Πάτρα – Πύργος: Το 2022 θα αρχίσουν τα έργα

Αυτή την εκτίμηση έκανε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Πάτρα – Πύργος: Το 2022 θα αρχίσουν τα έργα

Αυτή την εκτίμηση έκανε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Έως τα τέλη του 2021 αναμένεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP) η έγκριση για τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος. Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση. Όπως είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, έγινε αποδεκτή από τη DG COMP η υποβληθείσα, από ελληνικής πλευράς, Προγνωστοποίηση (Prenotification) Κρατικής Ενίσχυσης, προσθέτοντας ότι εντός των επομένων ημερών θα σταλεί και η Γνωστοποίηση (Notification) Κρατικής Ενίσχυσης με στόχο την έγκρισή της. Η τελική έγκριση – σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή – αναμένεται έως τα τέλη του έτους.

Όπως είπε ο Υπουργός, προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος – και μέχρι να δοθεί η οριστική και τυπική απάντηση από την Επιτροπή – το Υπουργείο θα υποβάλει το ταχύτερο δυνατό το φάκελο της Σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος και να είναι έτοιμος για κύρωση από τη Βουλή. Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι με την «προγνωστοποίηση» μπορεί να συντμηθούν οι διαδικασίες. «Τι σημαίνει προγνωστοποίηση; Σημαίνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες του έργου. Για αυτό λοιπόν, τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα για να γλυτώσουμε χρόνο; Θα πάμε εν τω μεταξύ την προγνωστοποίηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα το φέρουμε στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτά που μας έχουν πει προφορικά και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική γνωστοποίηση θα έλθει μέσα στο επόμενο δίμηνο».

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε, συνεπώς, ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2022 και το πρώτο τμήμα του δρόμου, το κομμάτι Αχαΐα – Πύργος παραδοθεί στα τέλη του 2023 και το υπόλοιπο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2024. Ταυτόχρονα, τόνισε, προχωρούν και οι διαδικασίες για τα έργα οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο, τα οποία αναμένεται να τελειώσουν το 2022.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!