F1: O Bernie Ecclestone συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις FIA-Red Bull

Ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Bernie Ecclestone είχε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ποινής που δέχθηκε η Red Bull για την υπέρβαση του ανώτατου ορίου εξόδων το 2021 από τη FIA.

F1: O Bernie Ecclestone συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις FIA-Red Bull

Ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Bernie Ecclestone είχε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ποινής που δέχθηκε η Red Bull για την υπέρβαση του ανώτατου ορίου εξόδων το 2021 από τη FIA.

Η ιταλικής εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρει ότι ο πρώην CEO της Formula 1, Bernie Ecclestone, συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της FIA και της Red Bull για τον προσδιορισμό της ποινής που δέχθηκε η Red Bull για την υπέρβαση του ανώτατου ορίου εξόδων το 2021. Η Red Bull δέχθηκε πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δολαρίων -το οποίο δεν αφαιρείται από το όριο εξόδων της ομάδας- και μείωση κατά 10% των δοκιμών σε αεροδυναμική σήραγγα και CFD για τους επόμενους 12 μήνες.

Παρότι η Red Bull χαρακτήρισε την ποινή «δρακόντεια», ωστόσο, αντίπαλες ομάδες έχουν διαφορετική άποψη, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε. Στην ουσία, παίρνοντας ως κλίμακα τη διαβάθμιση 5% του χρόνου αεροδυναμικών δοκιμών που αποδίδεται στις ομάδες ανά εξάμηνο, σύμφωνα με την κατάταξή τους στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών (την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου), η Red Bull δέχθηκε ποινή μείωσης 7%. Αυτό σημαίνει ότι όντας Πρωταθλήτρια, θα έχει 63% (70% – 7%) ποσοστό χρόνου δοκιμών τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 75% της Ferrari (2η) και τo 80% της Mercedes.

Ουσιαστικά, η Red Bull τιμωρήθηκε με ποινή που αντιστοιχεί στη διαφορά χρόνου δοκιμών μιάμιση περίπου θέσης. Αν και σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη των μονοθεσίων της Red Bull για το 2023 και το 2024, η FIA δεν εξάντλησε την αυστηρότητά της για παραδειγματισμό, λαμβάνοντας υπόψη ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως το γεγονός ότι επρόκειτο για την πρώτη σεζόν εφαρμογής των οικονομικών κανονισμών και το γεγονός ότι η Red Bull ήταν απολύτως συνεργάσιμη και δεν βρέθηκε ένδειξη δόλου.

Το γεγονός όμως ότι, όπως τόνισε η Ferrari, η Red Bull θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει από την αεροδυναμική εξέλιξη σε άλλους τεχνικούς τομείς, όπως π.χ. η ελάττωση του βάρους του μονοθεσίου, επιτρέπει στην αυστριακή ομάδα να ανακτήσει μέρος της απώλειας σε άλλα τμήματα. Βέβαια, πάντα η αεροδυναμική είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη των μονοθεσίων.

F1 - Max Verstappen (Red Bull), GP Μεξικού 2022

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Corriere della Sera, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, αποφάσισε να επιμεληθεί κάθε βήμα της διαδικασίας του διακανονισμού ποινής με τη Red Bull, με τον Benrie Ecclestone να αποτελεί ένα είδος άτυπου συμβούλου. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, που έγινε 92 ετών πριν από λίγες ημέρες, είναι στενός φίλος του επικεφαλής της ομάδας της Red Bull, Christian Horner.

O Horner ήταν κουμπάρος στο γάμο του Bernie Ecclestone με την 46χρονη Βραζιλιάνα Fabiana Flosi (το 2012), με την οποία ο 92χρονος έχε αποκτήσει ένα γιο. Η Flosi είναι αντιπρόεδρος της FIA για το μηχανοκίνητο αθλητισμό στη Νότια Αμερική και πολλοί πιστεύουν ότι με τις διασυνδέσεις του στη Διεθνή Ομοσπονδία, ο Ecclestone διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις παρασκηνιακές δραστηριότητες που οδήγησαν στην εκλογή του Mohammed Ben Sulayem πέρυσι το Δεκέμβριο.

Μποϊκοτάζ στο Sky

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι στο GP Μεξικού, ο Max Verstappen αρνήθηκε να δώσει συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών Sky, της M. Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας, που μεταδίδουν τους αγώνες της Formula 1. O Ολλανδός επέλεξε αυτή τη στάση διότι ο Άγγλος ρεπόρτερ του Sky Sports F1 στο pit lane, Ted Kravitz, έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι o τίτλος του 2021 «εκπλάπη» (robbed) από τον Lewis Hamilton.

Ο Verstappen δήλωσε: «Φέτος ήταν μια συνεχής… ναι, κάπως σαν καθημερινή ασέβεια, ειδικά από ένα συγκεκριμένο άτομο. Και είναι αρκετό, δεν το δέχομαι. Δεν μπορείς να ζεις στο παρελθόν. Απλά πρέπει να προχωρήσεις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα πολύ τοξικό μέρος και αν είσαι συνεχώς έτσι ζωντανά στην τηλεόραση, το κάνεις μόνο χειρότερο αντί να προσπαθείς να βελτιώσεις την κατάσταση. Συνεχίζεις να μην με σέβεσαι και από ένα σημείο και μετά δεν το ανέχομαι άλλο. Για αυτό αποφάσισα να σταματήσω να τους απαντώ».

Max Verstappen

Ο Christian Horner, εξήγησε ότι η Red Bull είναι «απογοητευμένη από μια σειρά υποτιμητικών σχολίων που έγιναν στο Sky», γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να «κάνει ένα διάλειμμα» αυτό το Σαββατοκύριακο: «Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στα σχόλια. Ορισμένα από τα σχόλια είναι εξαιρετικά, αλλά σε ορισμένα κομμάτια υπάρχει υπερβολικός εντυπωσιασμός. Στεκόμαστε ενωμένοι ως ομάδα».

Ο Horner δήλωσε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε «για να καταγράψουμε τη δυσαρέσκειά μας για κάποια από τα λιγότερο αμερόληπτα σχόλια που γίνονται, ή κάποιες από τις κατηγορίες που απευθύνονται μερικές φορές», ωστόσο η κατάσταση θα επιστρέψει στο κανονικό στον επόμενο αγώνα, το GP Βραζιλίας.

Ο Horner δήλωσε: «Νομίζω ότι μια κατηγορία για κλοπή Πρωταθλήματος είναι κάτι που δεν θεωρούμε ότι αποτελεί αμερόληπτο σχόλιο. Αυτό, δεν αισθανόμαστε ότι είναι, με κανέναν τρόπο, δίκαιο ή ισορροπημένο. Ο Max ήταν πολύ αναστατωμένος για αυτό, και ως ομάδα, τον υποστηρίζουμε πλήρως. Ήμασταν εξίσου αναστατωμένοι με αυτό. Εγώ και η ομάδα πήραμε την απόφαση, ότι θα έχουμε ένα ρεπό αυτό το Σαββατοκύριακο. Νομίζω ότι η Red Bull είναι ένας φθηνός στόχος μερικές φορές».

F1 - Red Bull, GP Μεξικού 2022

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!