Η νέα κυβερνητική επιτροπή, αρμόδια για την οδική ασφάλεια

Συνεδρίασε για πρώτη φορά το ανώτατο όργανο σχεδιασμού και εποπτείας της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια

Η νέα κυβερνητική επιτροπή, αρμόδια για την οδική ασφάλεια

Συνεδρίασε για πρώτη φορά το ανώτατο όργανο σχεδιασμού και εποπτείας της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια έχει θέσει ως κύριο στόχο την μείωση των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών από τροχαία στη χώρα μας, κατά 50% έως το 2030. Εποπτεύουσα αρχή είναι η νεοσυσταθείσα Κυβερνητική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, η οποία αντικατέστησε τη διυπουργική επιτροπή.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία  έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την εποπτεία της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κα Αμαλία Πολυδωροπούλου ορίστηκε συντονίστρια της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των αποφάσεων της κυβερνητικής επιτροπής και θα ελέγχει την εφαρμογή τους.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής,  ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Επίσης, ο κ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα σε κάθε έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου και έγινε μια πρώτη αποτίμηση των ενεργειών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην κατεύθυνση εφαρμογής του Σχεδίου.

κυβερνητική επιτροπή για την οδική ασφάλεια

«Σήμερα υλοποιείται το πρώτο μεγάλο θεσμικό βήμα για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης και παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις 3 Φεβρουαρίου 2021. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε την Οδική Ασφάλεια ως ένα εθνικό ζήτημα και η αναβάθμισή της απαιτεί τη συστράτευση όλων των συναρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών φορέων. Κυρίως όμως, απαιτεί τη συνεργασία των πολιτών και την καλλιέργεια μιας άλλης νοοτροπίας στην οδηγική συμπεριφορά όλων μας. Ρόλος της πολιτείας είναι να συμβάλλει με οργανωμένες δράσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου και η συγκρότηση της κυβερνητικής επιτροπής αποτελεί ακριβώς την αφετηρία αυτής της προσπάθειας», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Κεφαλογιάννης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!