Η Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid Q4 αποκαλύπτεται

Το σύστημα Plug-in Hybrid που έβαλε την Alfa Romeo στην πρίζα αποκαλύπτεται

Η Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid Q4 αποκαλύπτεται

Το σύστημα Plug-in Hybrid που έβαλε την Alfa Romeo στην πρίζα αποκαλύπτεται

Η Alfa Romeo υιοθετεί την τεχνολογία Plug-in Hybrid Q4, που της επιτρέπει για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα μοντέλο της να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για εκτεταμένο διάστημα.

Την ίδια στιγμή το σύστημα προσφέρει υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας χάρη στη μετάδοση σε όλους τους τροχούς, αλλά και κορυφαία οδηγική απόλαυση, χάρη σε μια σειρά αποκλειστικών μηχανολογικών επιλογών και τη συμμετοχή του πίσω άξονα στην κίνηση του αυτοκινήτου.

Η Tonale σημείωσε μια σειρά από πρωτιές για την ιταλική μάρκα, αποτελώντας το πρώτο C-SUV στην ιστορία της Alfa Romeo, αλλά και το πρώτο με εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης.

Η έλευση της Tonale Plug-in Hybrid Q4 φέρνει ακόμα μια πρωτιά, με τη συγκεκριμένη έκδοση να φέρνει την τεχνολογία φόρτισης μέσω δικτύου ηλεκτροδότησης στον κόσμο της ιταλικής μάρκας.

Δείτε τη δοκιμή της Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid

H Tonale Plug-in Hybrid Q4 εφοδιάζεται με ένα σύνολο τεχνολογίας αιχμής που προσφέρει αποδοτικότητα, με σεβασμό όμως την ίδια στιγμή στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της μάρκας. Για να το επιτύχουν αυτό, οι μηχανικοί της Alfa Romeo βασίστηκαν σε μια σειρά αποκλειστικών στοιχείων, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Έναν Turbo βενζινοκινητήρα με μέγιστη απόδοση 180 ίππους στις 5.750 σ.α.λ. και ειδική ισχύ 138 ίππων ανά λίτρο. Η ροπή του συγκεκριμένου συνόλου φτάνει τα 270 Nm στις μόλις 1.850 σ.α.λ.
  • Έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 90 kW (122,4 ίπποι) με ροπή 250 Nm.
  • Το κύκλωμα τάσης των 306V, το οποίο χάρη στην μπαταρία τεχνολογίας λιθίου-ιόντων χωρητικότητας 15,5 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα με την απαραίτητη για τη λειτουργία του ενέργεια.
  • Ειδικότερα η μπαταρία έχει τη δυνατότητα παροχής ισχύος έως 100 kW, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες του ηλεκτροκινητήρα, ενώ παράλληλα διαθέτει δικό της κύκλωμα ψύξης για βέλτιστη απόδοση και αντοχή.
  • Το σύστημα τετρακίνησης Q4 που για πρώτη φορά συνεργάζεται με εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης και εξασφαλίζει εντελώς αυτόματα και με άμεσο τρόπο τη διαχείριση της ροπής μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα. Η ρύθμιση του συστήματος διαφοροποιείται με βάση και την επιλογή του οδηγού στο σύστημα παραμετροποίησης Alfa D.N.A.

Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν περαιτέρω τα ήδη προηγμένα μηχανικά χαρακτηριστικά της Tonale, τα οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνουν ανεξάρτητη ανάρτηση και στους δύο άξονες (γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω),  το πιο άμεσο σύστημα διεύθυνσης στην κατηγορία, αλλά και σύστημα πέδησης brake-by-wire.

Δείτε επίσης τη δοκιμή της Alfa Romeo Tonale 1.5T 130PS

Παράλληλα, η τοποθέτηση της μπαταρίας συνολικού βάρους 125 κιλών στο πίσω μέρος σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα προσφέρουν το ιδανικό ζύγισμα των μαζών του αυτοκινήτου, το οποίο στην Tonale Plug-in Hybrid Q4 προσεγγίζει το 50:50 ανάμεσα στους δύο άξονες, ενώ χαμηλότερο είναι και το κέντρο βάρους για ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα.

Τέλος, η μεγάλη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς βελτιώνει την ευελιξία του αυτοκινήτου, προσδίδοντάς του κατά περίπτωση χαρακτηριστικά αυτοκινήτων με μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς.

Με το σύστημα Plug-in Hybrid Q4 να καλύπτει απόλυτα το δυναμικό προφίλ που απαιτεί το όνομα Alfa Romeo, το πρώτο μοντέλο της ιταλικής μάρκας που έχει τη δυνατότητα φόρτισης μέσω του δικτύου ηλεκτροδότησης, προσφέρει παράλληλα αυτονομία αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης που ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα (άνω των 600 χλμ. η συνολική αυτονομία), εκπομπές CO2 μόλις 26 γρ./χλμ., αλλά και δυνατότητα πλήρους φόρτισης σε λιγότερο από 2,5 ώρες.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!