Οδικοί άξονες: Αύξηση των κερδών και των εσόδων στις εταιρείες παραχώρησης

Αύξηση της κυκλοφορίας παρουσιάζεται στους οδικούς άξονες της χώρας, με τα έσοδα και τα κέρδη των εταιριών παραχώρησης να αυξάνονται σημαντικά.

Οδικοί άξονες: Αύξηση των κερδών και των εσόδων στις εταιρείες παραχώρησης

Αύξηση της κυκλοφορίας παρουσιάζεται στους οδικούς άξονες της χώρας, με τα έσοδα και τα κέρδη των εταιριών παραχώρησης να αυξάνονται σημαντικά.

Είναι γεγονός, σύμφωνα με στοιχεία, ότι υπάρχει αύξηση της κυκλοφορίας περίπου 40% φέτος στην Αττική Οδό, καθώς και αξιόλογη ενίσχυση της κίνησης στους άλλους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης. Επομένως, μετά από σχεδόν δύο χρόνια οι οδηγοί επέστρεψαν στους ελληνικούς δρόμους.

Με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών διαχείρισης των μεγάλων οδικών αξόνων για το 2021 που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, τα έσοδα από τα διόδια είναι ελαφρά αυξημένα σε σχέση με το δύσκολο 2020. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει έκρηξη στις πληρωμές διοδίων με πομποδέκτες και μεγάλη μείωση στις πληρωμές με μετρητά.

Επιπρόσθετα, τα σχέδια της κυβέρνησης που προσπαθεί να ολοκληρώσει κρίσιμους διαγωνισμούς για νέους οδικούς άξονες με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ευνοούνται με την αύξηση της κυκλοφορίας. Η βελτιωμένη εικόνα της κίνησης λειτουργεί ως σχετικό αντίβαρο στη μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής, λόγω εκτίναξης τιμών στα υλικά, που πλέον αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην ολοκλήρωση αυτών των διαγωνισμών.

Τέτοια παραδείγματα είναι ο άξονας Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη για τον οποίο έχει μειοδοτήσει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat (που διαχειρίζεται και τον άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα μέσω της Μορέας), το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), η περιφερειακή Θεσσαλονίκης με το υπερυψωμένο τμήμα κ.α.

Από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών παραχώρησης προκύπτει πως η Αττική Οδός είναι ο πλέον κερδοφόρος οδικός άξονας της χώρας με την εταιρεία να παρουσιάζει πέρυσι κέρδη μετά φόρων 56,37 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,6% έναντι του 2020. Η Αττική Οδός θα μοιράσει φέτος συνολικό μέρισμα 84,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους της (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ) που έχουν ήδη λάβει προμέρισμα 30 εκατ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!