Τα εμφυτεύματα στήθους λειτουργούν σαν μικρός αερόσακος σε περίπτωση σύγκρουσης, σύμφωνα με μελέτες

Έρευνες από την Γερμανία και την Αμερική έδειξαν ότι τα εμφυτεύματα στήθους μειώνουν κατά 23 την πίεση στο στέρνο σε περίπτωση σύγκρουσης με μικρή ταχύτητα.

Τα εμφυτεύματα στήθους λειτουργούν σαν μικρός αερόσακος σε περίπτωση σύγκρουσης, σύμφωνα με μελέτες

Έρευνες από την Γερμανία και την Αμερική έδειξαν ότι τα εμφυτεύματα στήθους μειώνουν κατά 23 την πίεση στο στέρνο σε περίπτωση σύγκρουσης με μικρή ταχύτητα.

To American Society of Plastic Surgeons (ASPS) ιδρύθηκε το 1931 και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός ειδικοτήτων πλαστικής χειρουργικής στον κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία διεξήχθη από το ASPS σχετικά με το αν τα εμφυτεύματα στήθους προστατεύουν ή όχι σε περίπτωση σύγκρουσης, τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι πιθανότητες τραυματισμού ήταν μικρότερες με τα εμφυτεύματα σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Η έρευνα οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι σε συγκρούσεις μικρής ταχύτητας – για παράδειγμα σε κάποιο πάρκινγκ – οι γυναίκες οδηγοί που είχαν κάνει προσθετική στήθους με εμφυτεύματα είχαν μικρότερο ρίσκο τραυματισμού σε σχέση με γυναίκες χωρίς εμφυτεύματα ή με άντρες.

Ο Γερμανός ειδικός στην πλαστική και αισθητική χειρουργική Dr. Helge Jens, σε συνέντευξη που παραχώρησε σχετικά με το θέμα είπε: «Τα εμφυτεύματα στήθους λειτουργούν σαν ένας μικρός αερόσακος σε συγκρούσεις χαμηλής ταχύτητας. Η σιλικόνη μπορεί να διανείμει καλύτερα την πίεση που δέχεται το στέρνο σε περίπτωση τροχαίου αυτχήματος».

Οι Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν τις δικές τους δοκιμές, προσομοιώνοντας συγκρούσεις οχημάτων με και χωρίς εμφυτεύματα. Πιο συγκεκριμένα, ένα κομμάτι βαλλιστικού τζελ, το οποίο προσομοιώνει τον ιστό δέρματος, χτυπήθηκε με δυνάμεις 2.000 Newton. Αυτές οι δυνάμεις ασκούνται όταν ένα αυτοκίνητο τρακάρει με περίπου 16 χλμ./ώρα και είναι ικανές να σπάσουν τα πλευρά του ανθρώπου που τις δέχεται.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η πίεση στο στέρνο όπου είχαν προστεθεί εμφυτεύματα σιλικόνης ήταν κατά 23% χαμηλότερη από ό,τι σε ένα στέρνο που δεν είχε παρεμβάσεις στο στήθος.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η σιλικόνη στο στήθος μπορεί να αντικαταστήσει τα μέσα ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. Μάλιστα, όπως έσπευσαν να επισημάνουν οι συντάκτες της αμερικανικής μελέτης: «ο λιπώδης ιστός και τα εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης δεν υποκαθιστούν τις ζώνες ασφαλείας και τους αερόσακους». Σύμφωνα και με τον Γερμανό χειρουργό Dr. Helge Jens σε υψηλότερες ταχύτητες, τα μεγαλύτερα εμφυτεύματα στήθους δεν παρέχουν «καμία επιπλέον προστασία».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!