F1: Συμβιβασμός όσον αφορά την αύξηση του budget cap

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Formula 1 και οι ομάδες πλησιάζουν προς ένα συμβιβασμό όσον αφορά τo ζήτημα διεύρυνσης του budget cap.

F1: Συμβιβασμός όσον αφορά την αύξηση του budget cap

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Formula 1 και οι ομάδες πλησιάζουν προς ένα συμβιβασμό όσον αφορά τo ζήτημα διεύρυνσης του budget cap.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η πλειονότητα των ομάδων της Formula 1 έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τηρήσουν το ανώτατο όριο εξόδων των 140 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον διευθυντή της Red Bull, Christian Horner να φιγουράρει ως πρωτοστάτης για τις αλλαγές με εκτενείς αναφορές στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο γερμανικό Τύπο, ο συμβιβασμός προς τον οποίο φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί το σπορ, προβλέπει ότι η Formula 1 θα δώσει ένα επιπλέον χρηματικό ποσό σε όλες τις ομάδες για τη φετινή σεζόν, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί πέραν του budget cap. Το συνολικό ποσό θα αφαιρεθεί στη συνέχεια από το μερίδιο που αντιστοιχεί στις ομάδες από τα εμπορικά έσοδα της επόμενης σεζόν.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς κανονισμούς, κάθε Σεπτέμβρη αποφασίζεται, σύμφωνα με το μέσο όρο του δείκτη πληθωρισμού των χωρών της G7, αν θα αυξηθεί το budget cap της επόμενης σεζόν. Αν ο πληθωρισμός ξεπερνά το 3%, αυξάνεται το όριο. Πέρυσι ήταν 2,9%, για αυτό και δεν υπήρξε αλλαγή. Έκτοτε όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει το κόστος των καυσίμων και των μετακινήσεων/μεταφορών, ενώ ο πληθωρισμός της G7 βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 6,2%. Αυτό σίγουρα θα αυξήσει το budget cap για τη σεζόν του 2023.

Ο Horner δήλωσε ότι ο προβλεπόμενος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσει το 11%. Όπως προσέθεσε ο Βρετανός, «αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο προσωπικό, στις πρώτες ύλες, στην ηλεκτρική ενέργεια, στα εμπορεύματα και τα προμηθευόμενα εξαρτήματα. Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια κατάσταση ανωτέρας βίας που η FIA πρέπει να αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα είναι ότι αν το budget cap αποτύχει παταγωδώς, θα χαθεί για πάντα».

Διευθυντές αντίπαλων ομάδων, έχουν ισχυριστεί ότι αν οποιαδήποτε ομάδα θέλει να μειώσει τα έξοδά της, μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη των μονοθεσίων της. Ωστόσο η άποψη του Horner διαφέρει: «Ίσως είμαι αυτός που μιλάει περισσότερο γι’ αυτό, αλλά τα προβλήματά μας δεν είναι τα μεγαλύτερα σε αυτόν τον τομέα. Η Mercedes απασχολεί περισσότερους ανθρώπους και έχει υψηλότερους μισθούς εντός του ομίλου της από εμάς. Όταν ακούς ομάδες στο midfield που θα υπερβούν το budget cap, οι οποίες πίεζαν στο παρελθόν να είναι χαμηλότερο, νομίζω ότι δείχνει πως δεν είναι η εξέλιξη ο μεγαλύτερος παράγοντας του αυξημένου κόστους».

Εκκίνηση GP Καναδά 2022

Παρά την αντίθεση των Alpine, Alfa Romeo, Williams και Haas να αυξηθεί το όριο εξόδων, καθώς οι ίδιες δε θα το φτάσουν, φαίνεται ότι η Liberty Media βρήκε ένα συμβιβασμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προσφέρει σε όλες τις ομάδες 4,2 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για τη φετινή σεζόν, τα οποία θα μπορούν να δαπανηθούν από αυτές χωρίς να προσμετρήσουν στο budget cap. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τις ομάδες οι οποίες λειτουργούν κάτω του ορίου.

Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα «χτυπήσει» τις μεγάλες ομάδες πιο σκληρά από τις μικρότερες την επόμενη σεζόν, διότι το σύνολο των 42 εκατομμυρίων δολαρίων θα αφαιρεθεί από το συνολικό μερίδιο που θα λάβουν του χρόνου οι ομάδες από τα εμπορικά δικαιώματα. Αυτό πλήττει τις μεγαλύτερες ομάδες περισσότερο διότι λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό. Η Πρωταθλήτρια ομάδα λαμβάνει 14,5% του συνόλου που αντιστοιχεί στις 10 ομάδες, και το μερίδιο κατεβαίνει ανάλογα με τη θέση τους στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Η τελευταία (10η) ομάδα λαμβάνει 7% του συνόλου.

Φαίνεται ότι οι διευθυντές των ομάδων που μέχρι τώρα ήταν αντίθετοι, συμφωνούν με αυτό το συμβιβασμό. Ο Otmar Szafnauer της Alpine, δήλωσε: «Εάν όλοι επωφελούνται από αυτό στον ίδιο βαθμό, είμαστε σύμφωνοι». Ο Gunther Steiner της Haas, δήλωσε: «Αυτός θα ήταν ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός, επειδή θα επωφεληθούν και οι ομάδες που δεν φτάνουν το όριο προϋπολογισμού». Ο CEO της F1, Stefano Domenicali, δήλωσε: «Εξετάζουμε την πρόταση. Άλλωστε, δικά μας είναι τα χρήματα θα διανεμηθούν».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!