H νέα BMW Σειρά 5 τώρα και plug-in υβριδική

Η νέα BMW Σειρά 5 Sedan διατίθεται τώρα και σε έκδοση plug-in υβριδικές εκδόσεις, ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της.

H νέα BMW Σειρά 5 τώρα και plug-in υβριδική

Η νέα BMW Σειρά 5 Sedan διατίθεται τώρα και σε έκδοση plug-in υβριδικές εκδόσεις, ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της.

Η νέα BMW Σειρά 5 Sedan προσφέρει πλέον όλο το φάσμα της τεχνολογίας ηλεκτροκίνησης. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της αμιγώς ηλεκτρικής BMW i5 και των εκδόσεων με κινητήρα εσωτερικής καύσης που υιοθετούν αποκλειστικά ήπια υβριδική τεχνολογία 48 Volt, δύο plug-in υβριδικά μοντέλα θα λανσαριστούν το Νοέμβριο του 2023: η BMW 530e Sedan και η BMW 550e xDrive Sedan.

Στην όγδοη γενιά του επιτυχημένου business sedan, τα plug-in υβριδικά μοντέλα χαρακτηρίζονται από την αβίαστη παροχή ισχύος, τη βελτιωμένη αποδοτικότητα και την αυξημένη ηλεκτρική αυτονομία. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν την πιο πρόσφατη τεχνολογία BMW eDrive για plug-in υβριδικά συστήματα, η οποία συνδυάζεται στην BMW 530e με έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα, και στην BMW 550e xDrive Sedan με έναν 6κύλινδρο εν σειρά βενζινοκινητήρα από την τελευταία αρθρωτή γενιά Efficient Dynamics του BMW Group.

Ο ηλεκτροκινητήρας, που έχει εξελιχθεί ειδικά για το υβριδικό σύστημα κίνησης, είναι ενσωματωμένος στο κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic Sport μαζί με τα ηλεκτρονικά ισχύος του. Η εξαιρετικά ενσωματωμένη μονάδα κίνησης είναι ιδιαίτερα αποδοτική και παράγει έως 145 kW (197 ίππους) στην 550e ή 135 kW (184 ίππους) στην 530e, συμβάλλοντας στη μέγιστη απόδοση του συστήματος των δύο plug-in υβριδικών μοντέλων.

Σε συνδυασμό με την πιο πρόσφατη γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive για plug-in υβριδικά μοντέλα, ο 6κύλινδρος εν σειρά βενζινοκινητήρας 3 λίτρων της νέας BMW 550e xDrive Sedan συμβάλει στην παραγωγή συνολικής ισχύος που φτάνει τους 489 ίππους, με τη μέγιστη ροπή να αγγίζει τα 700 Nm.

Το plug-in υβριδικό σύστημα μεταφέρει την ισχύ του στο δρόμο μέσω του συστήματος έξυπνης τετρακίνησης BMW xDrive και εξασφαλίζει επιτάχυνση από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 4,3 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα της BMW 550e xDrive Sedan φτάνει τα 250 χλμ./ώρα. Σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα 140 χλμ./ώρα.

Η νέα BMW 530e Sedan διαθέτει έναν 4κύλινδρο εν σειρά 2λιτρο βενζινοκινητήρα με τεχνολογία BMW TwinPower Turbo και, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά ενσωματωμένη μονάδα e-drive, παράγει μέγιστη συνδυαστική ισχύ 299 ίππων. Με μέγιστη ροπή 450 Nm, η νέα BMW 530e Sedan επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 6,3 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα είναι διαμορφωμένη στα 230 χλμ./ώρα και σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία μπορεί να φτάσει τα 140 χλμ./ώρα.

Στα νέα plug-in υβριδικά μοντέλα χρησιμοποιείται μια πατενταρισμένη καινοτομία της BMW για την αύξηση της ισχύος του ηλεκτροκινητήρα: Η ονομαστική ροπή του, η οποία φτάνει έως και τα 280 Nm, αυξάνεται σε πραγματική ροπή έως και τα 450 Nm από ένα σύστημα pre-gearing, στην είσοδο του κιβωτίου ταχυτήτων του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο ηλεκτροκινητήρας παράγει πρόσθετη ροπή που διαφορετικά θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με έναν μεγαλύτερο ηλεκτροκινητήρα. Αυτή είναι αισθητή τόσο κατά την επιτάχυνση όσο και κατά τα ενδιάμεσα σπριντ.

Σύμφωνα με το πρότυπο WLTP η ηλεκτρική αυτονομία είναι πλέον από 83 έως 90 χλμ. για την 550e xDrive Sedan και από 93 έως 103 χλμ. για τη νέα BMW 530e. Επομένως, δύναται να καλύπτει την πλειονότητα των καθημερινών αναγκών χρησιμοποιώντας μόνο ηλεκτρική ενέργεια από τη μπαταρία. Και τα δύο plug-in υβριδικά μοντέλα οφείλουν την υψηλή ηλεκτρική αυτονομία τους στις αεροδυναμικές τους ιδιότητες.

