Το πρώτο drag race με ιπτάμενα αυτοκίνητα (video)

Προς το παρόν ελέγχονται με τηλεχειρισμό, όμως σύντομα οι αγώνες θα γίνονται με πιλότους

Το πρώτο drag race με ιπτάμενα αυτοκίνητα (video)

Προς το παρόν ελέγχονται με τηλεχειρισμό, όμως σύντομα οι αγώνες θα γίνονται με πιλότους

Στην έρημο της νότιας Αυστραλίας έλαβε χώρα ο πρώτος αγώνας με ιπτάμενα αυτοκίνητα. Ουσιαστικά πρόκειται για τηλεκατευθυνόμενα drones, στο μέγεθος αυτοκινήτων, τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα ΕΧΑ της Airspeeder. Η συγκεκριμένη κόντρα ήταν ένα drag race στον αέρα, που αποτέλεσε δοκιμή πριν την έναρξη της πρώτης σεζόν του 2022. Τα δύο drones διαγωνίστηκαν σε απόσταση 400 μέτρων, στα πρότυπα των drag races που διεξάγονται στο 1/4 του μιλίου.

Τα Mk3 Speeders ανέπτυξαν ταχύτητες άνω των 150 χλμ/ώρα και πέταξαν σε ύψος 10 μέτρων. Η ισχύς τους ανέρχεται σε 320 kW, ενώ το βάρος τους είναι μόλις 130 κιλά. Μπορούν να σηκώσουν βάρος 80 κιλών, ανοίγοντας το δρόμο για επανδρωμένους αγώνες στο μέλλον. Η ομάδα Bravo με το κόκκινο Speeder πέρασε τη νοητή γραμμή του τερματισμού κατά 3,2 δλ. νωρίτερα από την ομάδα Alpha με το μαύρο Speeder. Όταν θα ολοκληρωθεί η εξέλιξη των ιπτάμενων αυτοκινήτων, θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες 300 χλμ/ώρα.

Τα επανδρωμένα ιπτάμενα αυτοκίνητα κατασκευάζει και διαθέτει στους αγωνιζόμενους η Airspeeder.  Οι ομάδες που θα προέρχονται από αρκετούς τομείς της βιομηχανίας, θα έχουν την τεχνική και τακτική ελευθερία για να προσεγγίσουν τους αγώνες και να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους. Καθώς οι αγώνες με ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε υποδομές (π.χ. πίστες και εξέδρες), οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι ελάχιστες. Θα απαιτείται μόνο ένας ανοικτός χώρος για τη σχεδίαση της διαδρομής και τη φιλοξενία των ομάδων. Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά τους αγώνες, λαμβάνοντας τις ίδιες πληροφορίες που θα έχουν στη διάθεσή τους και οι πιλότοι.

Ο δοκιμαστικός αγώνας διεξήχθη ανάμεσα σε δύο ομάδες της Alauda Aeronautics, με την καθεμία να διαμορφώνει τη δική της στρατηγική, με βάση τον άνεμο και τη σκόνη από την άμμο. Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται σε διαφορετικές συνθήκες,  πάνω από πάγο, θάλασσα ή ακόμη και δάση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!