H Porsche δεν θα εισέλθει στη Formula 1 το 2026

Η Porsche φέρεται να έθεσε τέλος στη διαδικασία αξιολόγησης εισόδου στη Formula 1 το 2026, υπό τους νέους κανονισμούς μονάδων ισχύος, παρότι το εγχείρημα εξακολουθεί να την ενδιαφέρει.

H Porsche δεν θα εισέλθει στη Formula 1 το 2026

Η Porsche φέρεται να έθεσε τέλος στη διαδικασία αξιολόγησης εισόδου στη Formula 1 το 2026, υπό τους νέους κανονισμούς μονάδων ισχύος, παρότι το εγχείρημα εξακολουθεί να την ενδιαφέρει.

Φαίνεται -αν δεν ήταν σίγουρο μέχρι τώρα- ότι δεν πρόκειται τελικά να δούμε την Porsche στη Formula 1 το 2026, παρά την εφαρμογή των καινούργιων τεχνικών κανονισμών για τις μονάδες ισχύος, που έχει προσελκύσει την άλλη μάρκα του ομίλου Volkswagen, την Audi, να δεσμευτεί στο σπορ.

Εκτιμάται ότι η Porsche ολοκλήρωσε την επίσημη αξιολόγηση εισόδου στην F1, παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα εξακολουθεί να την ενδιαφέρει. Ενώ η Audi αποφάσισε να κατασκευάσει δική της μονάδα ισχύος, αγοράζοντας σταδιακά την ομάδα της Sauber (νυν Alfa Romeo), οι συνομιλίες της Porsche με τις Red Bull και McLaren κατέρρευσαν, επειδή η γερμανική μάρκα ήθελε να αγοράσει ένα σημαντικό μερίδιο των ομάδων ή να αποκτήσει ακόμα και τον πλήρη έλεγχό τους.

Φαίνεται ότι η Porsche θα επικεντρωθεί στα προγράμματα μηχανοκίνητου αθλητισμού που έχει ήδη, τα οποία περιλαμβάνουν εργοστασιακή συμμετοχή στη Formula E, και μια υψηλού προφίλ επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία του WEC και τις 24 Ώρες του Le Mans στο πλαίσιο του προγράμματος με το Hypercar 963.

Η Porsche εξακολουθεί να διατηρεί το ενδιαφέρον της για την F1, αλλά μεσοπρόθεσμα δεν θα έχει συμμετοχή ή σύνδεση με κάποια ομάδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της καλύτερης ευκαιρίας που είχε η F1 να φέρει πίσω την Porsche για πρώτη φορά μετά την καταστροφική συνεργασία της με την ομάδα της Footwork το 1991.

Παρότι η Porsche δεν αποκλείει να αναζητήσει να συνεργαστεί με μία ομάδα της Formula 1 στο μέλλον, θα είναι πολύ δύσκολο η χρονική στιγμή να είναι τόσο καλή όσο φάνηκε να είναι το 2026. Η απλοποίηση των μονάδων ισχύος (με την αφαίρεση της MGU-H) και οι αλλαγές τεχνικών κανονισμών στα μονοθέσια θα αναγκάσουν τους πάντες να ξεκινήσουν από το μηδέν. Αυτό θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε νέους ανταγωνιστές να παλέψουν με εδραιωμένες ομάδες και κατασκευαστές κινητήρων.

Οι συζητήσεις της Porsche με τη Red Bull είχαν βρεθεί σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, ώστε να κατατεθούν έγγραφα σε αρμόδιες αρχές για την πρόθεση της γερμανικής μάρκας να αγοράσει το 50% της Red Bull Technology, που κατασκευάζει τα μονοθέσια της Πρωταθλήτριας ομάδας. Με αυτό τον τρόπο, η Porsche θα καρπωνόταν τις προσπάθειες του τμήματος κινητήρων Red Bull Powertrains που ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι στο Milton Keynes.

Ωστόσο, η συμφωνία με τη Red Bull κατέρρευσε, πιθανότατα επειδή οι ιθύνοντες της ομάδας -βλέπε Helmut Markoδεν ήταν διατεθειμένοι να παραδώσουν τόσο απλά τον έλεγχό της. Η Porsche επέμεινε τότε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί τις επιλογές της για να εισέλθει στη Formula 1, αλλά μόνο με την αγορά ενός μεριδίου σε μια υπάρχουσα ομάδα, καθώς δεν έχει δημιουργήσει τις υποδομές για να αναλάβει την κατασκευή μονάδων ισχύος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ήταν μεταξύ των κατασκευαστών που δήλωσαν επίσημα το ενδιαφέρον τους για τους κανονισμούς μονάδων ισχύος του 2026, παρόλο που αυτό δεν θα αποτελούσε δέσμευση για συμμετοχή. Η μοναδική λύση που απέμενε για την Porsche ήταν να βάλει το έμβλημά της στη μονάδα που θα κατασκευάσει η Audi. Δεν είναι σαφές πόσες ομάδες προσέγγισε η Porsche, αλλά η McLaren είχε συνομιλίες και με τις δύο γερμανικές μάρκες του ομίλου Volkswagen.

H McLaren δεν είχε πρόθεση να παραχωρήσει οποιοδήποτε δικαίωμα ονομασίας, γεγονός που δεν επέτρεψε στις συζητήσεις να συνεχιστούν. Η προοπτική δημιουργίας μίας καινούργιας ομάδας, δεδομένου ότι η FIA ξεκίνησε τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πιθανούς υποψήφιους, αποκλείστηκε λόγω του υψηλού κόστους και της ανάγκης δημιουργίας υποδομών.

F1 - Niki Lauda (MclAren-TAG Porsche), 1983
O Niki Lauda με τη McLaren-TAG Porsche το 1983. Η σαουδαραβική TAG είχε χρηματοδοτήσει την εξέλιξη turbo κινητήρων, που πραγματοποίησε η Porsche, επιτρέποντας στη McLaren να κατακτήσει αμφότερα τα Πρωταθλήματα του 1984, 1985 και το Οδηγών του 1986 με τον Alain Prost.
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!