F1 – Ross Brawn: O Verstappen μου θυμίζει τον Schumacher

O Ross Brawn, διευθύνων σύμβουλος μηχανοκίνητου αθλητισμού της Formula 1, δήλωσε ότι ο Max Verstappen του θυμίζει τον Michael Schumacher «στα καλύτερά του».

F1 – Ross Brawn: O Verstappen μου θυμίζει τον Schumacher

O Ross Brawn, διευθύνων σύμβουλος μηχανοκίνητου αθλητισμού της Formula 1, δήλωσε ότι ο Max Verstappen του θυμίζει τον Michael Schumacher «στα καλύτερά του».

Ο Ross Brawn ήταν ο τεχνικός διευθυντής αμφότερων των ομάδων με τις οποίες κατέκτησε και τους 7 τίτλους του ο Michael Schumacher. Στη συνέχεια, ο Brawn κατάφερε να κατακτήσει αμφότερους τους τίτλους της F1 με μία ομάδα με εξαιρετικά περιορισμένο budget για εκείνη τη χρονιά (2009), πριν την πουλήσει στη Mercedes, την οποία προετοίμασε τα τέσσερα πρώτα χρόνια της, πριν από την κατάκτηση 8 συνεχόμενων τίτλων Κατασκευαστών. Ο Brawn είχε φέρει ξανά στη Formula 1 τον Schumacher το 2010 και ήταν αυτός που έπεισε τον Lewis Hamilton να προσχωρήσει στη Mercedes.

Ο Βρετανός, που το Νοέμβριο θα γιορτάσει τα 67α γενέθλιά του, θα αποχωρήσει από το πόστο που διατηρεί αυτή τη στιγμή στον οργανισμό της Formula 1 στο τέλος της χρονιάς, για να ασχοληθεί περισσότερο με την οικογένειά του και το… ψάρεμα. Ο Brawn μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Max Verstappen: «Η κυριαρχία του στο Spa μου θύμισε μου θύμισε τον Michael Schumacher στα καλύτερά του. Όταν έχεις ένα τέλειο μονοθέσιο και οδηγούς όπως ο Michael ή ο Max στο cockpit, οδηγούν σαν να βρίσκονται σε άλλο πλανήτη».

«Τότε, εσύ ως θεατής αισθάνεσαι αυτή τη μαγεία. Δεν μπορείς να ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα ένας άλλος οδηγός με το ίδιο μονοθέσιο που δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διαφορά. Σίγουρα, θέλουμε σκληρές μάχες με επικεφαλής πολλούς πιλότους. Αλλά ταυτόχρονα, δεν θέλουμε να βλέπουμε τους μάγους που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους;»

«Ο Max είναι το σημείο αναφοράς, χωρίς αμφιβολία. Όπως και ο Michael. Το μέλλον θα δείξει αν μπορεί να πάρει το μέγιστο από μια αγωνιστική ημέρα, όταν το μονοθέσιο δεν είναι τόσο καλό. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά δυνατά σημεία του Michael. Αλλά ο Max είναι ακόμα νέος και φαίνεται να έχει κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και από αυτή την άποψη».

Ο Brawn προσέθεσε ότι οι κορυφαίοι οδηγοί «απλώς έχουν μεγαλύτερη ικανότητα λόγω του ταλέντου τους. Όπως ένα σούπερ ταλέντο στο ποδόσφαιρο που δεν χρειάζεται να κοιτάξει την μπάλα για να την έχει κολλημένη στο πόδι του, αλλά μπορεί ήδη να κοιτάξει μπροστά στην επόμενη κίνηση. Ένα παράδειγμα από τον Michael: Σε έναν αγώνα παραπονέθηκε μέσω ασυρμάτου ότι δεν του είχαμε δώσει τον σωστό χρόνο γύρου».

«Μόλις είχε δει σε μία από τις μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες ότι είχε σημειώσει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Αυτό που δεν ήξερε ήταν το είχε κάνει ο αδελφός του, Ralf. Οι σούπερ σταρ απλά έχουν μεγαλύτερη ικανότητα σε ό,τι κάνουν. Αυτό ισχύει για όλα τα αθλήματα».

«Ο Lewis θα επιστρέψει»

Καλούμενος να σχολιάσει την πορεία του Lewis Hamilton, ο Ross Brawn δήλωσε: «Ο Lewis βρίσκεται στη δύση της καριέρας του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει ακόμα. Φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε ένα μονοθέσιο με το οποίο δεν μπορούσε να κερδίσει».

