Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στα ΙΧ οχήματα

Ο εφοδιασμός των IX οχημάτων με αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα θα είναι υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, όποτε οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες το επιβάλουν, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στα ΙΧ οχήματα

Ο εφοδιασμός των IX οχημάτων με αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα θα είναι υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, όποτε οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες το επιβάλουν, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Την υπογραφή υπουργικής απόφασης που καθιστά υποχρεωτικό τον εφοδιασμό οχημάτων όλων των κατηγοριών στην Ελλάδα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα όπως χιονοκουβέρτες, εφόσον δε φέρουν ελαστικά με την ειδική σήμανση «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα), ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:
α. Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
β. Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους.
γ. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Η απόφαση αυτή ερχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου υπογράφηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι οδηγοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε πρακτική εκπαίδευση τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

Ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Με δεδομένη τη μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών είναι χρήσιμο να προσαρμοστούμε όλοι οι οδηγοί σε μια πραγματικότητα όπου θα εκδηλώνονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Απαιτείται μια διαφορετική νοοτροπία και γι΄ αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών η εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων».

«Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων με αλυσίδες όταν επιβάλλεται η χρήση τους, συμπληρώνει αυτή τη δράση, σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οδηγών και των επιβατών σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που θα τεθεί σε διαβούλευση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο νέος ΚΟΚ θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του καλοκαιριού. Υπό τον καινούργιο ΚΟΚ, θα μειωθούν τα όρια ταχύτητας στις πόλεις και θα αυξηθούν σε κάποια σημεία των εθνικών οδών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!