Δεν ενδιαφέρονται για την οδήγηση οι νέοι; Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι

Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από σχετική έρευνα σε νέους ηλικίας 17-24 ετών

Δεν ενδιαφέρονται για την οδήγηση οι νέοι; Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι

Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από σχετική έρευνα σε νέους ηλικίας 17-24 ετών

Η απόκτηση διπλώματος οδήγησης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ήταν κάποτε το όνειρο κάθε νεαρού και νεαρής. Όμως ο νέοι οδηγοί συνεχώς μειώνονται, όπως φαίνεται από έρευνα του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού φορέα IAM RoadSmart στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας πολλοί νέοι ηλικίας 17-24 ετών δεν ενδιαφέρονται να μάθουν να οδηγούν. Ερωτήθηκαν 1.000 νέοι οδηγοί και από της απαντήσεις τους είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος ήταν ο κύριος λόγος αναβολής τα πρώτα χρόνια. Το 29% βρήκε δυσβάσταχτο το κόστος των μαθημάτων οδήγησης και ίδιο ποσοστό το κόστος διατήρησης αυτοκινήτου. Με ποσοστό 28%, τρίτη αιτία ήταν το κόστος της ίδιας της εξέτασης για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Ο Neil Greig, Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του IAM RoadSmart, σχολίασε: «Η έρευνα έδειξε ότι για τους νέους ανθρώπους, το κόστος εκμάθησης οδήγησης είναι ένας βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, παρότι αυτό ανοίγει περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και αυξάνει την ανεξαρτησία τους στις μετακινήσεις. Χωρίς αμφιβολία, η αύξηση των νέων που ακολουθούν τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι οικονομικές εφαρμογές των smartphones για ταξί έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα. Πολλοί νέοι δεν έχουν την οικονομική ασφάλεια ώστε να αποφασίσουν να αποκτήσουν ένα δικό τους αυτοκίνητο, ειδικά όταν υπάρχουν σχετικά φθηνές εναλλακτικές μορφές μετακίνησης».

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 26% των νέων φοβόταν να οδηγήσει, ενώ η αναμονή για τις εξετάσεις ήταν αποτρεπτική για το 20% των ερωτηθέντων. Το 14% απάντησε ότι καθυστέρησε να αποκτήσει άδεια οδήγησης επειδή δεν χρειαζόταν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό 10% απάντησε ότι το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους, ήταν αρνητικό και τους απέτρεπε από το να μάθουν να οδηγούν.

Ο Greig πρόσθεσε: «Είναι ανησυχητικό ότι τόσοι πολλοί νέοι φοβούνται την οδήγηση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναβάλλουν την απόκτηση διπλώματος. Η οδήγηση με στρες επηρεάζει τη συγκέντρωση και την απόδοση με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος ακόμα περισσότερο.  Όλοι μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας σε αυτό το σημείο, διευκολύνοντας  τους όσο προσπαθούν να αποκτήσουν την εμπειρία που θα κάνει τους ασφαλέστερους οδηγούς μακροπρόθεσμα».

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα ασχολήθηκε και με τους παράγοντες που θα έκαναν τους νέους οδηγούς να σκεφτούν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν το προσωπικό τους αυτοκίνητο. Στις απαντήσεις κυριαρχεί η βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, με 30% να δηλώνουν ότι η δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο θα τους έκανε να σταματήσουν να οδηγούν. Το 27% απάντησε ότι αν φθηνύνουν τα εισιτήρια των τραίνων θα εγκατέλειπε το Ι.Χ. , ενώ το 22% είπε ότι οι σύγχρονες μορφές δημόσιων συγκοινωνιών, όπως τα τραμ, θα τους ώθησαν να εγκαταλείψουν το δικό τους αυτοκίνητο.

Ο Neil ολοκλήρωσε με μια προτροπή σε όσους διστάζουν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης: «Η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι ακόμα χαμηλή με την πανδημία, επομένως θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η άδεια οδήγησης στον τρόπο ζωής και τις προοπτικές εργασίας σας».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!