Ιστορικό Grand Prix Ντουμπάι: Νεύμα προς τα 1970s

Το 2ο Ιστορικό Grand Prix Ντουμπάι θα φιλοξενήσει το Νοέμβριο μερικά από τα πιο διάσημα αγωνιστικά αυτοκίνητα από την ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με επίκεντρο τη δεκαετία του 1970.

Ιστορικό Grand Prix Ντουμπάι: Νεύμα προς τα 1970s

Το 2ο Ιστορικό Grand Prix Ντουμπάι θα φιλοξενήσει το Νοέμβριο μερικά από τα πιο διάσημα αγωνιστικά αυτοκίνητα από την ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με επίκεντρο τη δεκαετία του 1970.

Εκατό από τα πιο καθαρόαιμα ιστορικά αγωνιστικά αυτοκίνητα θα αναμετρηθούν στο Ντουμπάι μεταξύ 25 και 27 Νοεμβρίου στο δεύτερο Historic Dubai Grand Prix Revival (HDGPR). Φέτος, το πρόγραμμα στην μήκους 5,4 χλμ. πίστα του Dubai Autodrome έχει διευρυνθεί από δύο σε τρεις ημέρες.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει πέντε ημέρες μετά το Grand Prix της Formula 1 στο Άμπου Ντάμπι που θα ολοκληρώσει τη φετινή σεζόν και ταυτόχρονα με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Με κεντρικό θέμα τη δεκαετία του 1970, από τα paddock και τα γκαράζ, μέχρι τον ενδυματολογικό κώδικα των θεατών, η εκδήλωση αναβιώνει τις πιο συναρπαστικές γενιές της Formula 1 και των 24 Ωρών του Le Mans.

Πολλά από τα συμμετέχοντα αυτοκίνητα θα μεταφερθούν από μουσεία κατασκευαστών και ιδιωτικές συλλογές από όλο τον κόσμο για μία σπάνια εμφάνιση στην πίστα. Ορισμένα πολύ ξεχωριστά μονοθέσια από την ιστορία της Formula 1 θα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως αυτό με το οποίο ο μετέπειτα 7 φορές Πρωταθλητής Michael Schumacher, κατέκτησε την πρώτη από τις 91 νίκες του στην F1 στο GP Βελγίου του 1992, με μία Benetton B192.

Στο Ντουμπάι θα βρίσκεται επίσης και μία Williams FW07C (με αεροδυναμική διαμόρφωση ground effect), η οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών του 1981 και παραλίγο να στέψει Πρωταθλητή και τον Carlos Reutemann. Ο Αργεντίνος οδηγός της Williams έχασε τον τίτλο εκείνη τη χρονιά από τον Nelson Piquet για μόλις 1 βαθμό.

Έχει επιβεβαιωθεί επίσης η παρουσία μίας Ferrari 643 του 1991, με V12 ατμοσφαιρικό κινητήρα 3,5 λίτρων και 700 ίππων, με την οποία αγωνίζονταν o Γάλλος 4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1, Alain Prost και ο συμπατριώτης του Jean Alesi.

H Ferrari 643 υπό την τεχνική ηγεσία του Steve Nichols και του αεροδυναμιστή Jean-Claude Migeot. Επίσης θα παρευρεθεί μία Shadow DN3 που το 1974 οδήγησε στο βάθρο του GP Μονακό τον Γάλλο Jean-Pierre Jarier.

Στις επιβεβαιωμένες συμμετοχές περιλαμβάνεται και η Surtees TS9B (1972) της ομάδας του μοναδικού ανθρώπου στην ιστορία που έχει κατακτήσει Παγκόσμια Πρωταθλήματα σε δύο και τέσσερις τροχούς, του Βρετανού John Surtees.

Θα συμμετέχει επίσης το μονοθέσιο με το οποίο κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο GP Ολλανδίας του 1975 o Βρετανός Πρωταθλητής της F1 την επόμενη χρονιά, James Hunt, η Hesketh 308B, σχεδιασμένη από τον Harvey Postlethwaite.

Επίσης, στην εκδήλωση βρίσκεται και η Porsche 962C που κέρδισε τις 24 Ώρες του Le Mans το 1986 στα χέρια των Derek Bell, Hans-Joachim Stuck και Al Holbert, καθώς και η Pescarolo 01-05 LMP1 του 2007, το πρώτο πρωτότυπο της μάρκας που ίδρυσε o Γάλλος οδηγός αγώνων αντοχής Henri Pescarolo.

Από την ίδια χρονιά έρχεται και μία Maserati MC12 GT1, αυτοκίνητο το οποίο κατέκτησε 4 τίτλους στο Πρωτάθλημα FIA GT μεταξύ 2005 και 2009. Επίσης θα υπάρχει και μία Aston Martin DBR9 007 του 2006.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!