Όπως και σε όλες τις άλλες εκδόσεις της νέας BMW Σειράς 5 Sedan, ειδικές επενδύσεις και αεροδυναμικά στοιχεία που εκτρέπουν τον αέρα συνεισφέρουν στη βελτιστοποιημένη δομή του κάτω μέρος του αμαξώματος που ελαχιστοποιεί την αντίσταση του αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε επίσης στην αεροδυναμική βελτίωση του κάτω μέρους του αμαξώματος, προκειμένου να αυξηθεί η ηλεκτρική αυτονομία έως και 10 χλμ.

Κατά την οδήγηση, η πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος προσαρμογής ανάκτησης ενέργειας βοηθά τη συλλογή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιπτώσεις φρεναρίσματος και όπου ο οδηγός έχει σηκώσει το πόδι του από το γκάζι. Χάρη στην ευφυή διασύνδεση, το σύστημα ελέγχου κίνησης μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα πλοήγησης και πληροφορίες από τους αισθητήρες των συστημάτων υποβοήθησης για να προσαρμόζει την ποσότητα ενέργειας που ανακτάται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες κυκλοφορίας.

Η τοποθέτηση της μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής τάσης στο κάτω μέρος του οχήματος, έχει θετική επίδραση τόσο στο κέντρο βάρους του αυτοκινήτου όσο και στο χώρο αποσκευών, χωρίς να καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο. Με συνολική χωρητικότητα 520 λίτρων, ο αποθηκευτικός χώρος των plug-in υβριδικών μοντέλων είναι εφάμιλλος των εκδόσεων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η μπαταρία υψηλής τάσης παρέχει αυξημένο ωφέλιμο ενεργειακό περιεχόμενο έως και 19,4 kWh. Η μέγιστη ισχύς φόρτισης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και είναι πλέον 7,4 kW, έτσι ώστε η μπαταρία υψηλής τάσης να μπορεί να φορτιστεί από το μηδέν στο 100% της χωρητικότητάς της μέσα σε 3 ώρες και 15 λεπτά. Σε μια συμβατική οικιακή πρίζα, η διαδικασία φόρτισης ολοκληρώνεται μέσα σε 11 ώρες και 45 λεπτά.

Τόσο η νέα BMW 530e Sedan όσο και η νέα BMW 550e xDrive Sedan διαθέτουν μια διευρυμένη γκάμα βασικού εξοπλισμού σε σύγκριση με τα μοντέλα ήπιας υβριδικής τεχνολογίας 48 Volt. Εκτός από ζάντες ελαφρού κράματος 19″, ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης το BMW IconicSounds Electric. Στην αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, αυτό το σύστημα παρέχει ένα πολύ ιδιαίτερο ηχοτοπίο: Κάθε κίνηση του πεντάλ του γκαζιού συνοδεύεται από αυθεντική ακουστική υπόκρουση. Οι ήχοι αναπτύχθηκαν μέσα από τη συνεργασία του BMW Group και του διάσημου συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, Hans Zimmer.

Η BMW 550e xDrive Sedan διατίθεται επίσης στάνταρ με το Adaptive Chassis Professional, το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και χαμηλωμένη ανάρτηση, καθώς και Integral Active Steering, το οποίο καθιστά τους ελιγμούς πιο άνετους, αυξάνει την ευελιξία σε μεσαίες ταχύτητες και εμπνέει αυτοπεποίθηση κατά την αλλαγή λωρίδας και σε στροφές σε υψηλότερες ταχύτητες.

Το BMW Interaction Bar συνδυάζει σύγχρονη λειτουργικότητα με συναρπαστική σχεδίαση που υποστηρίζεται από τον ατμοσφαιρικό φωτισμό. Η φωτιζόμενη λειτουργική μονάδα με κρυσταλλική δομή επιφάνειας εκτείνεται σε όλο το πλάτος του πίνακα οργάνων μέχρι τα πάνελ των θυρών και περιλαμβάνει πίνακες ελέγχου με ευαισθησία αφής για τον έλεγχο του εξαερισμού και του κλιματισμού καθώς και για την ενεργοποίηση των αλάρμ.

Η BMW 530e Sedan και η BMW 550e xDrive Sedan διατίθενται ήδη για παραγγελία. Στη Γερμανία, η συνιστώμενη τιμή λιανικής είναι 65.300 ευρώ (συμπερ. ΦΠΑ) για τη νέα 530e Sedan και 77.300 ευρώ (συμπερ. ΦΠΑ) για τη νέα 550e xDrive Sedan.

Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της BMW στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!