H Cooper-Climax T49 του Jack Brabham από το 1959

Θαυμάστε την Cooper- Climax Τ49 ‘Monaco’ του 1959, με την οποία αγωνιζόταν ο Αυστραλός τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Jack Brabham, σε αγώνες σπορ αυτοκινήτων.

Ο Αυστραλός Jack Brabham είναι o μοναδικός οδηγός στην ιστορία της Formula 1 που έχει κατακτήσει τίτλο με μονοθέσιο που έφερε το όνομά του, το 1966. Πριν από αυτό όμως, είχε κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα με την ομάδα της Cooper (με βάση το Surbiton, στο Surrey της Αγγλίας), κατασκευάστριας του Mini Cooper.

H Cooper έφερε στη Formula 1 την επανάσταση της τοποθέτησης του κινητήρα πίσω από τον οδηγό. Ο συνδυασμός Brabham – Cooper με τους κινητήρες της Coventry Climax, ήταν ο πρώτος που κατέκτησε τίτλους στη Formula 1 με αυτή τη διάταξη και έκτοτε όλα τα μονοθέσια διαθέτουν τον κινητήρα πίσω από τον οδηγό.

Το αυτοκίνητο που παρουσιάζει ο νυν ιδιοκτήτης του, Paul Griffin. H T49 βασίστηκε στο μονοθέσιο F1 του 1958, την Τ58 και ήταν πολύ επιτυχημένη στους αγώνες σπορ αυτοκινήτων, κατακτώντας 89 νίκες. Το σωληνωτό πλαίσιο έγινε πιο φαρδύ, για να φιλοξενήσει δύο καθίσματα και διαθέτει 2λιτρο 4κύλινδρο κινητήρα της Climax (αντί για 2,5 λίτρων) και δέχθηκε καινούργιο αμάξωμα αλουμινίου.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο το είχε αγοράσει ο Jack Brabham και με αυτό είχαν αγωνιστεί και ο Νεοζηλανδός Bruce McLaren, ιδρυτής στη συνέχεια της ομώνυμης ομάδας που συμμετέχει ακόμα στη Formula 1 και ο Βρετανός οδηγός με ιταλικές καταβολές, Roy Salvadori.

Ο Brabham είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «Black Jack» διότι αποτελούσε σκληρό αντίπαλο στην πίστα. Μία απά τις συνηθισμένες τακτικές του ήταν να βγαίνει εκτός ορίων πίστας στις εξόδους των στροφών για να πετάει χαλίκια στον οδηγό που τον ακολουθούσε!

Cooper-Climax T49 'Monaco'

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!