Από τη Michele Mouton στη Lia Block

Παρακολουθήστε την πρωτοπόρο οδηγό του WRC, Michele Mouton, να συναντά στους δρόμους του Sanremo τη Lia Block, κόρη του αείμνηστου Ken Block, που εκπροσωπεύει τη νέα γενιά γυναικών οδηγών αγώνων.

H Γαλλίδα Michele Mouton, νικήτρια του «δικού μας» Ράλλυ Ακρόπολις το 1982, παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική γυναίκα που έχει κερδίσει ράλλυ στο WRC. Στους δρόμους της ιταλικής πόλης του Sanremo, κατέκτησε το 1981 την πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με το τετρακίνητο Audi Quattro.

To 1982, η Mouton παραλίγο να κατακτήσει τον τίτλο στο WRC, κατακτώντας περισσότερες νίκες από τους βασικούς αντιπάλους της -και θρύλους των ράλλυ- το Γερμανό Walter Rohrl (που κατέκτησε εντέλει το Πρωτάθλημα), το Φινλανδό ομόσταυλό της, Hannu Mikkola και το Σουηδό Stig Blomqvist, στους 12 γύρους εκείνης της σεζόν, επικρατώντας -πέραν του Ακρόπολις- και στα Ράλλυ Πορτογαλίας και Βραζιλίας.

Στο βίντεο, η Mouton συναντά στο Sanremo τη 17χρονη Αμερικανίδα Lia Block, κόρη του αείμνηστου κασκαντέρ οδηγού και θρύλου των αμερικανικών ράλλυ, Ken Block, που έφυγε από τη ζωή στις αρχές της φετινής χρονιάς σε δυστύχημα με snowmobile. H Lia Block κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία αυτοκινήτων 2WD του Αμερικανικού Πρωταθλήματος Ράλλυ (ARA), και έγινε η πρώτη γυναίκα που ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια στην ιστορία του θεσμού. Αγωνίστηκε επίσης στο ηλεκτρικό Πρωτάθλημα του Extreme E και εξασφάλισε μία θέση στο grid του γυναικείου Πρωταθλήματος (με μονοθέσια Formula 4) που διοργανώνει η Formula 1, το F1 Academy, με την υποστήριξη της ομάδας της Williams.

Στη συνάντηση των δύο γυναικών, η Lia Block οδηγεί το αμιγώς ηλεκτρικό θηρίο Audi S1 e-tron Hoonitron, με απόδοση 680 ίππων και 640 Nm ροπής, με το οποίο είχε γυρίσει πέρυσι το βίντεο Electrikhana στο Λας Βέγκας. Για τις ανάγκες της συνάντησης με τη Lia Block, η Mouton βρίσκεται και πάλι πίσω από το τιμόνι του Audi Sport Quattro S1 των 500 ίππων, με το οποίο το 1985, η Γαλλίδα κατέκτησε τη νίκη στη θρυλική ανάβαση του Pikes Peak, στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Η Mouton δεν έγινε καλοδεχούμενη στο Pikes Peak, επειδή ήταν γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο γεγονός. Οι διοργανωτές έκριναν ότι υπερέβη το όριο ταχύτητας στο paddock κατά 10 χλμ./ώρα και της επέβαλαν πρόστιμο 500 δολαρίων. Σε μία εκκίνηση δοκιμών, η Mouton πέταξε -χωρίς να το θέλει- χαλίκια προς το μέρος των αγωνοδικών, οι οποίοι την τιμώρησαν απαγορεύοντάς της να ξεκινήσει εν κινήσει τη χρονομετρημένη προσπάθεια, κάτι που θα της κόστιζε χρόνο και την πείσμωσε ακόμα περισσότερο.

Εντέλει, η Mouton κατέρριψε το ρεκόρ της ανάβασης κατά 13 δλ. (σημειώνοντας χρόνο 11:35.39), γεγονός που έκανε το θρύλο των αμερικανικών αγώνων Bobby Unser -και κάτοχο του προηγούμενου ρεκόρ- να επιστρέψει στην ενεργό δράση για να πάρει πίσω το ρεκόρ που του είχε αποσπάσει μία… γυναίκα, τη μοναδική που έχει καταφέρει να κερδίσει στο Pikes Peak.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!