Back to the future

Μια πρωτοποριακή έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου της Αγγλίας θα παρουσιάσει μελλοντικά οράματα της αυτοκίνησης από το παρελθόν, ιδέες που έγιναν πραγματικότητα και μελλοντικά οράματα που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Back to the future

Μια πρωτοποριακή έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου της Αγγλίας θα παρουσιάσει μελλοντικά οράματα της αυτοκίνησης από το παρελθόν, ιδέες που έγιναν πραγματικότητα και μελλοντικά οράματα που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου του Beaulieu βρίσκεται στο New Forest του Hampshire της Αγγλίας και συνεχίζει το έργο του εμβληματικού Μουσείου Αυτοκινήτου Montagu. Διαθέτει μια παγκοσμίου φήμης συλλογή 250 οχημάτων και συναφών αντικειμένων της αυτοκίνησης και από τις 20 Μαΐου 2023 έως τις 14 Απριλίου 2024, θα έχει μία πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο «Motopia? Past Future Visions».

Μέσω αυτής θα παρουσιαστεί ένα ταξίδι μέσα από 130 χρόνια μελλοντικής σκέψης για την αυτοκίνηση. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα δουν τολμηρά οράματα για τα οχήματα και το δομημένο περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργούσαν. Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το έργο του Βρετανού αρχιτέκτονα Geoffrey Alan Jellicoe. Στη δεκαετία του 1950 περιέγραψε τον τόπο όπου οχήματα και άνθρωποι συνυπάρχουν αρμονικά ως Motopia.

Πολύ νωρίτερα, στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας άλλος οραματιστής, ο John Scott Montagu, δεύτερος λόρδος Montagu of Beaulieu, προέβλεπε γρήγορους δρόμους που συνέδεαν τις πόλεις. Οι επόμενες γενιές πήραν αυτές τις ιδέες και τις αξιοποίησαν. Η έκθεση εξετάζει αυτά και άλλα οράματα για το μέλλον από το παρελθόν.

Η έκθεση θα έχει τέσσερα βασικά θέματα: α) οράματα για οχήματα του μέλλοντος, όπου εξετάζονται ιδέες σχεδιασμού των αυτοκινήτων, β) συστήματα κίνησης, όπου τίθεται το πολύ επίκαιρο, δεδομένης της έλευσης της ηλεκτρικής εποχής, ερώτημα της τροφοδότησης των μελλοντικών οχημάτων, γ) αρχιτεκτονικά όνειρα, που θα περιλαμβάνουν οράματα επιστημονικής φαντασίας, και δ) αστικές λύσεις, που δείχνουν πώς τα οχήματα ανασχεδιάζονται συνεχώς για να ταιριάζουν στις ανάγκες και το περιβάλλον μας.

Ο Jon Murden, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, ανέφερε: «Θα εκτίθενται πρωτότυπα αυτοκίνητα, οράματα για το μέλλον στις αρχές του 20ού αιώνα και ιδέες για τον τρόπο που ταξιδεύουμε και τροφοδοτούμε τα οχήματά μας. Θα ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να εξερευνήσουν ιδέες για έναν ιδανικό τρόπο ζωής και μετακίνησης».

«Είναι η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων στο Μουσείο που θα επικεντρωθούν στο μέλλον καθώς και το παρελθόν της αυτοκίνησης. Θα εξερευνήσουμε πώς ριζοσπαστικές ιδέες για την αυτοκίνηση από το παρελθόν που παραμένουν επίκαιρες σήμερα και πώς αυτές έχουν επηρεάσει τι οδηγούμε, τη φύση των πόλεών μας, τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ψωνίζουμε και κοινωνικοποιούμαστε».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!