F1: Επίσημη η έξοδος του Ricciardo από τη McLaren

H ομάδα της McLaren ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Daniel Ricciardo θα αποχωρήσει από την ομάδα της στο τέλος του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1, μία σεζόν πριν τη λήξη του συμβολαίου του.

F1: Επίσημη η έξοδος του Ricciardo από τη McLaren

H ομάδα της McLaren ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Daniel Ricciardo θα αποχωρήσει από την ομάδα της στο τέλος του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1, μία σεζόν πριν τη λήξη του συμβολαίου του.

Όπως ήταν αναμενόμενο ήδη πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα να συμβεί, η McLaren επιβεβαίωσε ότι ο Daniel Ricciardo θα αποχωρήσει από την ομάδα της στο τέλος της φετινής σεζόν, ένα χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου του. Η βρετανική ομάδα ήρθε σε συμφωνία με τον 33χρονο Αυστραλό να εξαγοράσει την εναπομένουσα διάρκεια του συμβολαίου του, για να κάνει χώρο για την έλευση του νεαρού Oscar Piastri.

Ο 21 ετών Piastri, περυσινός Πρωταθλητής της Formula 2, ήταν μέλος της ακαδημίας νέων οδηγών της Alpine έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αγωνιστεί με την γαλλική ομάδα το 2023, αφότου αυτή είχε εκδόσει επίσημη ανακοίνωση ότι ο νεαρός Αυστραλός θα πλαισιώσει τον Esteban Ocon την επόμενη χρονιά. To ζήτημα ενδέχεται να καταλήξει στο δικαστήριο.

Στη McLaren, παρότι της χάρισε πέρυσι στη Monza την πρώτη της νίκη έπειτα από 9 χρόνια, ο Ricciardo δεν έχει καταφέρει να αποδώσει στο επίπεδο του team-mate του, Lando Norris στον ενάμιση χρόνο που έχει συμβιώσει με τον Βρετανό. Φέτος, ο Riccardo έχει συγκεντρώσει μόλις 19 βαθμούς, έναντι των 76 του Norris. Μέχρι πρότινος, η επιστροφή του Ricciardo στην Alpine φαινόταν η καλύτερη λύση και για τους δύο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση η γαλλική ομάδα να προτιμήσει να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Mick Schumacher.

Αν συμβεί αυτό, ίσως η μοναδική επιλογή του Ricciardo για να παραμείνει στη Formula 1 να είναι η ομάδα της Haas. Άλλωστε, αναφέρεται ότι ο Günther Steiner επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ricciardo πριν από το GP Ουγγαρίας. Για την αποχώρησή του από τη McLaren, o Ricciardo δήλωσε: «Ήταν προνόμιο να είμαι μέλος της οικογένειας της McLaren τις τελευταίες δύο σεζόν, αλλά μετά από αρκετούς μήνες συζητήσεων με τους Zak (Brown) και Andreas (Seidl) αποφασίσαμε να λήξουμε πρόωρα το συμβόλαιό μου με την ομάδα και να συμφωνήσουμε να χωρίσουν οι δρόμοι μας στο τέλος της φετινής σεζόν».


«Θα ανακοινώσω τα δικά μου μελλοντικά σχέδια εν ευθέτω χρόνω, αλλά ανεξάρτητα από το τι θα φέρει αυτό το επόμενο κεφάλαιο, δεν μετανιώνω για τίποτα και είμαι περήφανος για την προσπάθεια και τη δουλειά που έκανα στη McLaren, ειδικά για τη νίκη στη Monza, την περασμένη σεζόν. Απόλαυσα τη συνεργασία μου με όλους τους ανθρώπους στη McLaren, τόσο στην πίστα όσο και στο Woking και θα τα δώσω όλα εντός και εκτός πίστας, καθώς θα απολαμβάνουμε μαζί το υπόλοιπο της σεζόν. Ποτέ δεν είχα μεγαλύτερο κίνητρο να αγωνίζομαι και να συμμετέχω σε ένα σπορ που αγαπώ τόσο πολύ και ανυπομονώ για το τι θα έρθει στη συνέχεια».

Ο επικεφαλής της ομάδας της McLaren, Andreas Seidl, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Daniel για την αφοσίωση και τη συμβολή του κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σεζόν. Παρά τις κοινές προκλήσεις, εμφανιζόταν πάντα με αγωνιστικό πνεύμα και θετικότητα, και βοήθησε όλη την ομάδα να συνεχίσει να προχωράει πάντα μπροστά. Δεν θα λησμονήσουμε ποτέ εκείνη την αξέχαστη νίκη στη Monza, η οποία αποτέλεσε μεγάλη ώθηση για όλη την ομάδα. Έχουμε ακόμα μπροστά μας μια σημαντική μάχη στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για το υπόλοιπο της σεζόν και ανυπομονούμε να τη δώσουμε μαζί με τον Daniel και τον Lando».

«Δοκιμάσαμε ό,τι μπορούσαμε και από τις δύο πλευρές. αλλά δυστυχώς, δεν καταφέραμε να το κάνουμε να λειτουργήσει. Το οποίο είναι προφανώς και δική μου ευθύνη, καθώς είμαι υπεύθυνος για την ομάδα. Εντέλει, είναι μια ομαδική προσπάθεια μεταξύ της ομάδας και του οδηγού και έτσι το βλέπω κι εγώ. Είναι κοινή ευθύνη και για το ότι δεν καταφέραμε να το κάνουμε να δουλέψει».

Ο CEΟ της McLaren, Zak Brown δήλωσε: «Ο Daniel ήταν μια σπουδαία προσθήκη στη McLaren και ήταν χαρά μου να δουλεύω μαζί του. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σεζόν, τόσο στην πίστα όσο και στο εργοστάσιο. Δεν είναι μυστικό ότι ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα μαζί, αλλά το να τον βλέπουμε να στέκεται στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ως οδηγός της McLaren ήταν ένα κορυφαίο γεγονός. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο μέλλον και ας απολαύσουμε μαζί το υπόλοιπο της σεζόν».

«Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση μεταξύ του Andreas και εμού, ή του Daniel, να μην του επιτρέψουμε να αγωνιστεί σε άλλη μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού του χρόνου. Και ελπίζουμε ότι θα το κάνει. Είναι φίλος της οικογένειας και πάντα θα είναι. Η απαγόρευση ενός οδηγού αγώνων να οδηγήσει τα αγωνιστικά αυτοκίνητα δεν είναι στο DNA αυτού που κάνει η McLaren. Χρειαζόταν η σωστή συμφωνία και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να οδηγήσει στην F1».

«Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του Daniel, ξέρω ότι θέλει να συνεχίσει στην F1. Δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες του συμβολαίου, εκτός από το ότι έχουμε βρει μια φιλική και αποδεκτή λύση. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι ο Daniel θα είναι στο grid του χρόνου. Δεν έχουμε γνώση των σχεδίων του, πέραν της επιθυμίας του να είναι στο grid. Ελπίζουμε από ότι θα βρίσκεται εκεί. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι απόλυτα επικεντρωμένος στην F1».

O Brown επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Ricciardo το ενδεχόμενο να μεταβεί στην ομάδα IndyCar της McLaren.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!