Οι τρεις οδικές παρακάμψεις που θα δώσουν “ανάσα” στην Εύβοια

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Οι τρεις οδικές παρακάμψεις που θα δώσουν “ανάσα” στην Εύβοια

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Διευκρινίσεις για την χρηματοδότηση του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι στόχος είναι η παράκαμψη Χαλκίδας να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 και η δημοπράτηση του έργου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Υπουργός τόνισε ότι υλοποιείται μια ευρύτερη δέσμη τριών μεγάλων οδικών έργων ύψους 245 εκ. ευρώ, για την ανακούφιση αλλά και ανασυγκρότηση της Εύβοιας, τα οποία είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών (μήκους 23 χλμ. και ύψους 150 εκ. ευρώ), η Παράκαμψη Βασιλικού (μήκους 7,5 χλμ. και ύψους 45 εκ. ευρώ) και η  παράκαμψη Αμαρύνθου (μήκους 7 χλμ. και ύψους 50 εκ. ευρώ). Τα δύο τελευταία έργα αναμένεται επίσης να δημοπρατηθούν εντός του 2021.

Πρόκειται για τρία σημεία όπου κατά τους θερινούς μήνες αλλά και τις αργίες παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και επιβάρυνση των κατοικημένων περιοχών.

Ειδικότερα για την παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα στην προσπάθεια συγχρηματοδότησης του έργου είναι ότι στο τμήμα από τον Κόμβο της Νέας Λαμψάκου μέχρι την αρχή της Παράκαμψης Ψαχνών – έχει επιλεγεί τετράιχνη διατομή (δηλαδή δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση), κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 207 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστά μη βιώσιμο το συνολικό έργο.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αποφασίστηκε ο ανασχεδιασμός του επίμαχου τμήματος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου του 2021.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!