H FIA επέλεξε τον Francois Sicard για αγωνιστικό διευθυντή της

Η FIA θα διορίσει τον Francois Sicard, διευθύνων σύμβουλο της γαλλικής ομάδας Formula 2 DAMS, στη θέση του αγωνιστικού διευθυντή του τμήματος μονοθεσίων.

H FIA επέλεξε τον Francois Sicard για αγωνιστικό διευθυντή της

Η FIA θα διορίσει τον Francois Sicard, διευθύνων σύμβουλο της γαλλικής ομάδας Formula 2 DAMS, στη θέση του αγωνιστικού διευθυντή του τμήματος μονοθεσίων.

Στην ανακοίνωση του πορίσματος της έρευνας της FIA για τα γεγονότα του περυσινού GP Άμπου Ντάμπι, είχε αναφερθεί ότι η Διεθνής Ομοσπονδία θα προσλάβει έναν αγωνιστικού διευθυντή για τα ζητήματα της Formula 1. H FIA αποφάσισε να διορίσει στο καινούργιο πόστο τον Francois Sicard, διευθύνων σύμβουλο της γαλλικής ομάδας της DAMS, η οποία συμμετέχει στο Πρωτάθλημα Formula 2.

Μέχρι πέρυσι, ο ρόλος του αγωνιστικού διευθυντή είχε επιρριφθεί στους ώμους του Michael Masi (που ήταν επίσης διευθυντής αγώνων και έφορος ασφάλειας). Ο Sicard θα αναφέρεται στον επικεφαλής του τμήματος μονοθεσίων Peter Bayer και θα βρίσκεται ανώτερα στην ιεραρχία από τους διευθυντές αγώνων Niels Wittich και Eduardo Freitas. Μεταξύ των καθηκόντων του Γάλλου θα είναι να επιβλέπει τη διαμόρφωση των αγωνιστικών κανονισμών και να συνεργάζεται με την οργάνωση της Formula 1 για το πρόγραμμα αγώνων και την έκδοση απαιτούμενων εγκρίσεων σε καινούργιες πίστες.

Πέραν της Formula 1, ο Sicard αναμένεται να αναλάβει τα Πρωταθλήματα των F2, F3, F4 και Formula Regional. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, η FIA επικοινώνησε με πολλούς πιθανούς υποψήφιους, μεταξύ των οποίων αρκετοί αγωνιστικοί διευθυντές ομάδων F1, οι οποίοι δεν ήταν διαθέσιμοι. O Sicard δεν έχει βρεθεί στο περιβάλλον της Formula 1 στο παρελθόν, αλλά έχει συλλέξει αρκετή εμπειρία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με πολλούς οδηγούς της F1.

Έχοντας σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, ο Sicard ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Renault το 1991 και δέκα χρόνια αργότερα προσχώρησε στο αγωνιστικό τμήμα της γαλλική εταιρείας. Το 2005 συμμετείχε στη δημιουργία του Πρωταθλήματος μονοθεσίων με κινητήρες 3,5 και 2 λίτρων World Series by Renault, το οποίο διαχειρίστηκε μέχρι το τέλος του 2007. Εκείνη την περίοδο, αγωνίζονταν στο Πρωτάθλημα οδηγοί όπως ο Sebastian Vettel και ο Robert Kubica.

Francois Sicard

To 2007, o Sicard προσχώρησε στην ομάδα LMP2 (αγώνες αντοχής) Oak Racing, ως διευθύνων σύμβουλος και παρέμεινε εκεί τέσσερα χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2012, μετέβη στην DAMS, και πάλι στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Εκείνη τη σεζόν, ο Davide Valsecchi κατέκτησε με την DAMS τον τίτλο του GP2, όπως αποκαλούνταν τότε η Formula 2 και το επίτευγμα επανέλαβε το 2014 ο Jolyon Palmer. Το 2019, ο Nicholas Latifi ολοκλήρωσε τη σεζόν στη 2η θέση στην τελική βαθμολογία της του Πρωταθλήματος Οδηγών F2, ενώ η DAMS κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ομάδων.

Ο Kevin Magnussen κατέκτησε τον τίτλο στη Formula Renault 3.5 με την DAMS το 2013 και ο Carlos Sainz την επόμενη χρονιά. Άλλοι οδηγοί της F1 που έχουν αγωνιστεί με την DAMS είναι οι Pierre Gasly και Alex Albon. Eπίσης, υπό τη διοίκηση του Sicard, η ομάδα της e.DAMS έχει κατακτήσει επίσης τα τρία πρώτα Πρωταθλήματα Ομάδων στη Formula E, και ένα τίτλο οδηγών με τον Sebastien Buemi. H DAMS είχε ιδρυθεί το 1988 από τον Jean-Paul Driot και τον οδηγό τότε της F1, Rene Arnoux, με βάση το Le Mans. Φέτος, την αγόρασε ο πρώην οδηγός της F1, Charles Pic.

Δεν είναι γνωστό πότε θα αναλάβει καθήκοντα ο Sicard στη FIA, αλλά αναμένεται να περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να συμβεί αυτό, ώστε ο Γάλλος να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την DAMS.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!