Θα αλλάξει η ώρα τον Οκτώβριο; Τι θα κάνει η χώρα μας, πώς επηρεάζεται η οδική ασφάλεια

Προτιμάμε να νυχτώνει μία ώρα αργότερα ή να ξημερώνει πιο νωρίς;

Θα αλλάξει η ώρα τον Οκτώβριο; Τι θα κάνει η χώρα μας, πώς επηρεάζεται η οδική ασφάλεια

Προτιμάμε να νυχτώνει μία ώρα αργότερα ή να ξημερώνει πιο νωρίς;

Στις 28 του περασμένου Μαρτίου, η Ελλάδα πέρασε στη θερινή ώρα, με τους δείκτες των ρολογιών να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά. Σύμφωνα με πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019, οι χώρες θα έπρεπε να επιλέξουν έως το 2021 αν θέλουν να κρατήσουν μόνιμα τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Αν δηλαδή η Ελλάδα επέλεγε τη θερινή ώρα για όλο το χρόνο, δεν θα έπρεπε στις 31 Οκτωβρίου να περάσουμε στη χειμερινή.

Πού βρισκόμαστε όμως και ενώ απέχουμε μόλις έναν μήνα από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου; Όπως αναφέρουν στο MotorOne.gr πηγές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «πριν η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου γίνει νόμος, θα πρέπει να συμφωνήσουν τόσο το κοινοβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τελευταία φορά το θέμα συζητήθηκε το Δεκέμβριο του 2019, όμως το Συμβούλιο δεν έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση». Η αλλαγή της ώρας δείχνει απλή υπόθεση, όμως τελικά είναι μάλλον πολύπλοκη. «Δεδομένου ότι η απόφαση για την αλλαγή της ώρας έχει τόσες πολλές επιπτώσεις, πολλά κράτη-μέλη θεώρησαν ότι θα χρειαστεί μια εκτίμηση επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν καταλήξουν στην οριστική θέση τους επί του ζητήματος», επεσήμαναν.

«Ένα άλλο ζήτημα που προέκυπτε συχνά ήταν η ανάγκη συντονισμού μεταξύ γειτονικών κρατών-μελών. Η χώρα που κατέχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφασίζει ποιες προτάσεις θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη. Η πρόταση για την επιλογή της χειμερινής ή θερινής ώρας δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος εργασίας της Σλοβενίας, που κατέχει την Προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η δε επόμενη Προεδρία θα παρουσιάσει αργότερα το πρόγραμμα εργασίας της».

Μπορεί όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει τελικά χειμερινή ή θερινή ώρα στα κράτη-μέλη της;

«Οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιες σε ποια ζώνη ώρας θέλουν να είναι», τονίζουν στο MotorOne.gr πηγές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Δεν είναι κάτι που ρυθμίζεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση, κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να αποφασίσει μόνο του εάν θα προτιμούσε τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Ένα ζήτημα που τέθηκε συχνά από τις αντιπροσωπείες των χωρών ήταν η ανάγκη συντονισμού μεταξύ γειτονικών κρατών-μελών, προκειμένου να αποφευχθεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών χρονικών ζωνών εάν εγκαταλείψουμε το τρέχον σύστημα».

Τι λέει η Ελλάδα – Ο ρόλος της πανδημίας και του Brexit

Αρμόδιο Υπουργείο για την αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο, είναι το Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εξακολουθήσει το ισχύον σύστημα, δηλαδή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου τα ρολόγια να γυρίζουν μία ώρα πίσω και του Μαρτίου να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά.

Δεδομένης της καθυστέρησης στη λήψη απόφασης από όλες τις χώρες της ΕΕ, εξαιτίας των συνεπειών τόσο από την πανδημία όσο και από το Brexit (τι θα γίνει π.χ. με την Βόρειο Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας η οποία είναι ανεξάρτητο κράτος), το σύστημα θα ισχύσει και φέτος. Έτσι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα πίσω και θα κερδίσουμε μία επιπλέον ώρα ύπνου.

Πώς επηρεάζει η αλλαγή της ώρας την οδική ασφάλεια

Έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και χρόνια, συσχετίζουν την αλλαγή ώρας με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Οργανώσεις για την οδική ασφάλεια στην Μεγάλη Βρετανία έχουν ζητήσει να διατηρείται η θερινή ώρα και τους 12 μήνες του έτους, καθώς όταν σκοτεινιάζει νωρίτερα τα απογεύματα του χειμώνα προκαλούνται περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο θα υπάρχουν 80 λιγότεροι θάνατοι και 200 λιγότεροι σοβαροί τραυματισμοί στους βρετανικούς δρόμους.

Από την άλλη βέβαια, αν διατηρηθεί η θερινή ώρα και το χειμώνα, θα ξημερώνει αργότερα, με πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων το πρωί.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!