F1 – Verstappen: «H FIA μας αντιμετωπίζει σαν ερασιτέχνες»

Ο Max Verstappen πιστεύει ότι οι άνθρωποι της FIA αντιμετωπίζουν τους οδηγούς της Formula 1 σαν ερασιτέχνες όσον αφορά τα όρια πίστας, αφού το ζήτημα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών του Grand Prix Ουγγαρίας.

F1 – Verstappen: «H FIA μας αντιμετωπίζει σαν ερασιτέχνες»

Ο Max Verstappen πιστεύει ότι οι άνθρωποι της FIA αντιμετωπίζουν τους οδηγούς της Formula 1 σαν ερασιτέχνες όσον αφορά τα όρια πίστας, αφού το ζήτημα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών του Grand Prix Ουγγαρίας.

Ο team-mate του Max Verstappen στην ομάδα της Red Bull, Sergio Perez, είδε τον χρόνο του να διαγράφεται στα αρχικά στάδια του δεύτερου σκέλους των κατατακτήριων δοκιμών του GP Ουγγαρίας, για υποτιθέμενη παράβαση των ορίων της πίστας στην έξοδο της στροφής 5. Εντούτοις, όταν η FIA επανεξέτασε το replay, ο χρόνος αποκαταστάθηκε, καθώς η διαπιστώθηκε ότι ο Μεξικανός δεν είχε περάσει εκτός της λευκής γραμμής.

Ο Pierre Gasly είδε το χρόνο του να διαγράφεται στο Q1, γεγονός που τον απέκλεισε από τη συνέχεια της διαδικασίας για παράβαση ορίων πίστας στην ίδια στροφή με τον Perez. Υπενθυμίζουμε ότι ο Perez τιμωρήθηκε και στο GP Αυστρίας για παράβαση ορίων πίστας στο Q2, η οποία εντοπίστηκε στο τέλος του σκέλους, με συνέπεια ο Μεξικανός να συμμετάσχει στο τελικό σκέλος χωρίς λόγο.

Οι νέοι διευθυντές αγώνων της FIA, Niels Wittich και Eduardo Freitas, έχουν υιοθετήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση στα όρια πίστας αυτή τη σεζόν, με ότι η λευκή γραμμή στα άκρα της πίστας να αποτελεί το όριο σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών πίστας. Αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουγγαρία, διευθυντής αγώνα είναι ο Πορτογάλος Eduardo Freitas.

O Max Verstappen σχολίασε έπειτα από το τέλος των κατατακτήριων δοκιμών: «Χθες το βράδυ, άρχισαν να μιλούν για τη στροφή 13, την έξοδο, ότι η διακεκομμένη γραμμή (για την είσοδο του pit lane) ήταν το όριο της πίστας. Υπήρχε ένα kerb και μια λευκή γραμμή δίπλα του, η οποία για εμένα προσωπικά, είναι η άκρη της πίστας».

«Έχουμε τόσα πολλά μικρά ανόητα πράγματα, που κάνουν επίσης πιο δύσκολο για αυτούς να αστυνομεύσουν. Δεν ξέρω, ως οδηγοί, θέλουμε πάντα να βοηθάμε και να δίνουμε τις συμβουλές μας, αλλά δεν ακούστηκε τίποτα και για εμένα αυτό είναι εξαιρετικά απογοητευτικό».

«Δεν θέλω να τσακωθώ μαζί τους, θέλω απλώς να τους συμβουλεύσω, αλλά φαίνεται ότι πραγματικά δεν τους ενδιαφέρει. Στην πραγματικότητα, κατά την αίσθησή μου, μας βλέπουν λίγο σαν να είμαστε ερασιτέχνες. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό».

«Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε χάρη στους εαυτούς μας και να το κάνουμε πολύ πιο εύκολο, προσθέτοντας λίγο χαλίκι στις εξόδους των στροφών ή οτιδήποτε άλλο. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, γιατί χρειαζόμαστε όρια πίστας στη στροφή 4 και τη στροφή 6; Φυσικά υπάρχει χαλίκι, και ακόμα και αν βγεις πάρα πολύ έξω, θα χάσεις χρόνο αν ανοίξεις τη γραμμή σου και θα καταστρέψεις το δάπεδο. Το μονοθέσιό σου πάει πιο αργά».

«Το κάνουν εξαιρετικά δύσκολο για τους εαυτούς τους. Φυσικά οι άνθρωποι λένε ναι, απλά μείνε εντός της λευκής γραμμής, αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το λες, παρά να το κάνεις. Αλλά από την άλλη, αυτό που είπα και για αυτή τη διακεκομμένη γραμμή, είναι τόσο μπερδεμένα τα πάντα».

F1 - Sergio Perez (Red Bull), GP Ουγγαρίας 2022

Σκληρή κριτική Marko προς Perez

Από την πλευρά του, ο Perez δήλωσε: «Πρέπει να το επανεξετάσουμε και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα προς τα εμπρός, για να έχουμε περισσότερη συνοχή». Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί και η σκληρή κριτική που άσκησε ο αγωνιστικός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko στον Μεξικανό οδηγό.

Έπειτα από το GP Γαλλίας, όπου ο Marko είχε αναφέρει ότι ο Perez «αποκοιμήθηκε» στην επανεκκίνηση και «ίσως έπινε τεκίλα το προηγούμενο βράδυ», τώρα, ο Αυστριακός ανέφερε ότι ο οδηγός της ομάδας του έχει πάει ήδη… διακοπές: «Είναι πολύ πίσω από τον Max Verstappen αυτή τη στιγμή. Δυσκολευόταν σε όλες τις ελεύθερες δοκιμές, οπότε πρέπει να κάτσουμε κάτω μαζί».

«Το καλοκαιρινό διάλειμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά φαίνεται να βρίσκεται ήδη σε αυτή τη διάθεση. Πρέπει να του μιλήσουμε και πρέπει να ακολουθεί το στήσιμο του Verstappen, για να είναι ανταγωνιστικός από το FP1. Εάν είσαι 1 δλ. πιο αργός στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, δεν ανακάμπτεις. Το είδαμε αυτό και σε μερικούς αγώνες πέρυσι. Καταφέραμε να το καταπολεμήσουμε τότε, οπότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε ξανά».

Sergio Perez, Helmut Marko

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!