Γιατί λένε πως η Ferrari Purosangue είναι SUV;

Αφού δεν είναι… Kαι εξηγούμαι!

Γιατί λένε πως η Ferrari Purosangue είναι SUV;

Αφού δεν είναι… Kαι εξηγούμαι!

Γιώργος Σαργιαννίδης

Εδώ και αρκετά χρόνια, κάθε φορά που μία αυτοκινητοβιομηχανία παρουσιάζει ένα νέο δημιούργημα σπεύδουμε να το τοποθετήσουμε σε μια συγκεκριμένη κατηγορία: στο segment C ή στην μικρή κατηγορία ή στην SUV ή όπου άλλου «ταιριάζει».

Α… ναι, η κατηγορία SUV! Μια κατηγορία που «γεννήθηκε» στα μέσα του ’90, όταν για να χαρακτηριστεί ένα αυτοκίνητο «ελευθέρου χρόνου» έπρεπε να διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία. Αρχικά, κάποιοι έλεγαν ότι δεν γίνεται ένα SUV να μην είναι τετρακίνητο. Κυκλοφόρησαν όμως SUV που δεν εξοπλίζονται με σύστημα τετρακίνησης, αλλά έχουν αυξημένη απόσταση από το έδαφος. Τελικά, ούτε αυτό είναι αρκετό για να περάσει αυτομάτως κάποιο αυτοκίνητο στο στρατόπεδο των SUV.

Τι συμβαίνει τελικά; Εάν πω κάποιο μοντέλο ότι είναι SUV, είμαι σωστός ή λάθος;

Σχετικά πρόσφατα, η Peugeot λάνσαρε το νέο 408, το οποίο ακόμα παλεύω να το κατηγοριοποιήσω… Δεν τα κατάφερα! Έχει πάρει από εδώ και από εκεί… «τσιμπολογάει» από διάφορες κατηγορίες όπως εύστοχα αναφέρει και ο Γιάννης Τσιγκρής στο video μας.

Ακόμα, έχουμε και τη νέα Ferrari Purosangue (παραδεχτείτε το ότι μόλις τώρα δεν την προφέρατε σωστά), που όταν είχε πρωτοδιαρρεύσει, Μέσα ενημέρωσης και πολλοί… ειδικοί σχολιαστές του facebook, έγραφαν ότι έπεσε ακόμα ένα κάστρο της αυτοκίνησης επειδή η ιταλική φίρμα είχε δρομολογήσει την κατασκευή του πρώτου της SUV.

Είναι όμως SUV;

H Ferrari Purosangue:

– ΔΕΝ έχει δυνατότητες ρυμούλκησης (εντάξει… τραβηγμένο).
– ΔΕΝ έχει offroad πρόγραμμα οδήγησης.
– ΔΕΝ έχει αυξημένη απόσταση από το έδαφος.
– και δεν έχει εγκατεστημένη εργοστασιακή πλοήγηση, – που είναι άσχετο, αλλά… πραγματικά τώρα, γιατί;

Οι χώροι είναι ικανοποιητικοί και μπορεί να σε πάει γρήγορα και με… “class” πατώντας σε τροχούς 23 ιντσών με το προφίλ ελαστικού ίσα που αχνοφαίνεται. Σύμφωνοι, έχει τετρακίνηση. Αλλά και η Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae του Δημήτρη Σγούρου έχει, αλλά τη χαίρεται μόνο επάνω στην άσφαλτο.

Μαζί με το “φαινόμενο” των πλήκτρων, Δημήτρη Σγούρο και την μοναδική στην Ελλάδα (με ελληνικές πινακίδες) Lamborghini Aventador Ultimae του.

Με αυτό, θέλω να πω ότι η κατηγορία ενός αυτοκινήτου είναι μια γενική έννοια και την έχουμε δημιουργήσει με σκοπό να μπορούμε να συγκρίνουμε το κάθε αυτοκίνητο με τον άμεσο ανταγωνιστή του.

Μήπως όμως υπάρχουν και μοντέλα, όπως η Purosangue, που εσφαλμένα δέχονται την ταμπέλα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας;

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!