O Michael Masi θα αντικατασταθεί από τον διευθυντή αγώνων του Πρωταθλήματος Αντοχής (WEC), Eduardo Freitas και τον πρώην διευθυντή αγώνων του DTM (Γερμανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού), Niels Wittich. Για τον τελευταίο, είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα υποστήριζε το έργο του διευθυντή αγώνων της F1, αναλαμβάνοντας τα Πρωταθλήματα της Formula 2 και Formula 3, οι αγώνες των οποίων διεξάγονται στα πλαίσια των τριημέρων των Grand Prix.
Οι Freitas και Wittich θα εναλλάσσονται στο ρόλο του διευθυντή αγώνων και θα έχουν βοήθεια από τον παλιό συνεργάτη του Charlie Whiting (πρώην διευθυντής αγώνων της F1 που έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2019) επί σειρά ετών στη Brabham και τη FIA, Herbie Blash, ο οποίος θα επιστρέψει από τη συνταξιοδότηση, για να βοηθήσει τη διαχείριση της εποπτείας των αγώνων στη Formula 1.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, ανακοίνωσε ότι το έργο της διεύθυνσης αγώνων της F1 θα υποστηρίζεται από μια απομακρυσμένη ομάδα ανθρώπων (πιθανότατα με έδρα τη Γενεύη). Ο Sulayem παρομοίασε αυτή την υποστηρικτική ομάδα ανθρώπων με το σύστημα VAR που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο.
Επίσης, ο Sulayem ανέφερε ότι οι επικοινωνίες των ομάδων με τη διεύθυνση αγώνων μέσω ασυρμάτου, δε θα συμπεριλαμβάνονται πια στην τηλεοπτική μετάδοση και θα ελέγχονται πιο αυστηρά. Τέλος, θα επανεξεταστεί η διαδικασία με την οποία οι οδηγοί που βρίσκονται ένα γύρο πίσω επιστρέφουν στο πίσω μέρος της κατάταξης υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.
Ο Sulayem ανέφερε ότι τα σχέδια της FIA έχουν εγκριθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Formula 1, Stefano Domenicali, στη σύσκεψη της Επιτροπής της F1 την περασμένη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου.
O Πορτογάλος Eduardo Freitas, έχει εμπειρία 20 ετών στη θέση του διευθυντή αγώνων του WEC. Το γεγονός ότι θα εναλλάσσεται στη θέση του διευθυντή αγώνων με τον Niels Wittich, σημαίνει ότι δε θα στοχοποιείται ένα συγκεκριμένο άτομο λόγω των επιλογών του.
Ο ρόλος του Herbie Blash θα είναι συμβουλευτικός. Την εποχή του Whiting, Ο Blash αναλάμβανε τις επικοινωνίες στον ασύρματο με τις ομάδες, επιλέγοντας τα μηνύματα που μετέφερε στο συνεργάτη του.
Στην ανακοίνωση του Mohammed Ben Sulayem, αναφέρεται: «Πρώτον, για να βοηθηθεί ο διευθυντής του αγώνα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, θα δημιουργηθεί ένα εικονικό δωμάτιο διεύθυνσης αγώνων (Virtual Race Control Room). Όπως και το VAR στο ποδόσφαιρο, θα τοποθετηθεί σε ένα από τα γραφεία της FIA, ως εφεδρικό εργαλείο υποστήριξης, εκτός πίστας. Όντας σε σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον διευθυντή αγώνων της F1, θα βοηθά στην εφαρμογή των αγωνιστικών κανονισμών, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία».
«Δεύτερον, οι απευθείας επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου κατά τη διάρκεια του αγώνα, που μέχρι σήμερα μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση, θα καταργηθούν, προκειμένου να προστατευθεί ο διευθυντής αγώνα από κάθε πίεση και να μπορέσει να λάβει ειρηνικά τις αποφάσεις του. Θα εξακολουθεί να είναι εφικτή η υποβολή ερωτήσεων στον διευθυντή αγώνα, σύμφωνα με μια σαφώς καθορισμένη και μη παρεμβατική διαδικασία».
«Τρίτον, η διαδικασία με τα ντουμπλαρισμένα μονοθέσια πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, θα επανεξεταστούν από την Αγωνιστική Συμβουλευτική Επιτροπή της F1 και θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής της F1, πριν από την έναρξη της σεζόν».
«Και τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μια νέα ομάδα διαχείρισης αγώνων θα αναλάβει καθήκοντα, ξεκινώντας από τη Βαρκελώνη για τις χειμερινές δοκιμές. Ο Niels Wittich και ο Eduardo Freitas θα ενεργούν εναλλάξ ως διευθυντές αγώνων, με τη βοήθεια του Herbie Blash ως μόνιμου ανώτερου συμβούλου».
«Στον Michael Masi, ο οποίος έφερε εις πέρας μια πολύ δύσκολη δουλειά επί τρία χρόνια ως διευθυντής αγώνων της Formula 1, διαδεχόμενος τον Charlie Whiting, θα προσφερθεί μια νέα θέση στη FIA».
«Με αυτό το σχέδιο, η FIA ανοίγει το δρόμο για ένα νέο βήμα προς τα εμπρός, στη διαιτησία της Formula 1. Χωρίς τους διαιτητές, δεν υπάρχει αθλητισμός. Ο σεβασμός και η υποστήριξη των διαιτητών είναι η ουσία της FIA. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας σε ένα πλαίσιο ισχυρής ανάπτυξης και δικαιολογημένων προσδοκιών των οδηγών, των ομάδων, των κατασκευαστών, των διοργανωτών και φυσικά των φιλάθλων.
«Αυτές οι αλλαγές θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε τη σεζόν 2022 της Formula 1 με τις καλύτερες συνθήκες και το σπορ μας θα αγαπηθεί και θα γίνει ακόμη πιο σεβαστό».