Euro NCAP: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα του 2021 (video)

Ο ανεξάρτητος οργανισμός δοκίμασε 33 αυτοκίνητα την περασμένη χρονιά, με την Mercedes-EQS να κατακτά την κορυφαία θέση σε δύο κατηγορίες

Euro NCAP: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα του 2021 (video)

Ο ανεξάρτητος οργανισμός δοκίμασε 33 αυτοκίνητα την περασμένη χρονιά, με την Mercedes-EQS να κατακτά την κορυφαία θέση σε δύο κατηγορίες

Κατά το 2021, ο Euro NCAP υπέβαλε σε δοκιμές 33 νέα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 22 πέτυχαν την κορυφαία βαθμολογία 5 αστέρων. Μεταξύ των κορυφαίων ήταν η MercedesEQS, που αναδείχθηκε πιο ασφαλές αυτοκίνητο στις κατηγορίες «Executive Car» και «Pure Electric», κερδίζοντας με μικρή διαφορά το Polestar 2. Το μεγάλο ηλεκτρικό sedan σκόραρε 96% στην προστασία ενήλικων επιβατών, 91% στην προστασία των ανήλικων επιβατών, 76% στην προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου (πεζών, ποδηλατών κτλ) και 80% για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης του διαθέτει.

Στην κατηγορία «Small Off-Road», νικητής είναι το Nissan Qashqai που πέτυχε 91% στην προστασία ενηλίκων και παιδιών επιβατών, 70%  στην προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου και 95% για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Το βραβείο στην κατηγορία «Large-Off Road» πηγαίνει στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Skoda, το Enyaq iV. Το μοντέλο πήρε 94% και 89 % στην προστασία ενηλίκων και ανηλίκων επιβατών αντίστοιχα, 71% στην προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου και 82% στα συστήματα υποβοήθησης.

Το Toyota Yaris Cross κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Small MPV» με 86% προστασία των ενηλίκων επιβατών, 84 των παιδιών, 78% προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου και 81% για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης που διαθέτει.

Πρώτο στην κατηγορία «Small Family Car» είναι το Skoda Fabia με 85% προστασία ενηλίκων επιβατών, 81% προστασία παιδιών, 70% προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου και 71% στα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Το βραβείο Euro NCAP Best-in-Class απονέμεται στα αυτοκίνητα που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά, σε κατηγορίες με τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες εκείνη τη χρονιά. Οι νικητές πρέπει να έχουν λάβει βαθμολογία πέντε αστέρων και δεν πρέπει να έχουν κόκκινη κάποια ζωτικής σημασίας περιοχή του σώματος, στις δοκιμές πλήρους κλίμακας.

Ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, δήλωσε σχετικά: «Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία: η έλλειψη εξαρτημάτων, ιδίως ημιαγωγών, επηρέασε τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης, την παραγωγή και τις πωλήσεις. Ωστόσο, είδαμε αρκετά νέα μοντέλα στην αγορά, πολλά από αυτά ηλεκτρικά ή υβριδικά και πολλά από αυτά πέτυχαν βαθμολογία πέντε αστέρων παρά τις απαιτητικές δοκιμές. Μπράβο στους νικητές καθώς και στους επιλαχόντες, μερικοί από τους οποίους ήταν πολύ κοντά στην πρώτη θέση στις κατηγορίες τους».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!