Volkswagen Golf: 8 γενιές σε 50 χρόνια

Το 1974, το Golf διαδέχθηκε το Volkswagen Beetle και έγινε γρήγορα πρωτοπόρο στην κατηγορία του, με άλλες επτά γενιές να ακολουθούν.

Volkswagen Golf: 8 γενιές σε 50 χρόνια

Το 1974, το Golf διαδέχθηκε το Volkswagen Beetle και έγινε γρήγορα πρωτοπόρο στην κατηγορία του, με άλλες επτά γενιές να ακολουθούν.

Το Golf είναι η καρδιά της μάρκας της Volkswagen και αντιπροσωπεύει τον όρο bestseller όπως σχεδόν κανένα άλλο μοντέλο. Περισσότερα από 37 εκατομμύρια οχήματα έχουν πωληθεί σε οκτώ γενιές. Η Volkswagen γιορτάζει το δημοφιλές μοντέλο με αφορμή τα 50ά γενέθλιά του. Εξάλλου, το Golf δεν έχει διαμορφώσει την κινητικότητα μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η εταιρεία δεν κοιτάζει μόνο πίσω στο πλαίσιο του εορτασμού των γενεθλίων: η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Golf θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου και όπως και οι προκάτοχοί του, θα φέρει πολλές καινοτομίες στη σειρά παραγωγής.

Επρόκειτο για μια επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία όταν η Volkswagen παρουσίασε το 1974 το πρώτο Golf, και συνεπώς τον διάδοχο του θρυλικού Beetle: με κίνηση στους εμπρός τροχούς (αντί να έχει τον κινητήρα πίσω) και μεταβλητή συνολική φιλοσοφία, χάρη στη μεγάλη θύρα του χώρου αποσκευών και την αναδιπλούμενη πλάτη των πίσω καθισμάτων. Επιπλέον, ο σχεδιασμός ευθείας γραμμής που δημιούργησε ο Giorgetto Giugiaro βοήθησε τη Volkswagen να υιοθετήσει ένα νέο στυλ, το οποίο συνεχίστηκε και στους διαδόχους του.

Το Golf έγινε γρήγορα ένα πραγματικό «Volkswagen» (αυτοκίνητο του λαού) και το πρώτο εκατομμύριο μονάδες πωλήθηκε ήδη από το 1976. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί περισσότερα από 37 εκατομμύρια οχήματα. Αυτό καθιστά το μικρό αυτοκίνητο το πιο επιτυχημένο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο, το Volkswagen με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Volkswagen Golf (1974)

Ανεξάρτητα από τη γενιά, το μυστικό της επιτυχίας ήταν και εξακολουθεί να είναι το άθροισμα όλων των χαρακτηριστικών του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Golf ήταν πάντα ένας τέλειος σύντροφος για την καθημερινή ζωή, ενσαρκώνοντας την ευελιξία, τη λειτουργικότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα. Με την πάροδο των δεκαετιών, η γκάμα του διευρύνθηκε με περαιτέρω παραλλαγές: Golf GTI, Golf Cabriolet ή Golf Variant και πολλές άλλες.

Με κάθε νέα γενιά μοντέλων, οι τεχνολογίες αιχμής, οι έννοιες ασφάλειας και τα χαρακτηριστικά ευκολίας έχουν ενσωματωθεί στη compact κατηγορία. Έτσι, το Volkswagen Golf έχει εκδημοκρατίσει όχι μόνο τεχνολογίες όπως ο ελεγχόμενος καταλύτης και το ABS, αλλά και αερόσακους, cruise control και ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης, καθώς και ήπια και plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης.

Volkswagen Golf (1974)

Στο επετειακό έτος 2024, η Volkswagen θα παρουσιάσει την 8η γενιά του Golf. Θα εντυπωσιάσει με οπτικά εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά, νέα συστήματα υποβοήθησης και συστήματα κίνησης, αλλά και σύστημα infotainment και λογισμικό επόμενης γενιάς. Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Golf απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, ενώ οι προπωλήσεις έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2024.

Η Volkswagen Classic θα συνοδεύσει επίσης το Golf κατά το επετειακό έτος και θα παρουσιάσει σε πολλές περιπτώσεις ιστορικά μοντέλα Golf από τη συλλογή της Volkswagen. Από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2024, τα Golf των γενεών I έως VII θα ενισχύσουν την παρουσία της Volkswagen Γαλλίας στην έκθεση «Salon Retromobile» στο Παρίσι. Αμέσως μετά, από τις 2 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2024, η Volkswagen θα παρουσιάσει ένα Golf I και το μοναδικό concept car EA 276, τον πρόγονο του Golf από το 1969, που αναπτύχθηκε στο Wolfsburg, στο Classic Motorshow της Βρέμης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!