόνιο 2,9 μ., οι χώροι είναι αναμενόμενα πολύ μεγάλοι. Πίσω δύο επιβάτες με ύψος έως 1,80 μ. έχουν στη διάθεσή τους άπλετο αέρα για τα γόνατα και επαρκή για το κεφάλι. Στα θετικά το εντελώς επίπεδο πάτωμα, στα αρνητικά το ότι δεν χωράνε τα πέλματα κάτω από τα εμπρός καθίσματα. Στην ανάγκη πάντως θα χωρέσει και τρίτος αλλά δεν θα βολευτεί ιδιαίτερα καθώς η πλάτη του καθίσματος στο κέντρο είναι σκληρή, λόγω του υποβραχιονίου.
Απλώς ικανοποιητικός για την κατηγορία είναι ο χώρος αποσκευών. Έχει επαρκή όγκο 400 λίτρων και εύκολα εκμεταλλεύσιμο σχήμα αλλά και μικρό άνοιγμα, όπως είθισται άλλωστε στην πλειονότητα των σύγχρονων σεντάν. Συνοδεύεται πάντως από ένα δεύτερο χώρο 53 λίτρων, κάτω από το εμπρός καπό (frunk), ιδανικό π.χ. για την αποθήκευση των καλωδίων φόρτισης.
Ασύλληπτα γρήγορο με έμφαση στην άνεση
Το βασικό Seal κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 313 ίππων στον πίσω άξονα. Η τετρακίνητη έκδοση AWD που δοκιμάζουμε διαθέτει ένα επιπλέον ηλεκτρικό μοτέρ 218 ίππων που κινεί τους εμπρός τροχούς, ανεβάζοντας τη συνδυαστική ισχύ στους 530 ίππους και τη ροπή στα 670 Nm.
Οι επιδόσεις είναι αναμενόμενα καταιγιστικές, με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε μόλις 3,8’’ και τη μέγιστη ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα υπέρ-αρκετά 180 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό σεντάν αναπτύσσει γραμμικά αλλά ραγδαία ρυθμό στο σανίδωμα του γκαζιού και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεσαι την ταχύτητα με την οποία κινείσαι.
Η ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και ισορροπεί ιδανικά μεταξύ άνεσης και κρατήματος. Το Seal αποσβένει άψογα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ παράλληλα πατάει με σιγουριά και στρίβει αποτελεσματικά και με ασφάλεια, ακόμη και σε απότομες εναλλαγές κατεύθυνσης.
Οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές είναι περιορισμένες, η τετρακίνηση προσφέρει υψηλό περιθώριο πρόσφυσης και η πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης που περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό, επεμβαίνουν όταν και όσο χρειάζεται. Παραφωνία αποτελεί το τιμόνι που, αν και άμεσο, δεν προσφέρει την απαιτούμενη πληροφόρηση.
Στο ταξίδι, το σεντάν της BYD καταπίνει τα χιλιόμετρα με τεράστια ευκολία. Σε αυτό συμβάλλουν η καλή ηχομόνωση της καμπίνας και η εξαιρετικά ποιοτική κύλιση.
Περί μπαταρίας, φόρτισης και αυτονομίας
Το Seal βασίζεται στην πλατφόρμα e-Platform 3.0 της BYD, η οποία διακρίνεται για την τεχνολογία “Cell-To-Body” που καθιστά την μπαταρία τμήμα της δομής του αυτοκινήτου. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το δάπεδο του αμαξώματος είναι ταυτόχρονα το κάλυμμα της συστοιχίας μπαταριών. Αυτό αφενός περιορίζει το βάρος και το ύψος του οχήματος, αφετέρου συμβάλλει σε μια πιο στιβαρή κατασκευή.
Η ίδια η μπαταρία είναι επίσης προηγμένη. Ενσωματώνει την τεχνολογία “Blade” (LFP) της BYD που εξασφαλίζει υψηλότερη απόδοση, μεγαλύτερη προστασία σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση και υψηλότερη αντοχή στη χρήση (εγγύηση 8 χρόνια ή 200.000 χλμ.). Μπορεί να φορτίσει με ισχύ έως 150 kW, φτάνοντας από το 10% στο 80% σε 37’. Σε τριφασικό wallbox 11 kW, μία πλήρης φόρτιση (0-100%) διαρκεί 8,6 ώρες.
Με χωρητικότητα 82,5 kWh, η μπαταρία υπόσχεται μεγάλη αυτονομία: 520 χλμ. κατά μέσο όρο (600 χλμ. στην πόλη). Νούμερο που μπορείς να πλησιάσεις αν πετύχεις τη χαμηλή μέση κατανάλωση ενέργειας που ανακοινώνει ο κατασκευαστής: 18,2 kWh/100 χλμ. (15,8 στην πόλη).
Στην πράξη, μια μέση κατανάλωση γύρω στις 20 kWh/100 χλμ. είναι εύκολα εφικτή και μεταφράζεται σε αυτονομία 400 χλμ. περίπου, αρκεί βέβαια να μην παρασύρεσαι συχνά από την απίστευτη αίσθηση επιτάχυνσης που προσφέρουν οι 530 ίπποι.
Θα θέλαμε επίσης να υπήρχε λειτουργία one-pedal. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της έντασης στην ανάκτηση ενέργειας κατά το άφημα τουτ γκαζιού, αλλά είναι μόνο σε δύο βαθμίδες: στην πρώτη είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχει ανάκτηση και στη δεύτερη γίνεται πιο έντονη, αλλά όχι αρκετά.
Τελικά;
Αν με το Atto 3 η BYD δημιούργησε πονοκέφαλο στον ανταγωνισμό, με το Seal δείχνει πως δεν αστειεύεται και πως μπορεί με άνεση να παίξει και στο γήπεδο των premium κατασκευαστών. Το ηλεκτρικό σεντάν διαπρέπει παντού: σε εμφάνιση, χώρους, ποιότητα κατασκευής, εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, επιδόσεις, αυτονομία και οδική συμπεριφορά.
Δίχως λοιπόν ουσιαστικά μειονεκτήματα και με ιδιαίτερα δελεαστική τιμή (48.990 € χωρίς την κρατική επιδότηση), το Seal έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει έναν αξιόμαχο αντίπαλο ακόμη και απέναντι στο best seller της κατηγορίας, Tesla Model 3.