Η Ελλάδα σημείωσε την μεγαλύτερη μείωση θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ

Το σχετικό βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αφορά τη δεκαετία 2010-2020

Η Ελλάδα σημείωσε την μεγαλύτερη μείωση θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ

Το σχετικό βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αφορά τη δεκαετία 2010-2020

Τη χώρα μας βράβευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (European Transport Safety Council) ως το κράτος-μέλος της ΕΕ με την μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά το διάστημα 2010 – 2020. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία μειώθηκε κατά 54% στην Ελλάδα και μάλιστα, η χώρα μας ήταν η μόνη στην ΕΕ που πέτυχε τον στόχο της μείωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Συγκεκριμένα, το 2010 η Ελλάδα θρήνησε 1.258 νεκρούς στην άσφαλτο, ενώ το 2020, 579 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σε επίπεδο ΕΕ, η αντίστοιχη μείωση κατά μέσο όρο ήταν 37%.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι η μεγάλη μείωση στον αριθμό των θυμάτων από τροχαία οφείλεται και στην οικονομική κρίση που περιόρισε τις μετακινήσεις των οχημάτων.

«Η βράβευση της Ελλάδας για τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι η σημαντική αυτή θετική εξέλιξη συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεπώς, δεν στεκόμαστε στη βελτίωση των δεικτών μέχρι σήμερα, αλλά επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής με πολυετές πλάνο, που θα βελτιώνει κάθε χρόνο το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στην πατρίδα μας. Δημιουργούμε καλής ποιότητας δεδομένα, αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και εφαρμογής των κανόνων κυκλοφορίας, ασφαλές οδικό δίκτυο και δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση. Επόμενος στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 50% την επόμενη δεκαετία, έως το 2030. Απώτερος στόχος είναι το ευρωπαϊκό όραμα «visιon zero», για μηδενικούς θανάτους από τροχαία το 2050. Μπορεί να μοιάζει ουτοπικός, αλλά όσο εργαζόμαστε με προσήλωση για να τον πετύχουμε είναι δεδομένο ότι θα μειώνονται τα ατυχήματα», σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!