F1: Με κινητήρες Mercedes η McLaren έως το 2030

Η ομάδα της McLaren στη Formula 1 ανακοίνωσε ότι επέκτεινε τη συνεργασία της με τη Mercedes για την προμήθεια μονάδων ισχύος έως το 2030.

F1: Με κινητήρες Mercedes η McLaren έως το 2030

Η ομάδα της McLaren στη Formula 1 ανακοίνωσε ότι επέκτεινε τη συνεργασία της με τη Mercedes για την προμήθεια μονάδων ισχύος έως το 2030.

Η McLaren θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις μονάδες ισχύος της Mercedes HPP και στη νέα εποχή των τεχνικών κανονισμών για τους υβριδικούς V6 που θα τεθούν σε ισχύ το 2026 στη Formula 1. Το ισχύον συμβόλαιο μεταξύ McLaren και Mercedes έληγε στο τέλος του 2025 και πριν από το Grand Prix Άμπου Ντάμπι, η βρετανική ομάδα ανακοίνωσε ότι επέκτεινε για μία ακόμη πενταετία τη συμφωνία, έως το τέλος του 2030.

H McLaren χρησιμοποιεί τις μονάδες ισχύος της Mercedes High Performance Powertrains από το 2021 και παραμένει η τελευταία πελατειακή (και όχι εργοστασιακή) ομάδα που έχει κατακτήσει νίκη, στο GP Ιταλίας του 2021 με τον Daniel Ricciardo. H McLaren είχε προηγουμένως μία πολυετή συνεργασία με τη Mercedes, μεταξύ 1995 και 2014, με τη γερμανική εταιρεία να κατέχει το 40% του βρετανικού ομίλου, πριν αποφασίσει να επενδύσει στη δική της εργοστασιακή ομάδα, αγοράζοντας την Brawn στο τέλος του 2009.

Η Mercedes είχε αναφέρει ότι ήθελε να μειώσει τον αριθμό των πελατειακών της ομάδων στο μέλλον, από τις τρεις που είναι σήμερα, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα συμβεί, καθώς το 2026 η Aston Martin θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τους υβριδικούς V6 της Honda. Υπήρχαν φήμες ότι ο διευθύνων σύμβουλος της McLaren, Zak Brown, είχε έρθει σε επαφή με τη Honda για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας, καθώς και με τη Red Bull, η οποία προετοιμάζει τη δική της μονάδα ισχύος για το 2026. Η McLaren κατασκευάζει τα δικά της κιβώτια ταχυτήτων, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πελατειακές ομάδες της Mercedes.

O Zak Brown δήλωσε για την επέκταση της συνεργασίας με τη Mercedes: «Η Mercedes-Benz υπήρξε ένας λαμπρός και αξιόπιστος συνεργάτης της ομάδας Formula 1 της McLaren. Η επέκταση σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη που έχουν οι μέτοχοι μας και η ευρύτερη ομάδα στα συστήματα κίνησης τους και την κατεύθυνση που ακολουθούμε μαζί τους στη νέα εποχή των κανονισμών που έρχεται. Ήμασταν επιτυχημένοι μαζί, τόσο τις τρεις τελευταίες σεζόν όσο και την προηγούμενη περίοδο που προμήθευαν κινητήρες στην ομάδα, οπότε ανυπομονούμε για τις επιτυχίες που θα έρθουν, καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι μας για να παλεύουμε με συνοχή στην κορυφή του grid».

Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Toto Wolff, δήλωσε: «Η συνεργασία με ισχυρές πελατειακές ομάδες αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα: δίνει ένα σαφές ανταγωνιστικό σημείο αναφοράς, επιταχύνει την τεχνική καμπύλη μάθησης και ενισχύει τη συνολική επιχειρηματική προσέγγιση της F1 για τη Mercedes-Benz. Η McLaren είναι σκληροί και δίκαιοι ανταγωνιστές από το 2021, ειδικά στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν. Οι ισχυρές επιδόσεις της McLaren υπογραμμίζουν τη σημασία της διαφανούς και ισότιμης παροχής σε όλες τις πελατειακές ομάδες του αθλήματος, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο των 10 ομάδων που θα μπορούν να παλεύουν για θέσεις στο βάθρο».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!