Τι είναι ο επιτοίχιος φορτιστής (wall box);

Τι κάνει; Χρειάζεστε πραγματικά έναν; Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά την αγορά και τη χρήση τους

Τι είναι ο επιτοίχιος φορτιστής (wall box);

Τι κάνει; Χρειάζεστε πραγματικά έναν; Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά την αγορά και τη χρήση τους

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές και μερικές φορές το μεγαλύτερο μειονέκτημα, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ο τρόπος ανεφοδιασμού τους ή -πιο σωστά- επαναφόρτισής τους. Ενώ, λοιπόν, μπορείτε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ του βενζινοκίνητου ή diesel αυτοκινήτου σας μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα πρατήριο καυσίμων, αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όταν θα επεκταθεί περισσότερο η κυκλοφορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στην Ελλάδα, θα υπάρξουν ακόμα πιο πολλοί ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος, ενώ και το δίκτυο των σούπερ φορτιστών της Tesla αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία πώλησης των προϊόντων της αμερικανικής φίρμας. Αλλά για τους περισσότερους καταναλωτές, η καλύτερη επιλογή θα είναι να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, στο σπίτι τους.

Όπως και να ‘χει, αν χρησιμοποιείτε μια οικιακή πρίζα/υποδοχή 8Α, η πλήρης φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα 24ωρο. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων επενδύουν σε έναν έξυπνο επιτοίχιο φορτιστή (wall box), ωστόσο, πώς επιλέγει κανείς τον κατάλληλο για την περίπτωσή του από τους δεκάδες, που είναι διαθέσιμοι;

Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω για να καταλάβετε πώς λειτουργεί ο φόρτισης τοίχου, το wall box, αλλά και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για το ηλεκτρικό σας όχημα, όταν έρθει αυτή η ώρα.

Τι είναι μια οικιακή μονάδα φόρτισης τοίχου ή wall box; Χρειάζομαι μία;

Ένας οικιακός φορτιστής τοίχου (wall box) είναι μια πρόσθετη μονάδα φόρτισης, που παρέχει ισχύ σε υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με μια κανονική οικιακή πρίζα. Η εγκατάσταση ενός στο δρόμο σας ή στο γκαράζ σας μπορεί να διευκολύνει τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αν έχετε ήδη ή σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό όχημα, είναι σημαντικό να σκεφτείτε ποιο τύπο θα πάρετε και πώς θα το χρησιμοποιείτε. Αν προτιμάτε ένα plug-in υβριδικό (PHEV) με περιορισμένη ηλεκτρική αυτονομία και μικρή μπαταρία, η φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι συνήθως δυνατή από μια κανονική οικιακή πρίζα.

Όση ενέργεια κι αν παρέχει μία οικιακή πρίζα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν όλες να  φορτίζουν κάθε φορά το ίδιο αποδοτικά. Έτσι κι αλλιώς, οι κατασκευαστές των πριζών δε συνιστούν τη χρήση τους σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην πρίζα λόγω της υψηλής έντασης του ρεύματος, που αντλείται για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Οι περισσότεροι οδηγοί ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών αυτοκινήτων χρησιμοποιούν το καλώδιο φόρτισης μόνο ως επιλογή έκτακτης ανάγκης.

Έρχεται διετής παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων

Αν αγοράσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που απαιτεί τακτικά φόρτιση σε υψηλότερες ταχύτητες, η οικιακή πρίζα απλώς δε θα τα καταφέρει. Εδώ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου πρέπει ένα τοποθετηθεί ένα wall box. Το συνηθισμένο εύρος φόρτισης ενός οικιακού wall box είναι μεταξύ 3 και 7 kW, αν και μερικά είναι ικανά να αποδώσουν έως και 22 kW, αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε τριφασικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ηλεκτρικό όχημα μπορεί να φορτιστεί σε μόνο λίγες ώρες. Για παράδειγμα, ένα Nissan LEAF 40 kWh θα χρειαζόταν 13,3 ώρες για να φορτιστεί πλήρως από μια κανονική οικιακή πρίζα. Με έναν οικιακό φορτιστή 7 kW, ο απαιτούμενος χρόνος μειώνεται στις 5,7 ώρες και στις 1,8 ώρες με ένα σύστημα 22 kW.

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα wall box, εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο της εγκατάστασης ενός μετρητή… εξυπνάδας στο σπίτι σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ενόσω το όχημα είναι συνδεδεμένο. Αν φορτίζετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητό σας τακτικά κατά τις ώρες εκτός αιχμής, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την οικιακή μονάδα φόρτισης στο σπίτι μου σε άλλο ηλεκτρικό όχημα (π.χ. αν επρόκειτο να αλλάξω αυτοκίνητα);

Αν καταλήξετε να πουλήσετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σας, που ήδη κατέχετε, και να το αλλάξετε με ένα νέο μοντέλο, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το οικιακό σας wall box, αρκεί οι «πρίζες» του να ταιριάζουν στο αυτοκίνητο. Με δεδομένο ότι σχεδόν όλα τα νέα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν την υποδοχή τύπου 2 του ευρωπαϊκού προτύπου, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.

Ζω σε ένα διαμέρισμα, τι μπορώ να κάνω;

Αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα, αλλά σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ή τον ιδιοκτήτη του κτιρίου να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης ενός κοινόχρηστου φορτιστή. Ενδέχεται να χρειαστεί να καλύψετε μέρος ή ολόκληρο το κόστος του, αλλά είναι επίσης πιθανό να μπορείτε να διαιρέσετε το κόστος με άλλους κατοίκους, που κατέχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή σκέφτονται να αγοράσουν ένα.

Τι είναι ένας «έξυπνος» φορτιστής;

Από τον καλοκαίρι του 2020 το ελληνικό δημόσιο επιχορηγεί την αγορά των wall box me 500 ευρώ για τους ιδιώτες, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της αξίας τους. Σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την ενδεικτική λίστα επιλέξιμων φορτιστών που έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!