F1: H Alpine απειλεί ότι θα πάει τον Oscar Piastri στο δικαστήριο

Η Alpine προειδοποίησε ότι θα απευθυνθεί στα δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση από τον Oscar Piastri, για την επένδυση που έχει κάνει στην προετοιμασία του για τη Formula 1.

F1: H Alpine απειλεί ότι θα πάει τον Oscar Piastri στο δικαστήριο

Η Alpine προειδοποίησε ότι θα απευθυνθεί στα δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση από τον Oscar Piastri, για την επένδυση που έχει κάνει στην προετοιμασία του για τη Formula 1.

H Alpine αναφέρει ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας αποζημίωση από τον νεαρό Αυστραλό οδηγό Oscar Piastri. Αφότου η γαλλική ομάδα έχασε τον Fernando Alonso από την Aston Martin για το 2023, ανακοίνωσε ότι τον Esteban Ocon θα πλαισιώσει του χρόνου ο 21 ετών Oscar Piastri, κάνοντας το ντεμπούτο του στη Formula 1.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο νεαρός Αυστραλός διέψευσε ότι θα αγωνιστεί με την Alpine το 2023. Τώρα, η γαλλική ομάδα προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσει τη νομική οδό, ζητώντας αποζημίωση από τον Piastri, για την επένδυση που έχει κάνει όσον αφορά το πρόγραμμα προετοιμασίας του Αυστραλού για τη Formula 1. Ο επικεφαλής της ομάδας της Alpine, Otmar Szafnauer, δήλωσε: «Είναι πάνω από 90% βέβαιο θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Ο Αμερικανός ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε με το Συμβούλιο Αναγνώρισης Συμβολαίων (CRB) της Formula 1 την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτή η οδός ενδέχεται να μην αποδειχθεί επαρκής για την Alpine. Όπως δήλωσε ο Szafnauer: «Αν το CRB πει ‘η αγωνιστική σου άδεια σου ισχύει μόνο με την Alpine’ και μετά αυτός πει ‘αυτό είναι υπέροχο, αλλά δεν θα οδηγήσω ποτέ για αυτούς, θα μείνω εκτός για ένα χρόνο’, τότε πρέπει να πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για αποζημίωση».

Η συμφωνία του Piastri περιλάμβανε τη δυνατότητα δανεισμού του Αυστραλού σε άλλη ομάδα για ένα χρόνο. Εφόσον η Alpine διατηρούσε τον Alonso, είχε σκοπό να παραχωρήσει τον Piastri στη Williams για μία σεζόν, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τον φέρει στην ομάδα της το 2024, αντικαθιστώντας τον Ισπανό. Από ό,τι φαίνεται όμως, ο Piastri δεν ήταν ευχαριστημένος με την προοπτική της Williams.

Oscar Piastri

Εφόσον η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, τα νομικά επιχειρήματα αναμένεται να αφορούν πιθανά παραθυράκια στους όρους του συμβολαίου. Ο Szafnauer δήλωσε: «Έχουμε συμβόλαιο με τον Piastri το οποίο το υπέγραψε το Νοέμβριο. Μιλήσαμε με τους δικηγόρους μας και μας είπαν ότι αυτό είναι δεσμευτικόσυμβόλαιο. Έτσι, μέρος αυτού του συμβολαίου μας επιτρέπει να βάλουμε τον Oscar σε ένα από τα μονοθέσιά μας το 2023, και αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο Τύπου».

Παράλληλα, η McLaren αναμένεται να αποζημιώσει τον Daniel Ricciardo για να τερματίσει πρόωρα το συμβόλαιό του και να ελευθερώσει το cockpit για τον Piastri. Υπάρχουν φήμες που υποστηρίζουν ότι οι δύο ομάδες θα έρθουν σε κάποιου είδους οικονομικό συμβιβασμό που θα τις δει να ανταλλάζουν στην ουσία οδηγούς, με τον Piastri να καταλήγει στη McLaren και τον Ricciardo να επιστρέφει στην ομάδα του Enstone.

Ο Szafnauer αναφέρει το ζήτημα αποζημίωσης, καθώς η Alpine έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε πρόγραμμα προετοιμασίας του Piastri, με ιδιωτικές δοκιμές στις οποίες ο Αυστραλός θα κάλυπτε 5.000 χλμ. πίσω από το τιμόνι ενός περυσινού μονοθεσίου σε πολυάριθμες πίστες και εκτός της Ευρώπης, όπως το Austin στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός ανέφερε: «Έχουμε ένα συμβόλαιο, το οποίο λέει ότι πρέπει να τον στηρίξουμε στην καριέρα του μέχρι τη Formula 1 επενδύοντας πολλά χρήματα. Αλλά, πάνω απ’ όλα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πέρυσι τον βάλαμε σε ένα περυσινό μονοθέσιο και κάλυψε 3.500 χιλιόμετρα».

«Κάναμε 7 διαφορετικά τεστ με αυτό το μονοθέσιο και αυτό δεν είναι φθηνό. Μόνο το κόστος ενός κινητήρα είναι 1.750.000 ευρώ. Οι μηχανικοί , η ομάδα που διαχειρίστηκε αυτές τις δοκιμές, οι πτήσεις και η διαμονή… Έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα για τον Piastri για να τον προετοιμάσουμε για το μέλλον. Και, αν αυτό το μέλλον δεν είναι μαζί μας, είναι λογικό και δίκαιο να ζητήσουμε αποζημίωση. Δεν έχουμε καθίσει με τους λογιστές για να υπολογίσουμε όλα όσα έχουμε ξοδέψει. Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό αν πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο».

F1 - Esteban Ocon (Alpine), GP Ουγγαρίας 2022

«Περίμενα μεγαλύτερη αφοσίωση από τον Piastri. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια αφοσίωση στο γεγονός ότι έχουμε επενδύσει κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ για να τον προετοιμάσουμε. Οπότε δεν το καταλαβαίνω, θα πρέπει να ρωτήσετε εκείνον. Θα έπρεπε να θέλει να βρίσκεται στην ομάδα που τον έχει φροντίσει. Που τον έχει φέρει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και, πάνω απ’ όλα, που τον τελευταίο χρόνο τον έχει βάλει σε ένα μονοθέσιο της Formula 1».

H Alpine σίγουρα έχει εναλλακτικές λύσεις, καθώς ο Szafnauer πιστεύει ότι η κενή θέση στη γαλλική ομάδα «είναι η πιο πολύτιμη που έχει απομείνει» και προσέθεσε: «Έχω 14 τηλεφωνήματα από οδηγούς που ενδιαφέρονται. Δεν είναι περίεργο που με καλούν τόσοι πολλοί άνθρωποι, αλλά από αυτούς τους 14, μόνο τέσσερις θα βρεθούν στον τελικό κατάλογο. Και μεταξύ αυτών είναι και ο Piastri».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!