Αλλάζει η σήμανση στις ετικέτες των ελαστικών

Η νέα κατάταξη τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2021

Αλλάζει η σήμανση στις ετικέτες των ελαστικών

Η νέα κατάταξη τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2021

Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εφαρμόζουν όχι μόνο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλά και ελαστικών. Παράλληλα με την ασφάλεια που πρέπει να προσφέρουν, τα σύγχρονα ελαστικά πρέπει να συμβάλλουν στην μείωση της ρύπανσης και της ηχορύπανσης.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της καλύτερης ενημέρωσης του κατανακοινού, η ΕΕ θέτει σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2021 τις νέες ετικέτες για τα ελαστικά.

Τι αλλάζει στις ετικέτες;

Αυτό που παραμένει είναι η κατηγοριοποίηση των ελαστικών σε τρεις κατηγορίες: αντίσταση κύλισης (άρα συνεισφορά στην μείωση της κατανάλωσης), πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα και επίπεδα θορύβου σε dB (όσο χαμηλότερος ο αριθμός, τόσο το καλύτερο).

νέα ετικέτα ελαστικών

Αλλάζουν οι κατηγορίες στις απόδοση στο βρεγμένο και στην εξοικονόμηση καυσίμου, ώστε να είναι παρόμοιες με αυτές οικιακών συσκευών (από A έως Ε). Άρα θα είναι πιο εύκολο για τους καταναλωτές να αντιληφθούν την αποδοτικότητα των ελαστικών.

Στο επόμενο γράφημα μπορείτε να δείτε την αντιστοίχηση των παλαιών και των νέων κατηγοριών.

νέα ετικέτα ελαστικών

Όσον αφορά τα επίπεδα θορύβου, παραμένουν τα ντεσιμπέλ και προστίθεται η κατηγοριοποίηση από A έως C.

Πλέον θα εμφανίζονται και τα εικονίδια για την απόδοση του ελαστικού σε χειμερινές συνθήκες. Το σύμβολο με τη νιφάδα (Snow Grip Marking) δείχνει ότι το ελαστικό είναι αποτελεσματικό στο χιόνι, ενώ το σύμβολο με το βουνό (Ice Grip Marking) δείχνει ότι είναι αποτελεσματικό στον πάγο.

Στο πάνω μέρος της ετικέτας υπάρχει το QR code. Όταν ο ενδιαφερόμενος το σκανάρει με το κινητό του, θα βλέπει περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο ελαστικό.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!