«Για αυτό καταβάλλει πολλή ενέργεια για να το αλλάξει αυτό. Για αυτόν, αυτή τη φορά είναι ένα είδος δοκιμασίας χαρακτήρα. Ίσως ο team-mate του George Russell να είναι πιο πεινασμένος στους αγώνες ως αποτέλεσμα. Ο Lewis θα επιστρέψει, είμαι σίγουρος. Ακριβώς όπως και η ομάδα του. Πιστεύω ότι οι περίοδοι αδυναμίας που πρέπει να ξεπεράσεις σε κάνουν ακόμα πιο δυνατό. Το ξέρω αυτό από τη δική μου εμπειρία».

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes), GP Ιταλίας 2022

«Μπορείς να συγκρίνεις λίγο την κατάσταση του Lewis με την επιστροφή του Michael με τη Mercedes. Ως οδηγός, πρέπει πάντα να αποφασίζεις αν θέλεις να είσαι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος. Ο Michael επαναπροσδιόρισε τον ρόλο του τότε, έτσι έγινε μέρος της λύσης και βοήθησε να χτιστεί η ομάδα που θα κέρδιζε οκτώ συνεχόμενους τίτλους κατασκευαστών. Θυσίασε τον εαυτό του για το μέλλον της ομάδας ας πούμε, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεμελίωση της επιτυχίας της».

O Brawn πιστεύει ότι κατά την επιστροφή του στη Formula 1 το 2010, ο Schumacher «ήταν υποτιμημένος. Ήταν ακόμα πολύ γρήγορος. Το απέδειξε το 2012 με την pole position στο Μονακό. Δεν μπορείς να το πετύχεις αυτό αν δεν έχεις ακόμα αυτή την ιδιαίτερη ικανότητα».

Το αγωνιστικό DNA του Verstappen

Ο Brawn ήταν τεχνικός διευθυντής της ομάδας της Benetton το 1994 όταν ο πατέρας του Max, Jos Verstappen, κλήθηκε να κάνει το ντεμπούτο στην F1 με αυτήν σε ηλικία 22 ετών, απέναντι στον Michael Schumacher, αντικαθιστώντας τον τραυματία JJ Lehto.

Benetton B194

Ο Brawn δήλωσε για τον πατέρα Verstappen: «Ήταν πολύ γρήγορος και πολύ νέος. Είχε όμως team-mate τον Michael, ο οποίος ήταν επίσης νέος και εξαιρετικά γρήγορος, αλλά σε αντίθεση με τον Jos ήταν ήδη πολύ έμπειρος, είχε δομημένη προσωπικότητα και τρόπο εργασίας. Δεν έχεις καμία πιθανότητα απέναντι σε αυτό. Ο Jos υπέφερε από αυτό».

«Μπορώ όμως να φανταστώ καλά ότι ο Max επωφελήθηκε από την εμπειρία του πατέρα του, επειδή τον απέτρεψε να κάνει τα λάθη που έκανε εκείνος στην αρχή. Είναι πάντα δύσκολο για τους γιους των οδηγών της Formula 1 να καθιερωθούν στην κορυφαία κατηγορία. Ο Max το κατάφερε αυτό πολύ καλά. Με αυτόν, πάντα αναρωτιέμαι αν το ταλέντο βρίσκεται στο DNA ή στην ανατροφή του. Επειδή η μητέρα του ήταν και η ίδια μια σπουδαία οδηγός καρτ».

Για τον Mick Schumacher

Όταν ρωτήθηκε για την πορεία του Mick Schumacher, ο Ross Brawn δήλωσε: «Είναι θετική, έχει βελτιωθεί πολύ φέτος. Έχει ένα πολύ καλό σημείο αναφοράς με τον Kevin Magnussen ως team-mate και τώρα βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στην καριέρα του. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Και από αυτό θα αξιολογηθεί».

«Είναι διαφορετικός από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πάντα στο όριο αμέσως. Ο Mick χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά στο τέλος κέρδισε και τους τίτλους στις μικρότερες κατηγορίες. Είναι πολύ ταλαντούχος, έχει κληρονομήσει 100% την εργασιακή ηθική του πατέρα του και είναι εξαιρετικά ικανός να βελτιωθεί. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας».

F1 - Mick Schumacher (Haas), GP Ιταλίας 2022

Στις δηλώσεις του στο F1 Insider, o Brawn ελπίζει ότι η έλευση της Audi στην F1 το 2026 θα επαναφέρει και το GP Γερμανίας στο πρόγραμμα αγώνων του Πρωταθλήματος, «διότι με απογοητεύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αυτό τον αγώνα στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους μας για το μέλλον».

«Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσει ο Mick Schumacher την καριέρα του στη Formula 1. Όσο συναρπαστική και σημαντική και αν είναι η τεχνολογία στη Formula 1, τα παιδιά κρεμούν στο δωμάτιό τους αφίσες με τους ήρωες πίσω από το τιμόνι».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!