F1 – FIA: Μικρή υπέρβαση του budget cap από τη Red Bull

Η FIA ανακοίνωσε ότι Red Bull βρέθηκε ότι υπερέβη -για λιγότερο από 5%- το ανώτατο όριο εξόδων που είχε τεθεί για τη σεζόν του 2021 στη Formula 1.

F1 – FIA: Μικρή υπέρβαση του budget cap από τη Red Bull

Η FIA ανακοίνωσε ότι Red Bull βρέθηκε ότι υπερέβη -για λιγότερο από 5%- το ανώτατο όριο εξόδων που είχε τεθεί για τη σεζόν του 2021 στη Formula 1.

H FIA ανακοίνωσε τα ευρήματά της από την εξέταση των υποβολών οικονομικών αναφορών των ομάδων για τη σεζόν του 2021 στη Formula 1. H Διεθνής Ομοσπονδία βρήκε ότι η Red Bull υπερέβη για λιγότερο από 5% το ανώτατο όριο εξόδων της περυσινής χρονιάς. Η Aston Martin βρέθηκε ότι έκανε απλή διαδικαστική παράβαση, ενώ βρέθηκε ότι όλες οι υπόλοιπες ομάδες συμμορφώθηκαν, πέραν μιας καθυστέρησης υποβολής της αναφοράς της Williams που είχε ήδη διευθετηθεί.

Όσον αφορά τις ποινές, η μικρή υπέρβασης δαπανών ενδέχεται να οδηγήσει σε συμφωνία αποδοχής της παράβασης μεταξύ της FIA και της Red Bull, η οποία θα δημοσιοποιηθεί. Αν η Red Bull δεν συμφωνήσει με τον διακανονισμό -ή το επιλέξει η διοίκηση του ορίου εξόδων- το ζήτημα θα κατευθυνθεί στην επιτροπή εκδίκασης του ορίου εξόδων, που με τη σειρά της θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.

Οι διαδικαστικές παραβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομικές ποινές ή/και μικρές αγωνιστικές ποινές (σε περίπτωση επιβαρυντικών παραγόντων), όπως περιγράφεται λεπτομερώς στους οικονομικούς κανονισμούς. Μικρή παράβαση της υπέρβασης της δαπάνης (μικρότερη του 5% του ανώτατου ορίου εξόδων) μπορεί να οδηγήσει σε χρηματικές κυρώσεις ή/και μικρές αγωνιστικές ποινές, όπως μείωση των ωρών μελέτης στην αεροδυναμική σήραγγα, μικρή μείωση του ορίου εξόδων για τη συγκεκριμένη ομάδα σε επόμενη σεζόν, ή ακόμα και αφαίρεση βαθμών από τα Πρωταθλήματα Οδηγών και Κατασκευαστών.

Η FIA δεν ανέφερε κατά πόσο υπερέβη η Red Bull το ανώτατο όριο εξόδων του 2021. Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας ανέφερε: «Η FIA επιβεβαιώνει ότι η διοίκηση του ανώτατου ορίου εξόδων έχει πλέον ολοκληρώσει την εξέταση των οικονομικών αναφορών που υποβλήθηκαν από κάθε ομάδα που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2021».

F1 - Max Verstappen (Red Bull), GP Σιγκαπούρης 2022

«Η διοίκηση ορίου εξόδων της FIA έχει εκδώσει πιστοποιητικά συμμόρφωσης σε 7 από τις 10 ομάδες. Η Aston Martin θεωρείται ότι διέπραξε διαδικαστική παράβαση των οικονομικών κανονισμών. Η Red Bull θεωρείται ότι διέπραξε διαδικαστική παράβαση και μικρή υπέρβαση των οικονομικών κανονισμών».

«Η Williams έχει συμμορφωθεί με τους οικονομικούς κανονισμούς όσον αφορά το 2021, με εξαίρεση μια προηγούμενη διαδικαστική παράβαση, σε σχέση με την οποία η διοίκηση του ορίου εξόδων υπέγραψε συμφωνία αποδοχής παράβασης με τη Williams τον Μάιο του 2022. Η εν λόγω διαδικαστική παράβαση αποκαταστάθηκε στη συνέχεια από τη Williams εγκαίρως, με συνεργασία και διαφάνεια». Η βρετανική ομάδα κατέβαλε πρόστιμο 25.000 δολαρίων.

«Η εξέταση των υποβληθέντων εγγράφων αναφοράς ήταν μια εντατική και διεξοδική διαδικασία και όλες οι ομάδες παρείχαν την πλήρη υποστήριξή τους στην παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών για την αξιολόγηση της οικονομικής τους κατάστασης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής των οικονομικών κανονισμών. Η διοίκηση του ορίου εξόδων της FIA σημειώνει ότι όλες οι ομάδες ενήργησαν ανά πάσα στιγμή με πνεύμα καλής πίστης και συνεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας».

F1 - Sergio Perez (Red Bull), GP Σιγκαπούρης 2022

«Η FIA σημειώνει επίσης ότι σε σχέση με το πρώτο έτος εφαρμογής των οικονομικών κανονισμών, η παρέμβαση της διοίκησης του ορίου εξόδων περιορίστηκε στην εξέταση των αναφορών που υποβλήθηκαν από τις ομάδες και ότι δεν ξεκίνησε πλήρεις επίσημες έρευνες. Η διοίκηση ορίου εξόδων της FIA καθορίζει επί του παρόντος την κατάλληλη πορεία δράσης που πρέπει να ακολουθηθεί βάσει των οικονομικών κανονισμών σε σχέση με την Aston Martin και τη Red Bull. Περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς».

Σε απάντηση, η Red Bull εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Σημειώνουμε με έκπληξη και απογοήτευση τις διαπιστώσεις της FIA για ‘μικρή υπέρβαση του ορίου εξόδων των οικονομικών κανονισμών’. Η υποβολή μας για το 2021 ήταν κάτω από το ανώτατο όριο εξόδων, οπότε πρέπει να επανεξετάσουμε προσεκτικά τα ευρήματα της FIA, καθώς η πεποίθησή μας παραμένει ότι οι σχετικές δαπάνες είναι κάτω από το ανώτατο όριο. Παρά τις εικασίες και τις τοποθετήσεις άλλων, υπάρχει φυσικά μια διαδικασία με τη FIA, βάσει των κανονισμών, την οποία θα ακολουθήσουμε με σεβασμό, ενώ εξετάζουμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!